Microsoft opět zvýšil tržby i profit

Jako obvykle, jako obvykle. Struktura se ale pomalu mění, už to nejsou jen Windows a Office
Microsoft si v tabulce odškrtl další čtvrtletí, ve kterém dosáhl historicky rekordních výsledků v obratu i zisku (ve srovnání se stejným kvartálem předchozího roku). Tak, jako xxx kvartálů předtím. Hrozby, mezi které patří především pochybnosti o schopnosti firmy udržet své produkty bezpečné a pak útočící fronta free produktů, se zatím na financích Microsoftu nijak neprojevily.

Microsoft utržil za kvartál 8,2 miliardy dolarů (loni 7,75 mld), zisk činil 2,6 mld, loni 2,0 miliardy. Výsledky jsou mírně lepší, než se očekávalo, a příčinou je rychlejší růst prodeje PC, než firma při plánování odhadovala – tahounem tedy byl konzumentský trh, neboť nový počítač znamená obvykle novou softwarovou výbavičku od Microsoftu. Tržby všech sedmi divizí Microsoftu vzrostly, i když ve velmi odlišné míře; ze ztráty do zisku se poprvé dostala divize MSN.

Nejnižší, téměř nulový růst zaznamenala „klientská“ divize, pod kterou spadají Windows, stále ale je největším přispěvatelem do firemní pokladničky s 2,8 miliardy dolarů, a zcela nepatrně vzrostly i prodeje divize „Information worker“, kam patří Office (2,29 milardy). Naopak slušně vzrostla divize „Servers and Tools“ (=Windows Server), na 1,87 miliardy, o více než 20%. Toto jsou tři hlavní divize Microsoftu, kterými dohromady přitéká 7 miliard z 8,2; i přesto už je částka, o kterou se podělila další oddělení firmy (1,2 mld) nezanedbatelná – především, před pár lety byla ještě nulová.

Divize Microsoft Business Solutions (=Navision, Great Plains Software atd.) vzrostla z 106 mil. na 126 mil., je ale pravděpodobně stále ztrátová. Výrazně lépe se dařilo MSN, hlavně díky růstu příjmů z reklamy na Internetu (491 mil., +18 %) a přes půl miliardy se dostala divize zábavy (= XBox atd.) s 581 mil (loni 485 mil.). XBox roste stabilně i přes to, že firma zatím příliš neinvestuje do reklamy, a v kuloárech se tvrdí, že už v příštím roce přijde na trh XBox 2 – možná o dva roky dříve než nová verze PlayStationu (!).

Opakovaně kladenou otázkou je, kdy či zda vůbec se někdy tato mašinérie Microsoftu zastaví, nebo alespoň citelně zpomalí. Firma poprvé zaznamenala a i přímo upozornila na pokles skutečných příjmů z firemních licencí s tím, že řada velkých zákazníků si je vědoma problémů s bezpečností u současných produktů firmy a odkládá nákupy; Microsoft proto vyhlašuje toto téma jako nejvyšší prioritu a je pravděpodobné, že si s ním poradí alespoň uspokojivě. (Takže zákazníci vydají znovu peníze za Longhorn). Linux na serverové platformě roste rychle, ovšem právě zde zvýšil Microsoft příjmy v absolutní částce vůbec nejvíce, a na desktopu (Linux jako stolní operační systém, OpenOffice jako kancelářský balík) je komerční účinek této konkurence zanedbatelný – zatím.

Diskuze (38) Další článek: Intel oficiálně uvedl na trh Pentium 4 HT Extreme Edition

Témata článku: , , , , , , , , , ,