Microsoft Passport se používá více, ale ne proto, že by jej lidé vyhledávali

Aktuální studie Gartneru ukazuje, že přes výrazný nárůst uživatelů ověřovací služby Passport si jen malé procento uživatelů Passport aktivuje kvůli jeho pohodlí jednorázového přihlášení na více webů současně.
Passport slouží k jednorázovému přihlášení k síti webů, které jej podporují, není se třeba přihlašovat na každém webu jednotlivě, stačí se jednou přihlásit a systém Passport zajistí sdílení informací o uživateli napříč jednotlivými weby a službami. Microsoft spustil Passport v roce 1999 po té, co jeho technologii koupil o rok dříve od firmy Firefly Network. Passport je pro Microsoft základní technologií, která provazuje jednotlivé samostatné služby do uceleného balíku. Postupně na Passport přešly všechny služby Microsoftu od Hotmailu po MSDN. Jen za půl roku (od srpna do února) vzrostl počet uživatelů Passportu ze 7 na 14 miliónů uživatelů.

Tento výrazný boom v počtu uživatelů Passportu přineslo zejména uvedení Windows XP na trh, kde je aktivace Passportu jedním z vnucovaných bodů po instalaci systému. Passport je totiž mimo jiné nutný i k používání MSN Messengeru, který se implicitně spouští při startu Windows XP.

Výrazný nárůst uživatelů ale také citelně stlačil ukazatel nadšení uživatelů z možností Passportu. Zatímco v srpnu si 16 procent uživatelů Passport aktivovalo kvůli pohodlí jednorázového přihlášení, letos to byla pouhá dvě procenta. Drtivá většina si tak prostě Passport aktivovala, protože chtěla přístup k vybranému serveru či službě a vychvalovaná možnost jednorázového přihlášení bez opakovaného zadávání údajů oslovila pouze mizivé procento.

Růst Passportu je tak tlačen do značné míry násilím, není to něco, co by uživatelé vyhledávali pro věc samotnou, ale spíše proto, že je zajímají zdroje skryté za přihlášením do Passportu. Microsoft musí tedy nabídnout uživatelům něco více, než je jen jednorázové přihlášení. Tímto produktem měl být My Services (Hailstorm), ten byla ale kvůli neúspěchům skrečován. Jedním z neúspěchů byla i nechuť koncových zákazníků uvést Microsoftu něco více, než jsou jen velmi obecné osobní údaje, jak to dnes stačí Passportu.

Je docela možné, že tato studie shazující Microsoft byla vytvořena na objednávku kvůli probíhajícímu soudu s Microsoftem a konkurence připravující podobné ověřovací systémy bojuje proti integraci Passportu do Windows. Nicméně ani tak těmto konkurentům příliš nenahrává. Ti chystají i třebas na otevřených standardech postavené ověřovací platformy (Microsoft přislíbil otevřít Passport konkurenci pro sjednocení ověřovacích systémů), to nejdůležitější ale zatím uniká i jim. Uživatelé prostě nepotřebují systém, který by zajistil přihlášení na více serverů současně, spíše mají obavy z toho, že k informacím pro jeden server se dostane automaticky i jiný server, kterému třeba příliš nevěří. Passport přitom slibuje kontrolu uživatelů nad servery s přístupem k informacím. Uživatelé vnímají tyto systémy především jako prostředky marketingu zaměřené proti nim, nikoli jako systém, který jim má usnadnit život na Internetu.

Diskuze (19) Další článek: Interkamera 2002

Témata článku: , , , , , , , ,