Microsoft opět vede v tržní kapitalizaci počítačových firem

Pokračující krize sice všem sebrala většinu z jejich hodnoty, ale softwarový gigant to tak moc neodnesl – hlavně kvůli své vysoké profitabilitě.
Počítačové, komunikační a internetové firmy dostaly v uplynulých dvanácti měsících od burz „nářez“: jeden vedle druhého z hlavních hráčů silně klesl, často méně než na polovinu svých nejvyšších hodnot. Nedůvěra si vůbec nevybírala, zda jde o firmu z „nové“ nebo „staré“ ekonomiky; po tomto zemětřesení se ale na špici coby nejhodnotnější firma vyšvihl opět starý známý Microsoft. První třináctka amerických technologických společností podle tzv. tržní kapitalizace vypadá k 23. únoru následovně (v milionech dolarů):

MICROSOFT CORP $302,610
INTEL CORP $201,479
CISCO SYSTEMS $190,134
IBM $182,456
ORACLE CORP $122,890
AMERICA ONLINE $101,147
EMC CORP $98,461
AT&T CORP $78,634
DELL COMPUTER CORP $60,146
HEWLETT-PACKARD $59,322
NORTEL NETWORKS $58,275
MCI WORLDCOM $47,505
AT&T WIRELESS $45,854

Jakási obnovená víra v Microsoft spočívá v tom, že jako téměř jediné z hlavních firem neklesá Microsoftu zisk ani obrat a rovněž výhled není pesimistický, na rozdíl od některých hardwarových firem, které silně klesly (např. Dell, Intel). Microsoft je sice opticky pod silným tlakem ze všech stran (soud, open source software), ale ve skutečnosti to není tak černé, jak to vypadá – open source software zcela jistě nepřemůže softwarového giganta během několika let, a i pokud dojde k rozdělení firmy, dominance jednotlivých částí ve svých segmentech (operační systémy, aplikace, vývojové nástroje atd.) se nijak nezmenší.

Tabulka také dobře ukazuje, jak dopadá soupeření tří velkých tržních segmentů: softwarových firem, hardwarových firem a internetových/komunikačních společností. První pětku okupují právě softwarové a hardwarové firmy celkem rovným dílem, internetové a komunikační společnosti jsou až za nimi. Ani k telecomům a dalším komunikačním firmám tedy není burza příliš vlídná – gigant America Online je až za softwarovou firmou Oracle, tři typické telecomy jsou dokonce až na konci tabulky.

Váš názor Další článek: Intel zlevňuje procesory až o 19 procent

Témata článku: , , , , , , , ,