Windows 11 | Microsoft Build 2023

Microsoft „omylem“ ukázal nový Průzkumník pro příští Windows 11. Půjčuje si z webových prohlížečů

Microsoft docela běžně během svých důležitých prezentací na pozadí jakoby mimoděk odhalí něco, na čem pracuje. Loni na podzim jsme viděli koncept prostředí Windows, který silně připomíná macOS. Tentokrát jsme během konference Build 2023 pro změnu viděli nový Průzkumník.

Správce souborů vývojový tým nedávno předělal pod kapotou, navenek je to však stále stejný program. Jak ukázka naznačuje, měli bychom se dočkat Průzkumníku v novém kabátu. Fakticky to nebude dramatická změna. Správce již změnil tvář s příchodem Windows 11 a od loňského listopadu láká na karty (panely, chcete-li).

V horní části okna tak sídlí právě karty, pod nimi sedí hlavní nástrojová lišta s příkazy, která nahradila někdejší pás karet z éry Windows 8. Lišta spolu s aktivním panelem vizuálně tvoří jeden celek. Pod ním se nachází řádek s polem pro cestu k adresáři a vyhledávací pole.

novy pruzkumnik glimpse.png
Tohle Microsoft ukázal na Buildu, změnu ovšem nekomentoval

Ukázané nové pojetí de facto střídá pozici adresního řádku s nástrojovou lištou, která by se tak vizuálně oddělí od aktivní karty. S ní se naopak spojí adresní a vyhledávací pole, před nimiž pozici zaujímají základní navigační tlačítka, mj. pro přechod zpět a vpřed nebo o úroveň výš. Tento přístup imituje prostředí webových prohlížečů.

Průzkumníku v konceptu zůstává postranní lišta s výběrem složek, ani zbytek prostředí se neliší od toho, jak správce souborů vypadá dnes, potažmo jak by měl vypadat za čas. Microsoft má už pár měsíců rozdělaný redesign vnitřního prostředí. Chystá nový postranní panel s detaily o souborech, upravenou domovskou sekci nebo galerii.

Nový Průzkumník je na okamžik k zahlédnutí ve videu, v němž Redmondští představují Windows Copilot, stěžejní novinku pro Windows 11:

Technicky vzato tuhle proměnu nevidíme poprvé, už v lednu podobný snímek ukázal web Windows Central. Oproti zimě se aktuální ukázka trochu posunula. Berme ji jako důkaz, že to Microsoft s redesignem myslí vážně, i když ho dosud oficiálně neoznámil, když tedy nepočítáme začátkem května oficiálně odhalený pravý postranní panel (sestavení 23451 v kanále Dev).

Zdroje: Microsoft Developer / YouTube | Windows Central | Windows Insider Blog

Diskuze (37) Další článek: Když rozhodují politici. Ford vrací do aut AM rádio. Prý je to součást systému nouzového varování

Témata článku: , , , , , , ,