Microsoft Office má kontrolu české gramatiky

Kontrola české gramatiky je velmi obtížnou úlohou a právě ve většině kancelářských aplikací tato možnost – pro angličtinu naprosto samozřejmá – chyběla. Prázdné pole vyplňoval po dlouhou dobu komerční produkt Grammaticon od společnosti Lingea, který po instalaci nabízel automatizovanou kontrolu gramatiky českého textu.

Nyní se nabízené spektrum možností zajímavě rozšířilo – na trh byl dnešním dnem uveden doplněk pro kancelářskou sadu Microsoft Office 2003, který zajišťuje kontrolu gramatiky i pro češtinu. Vývoj doplňku probíhal v Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky (ÚJČ AV ČR) za úzké spolupráce s odborníky z Univerzity Karlovy. Uživatele a jejich peněženky navíc potěší, že tento velmi cenný doplněk může být do jejich produktu nainstalován naprosto bezplatně.

Co kontrola umí

Po pěti letech náročného vývoje se uživatelům dostává do rukou poměrně vyspělý služebník, který pisateli dokáže odhalit někdy velmi nepříjemné a často i trapně zákeřné chyby v korespondenci či dokumentech. Jazykové nástroje mohou nyní sloužit uživatelům Microsoft Office jak k opravě překlepů, tak nově i ke kontrole shody podmětu s přísudkem včetně jejich kvalifikace s ohledem na velké množství možností funkce větných členů. Samozřejmostí zůstává i průběžná automatická kontrola psaného textu – překlepy jsou nadále podtrženy červeně, nesprávné gramatické jevy pak zeleně.

 

Celá sada obsahuje rovněž speciální nástroje ke správnému dělení slov na konci řádku, slovník synonym a prohledávače textu Wordbreaker a Stemmer. Jako doplněk (ke stažení z webu) je možné využít také oboustranný překladový slovník anglický a německý. Michaela Dohnálková z Evropského vývojového centra, která jako manažer Microsoftu pro jazykové nástroje vedla prezentaci uvedení Kontroly české gramatiky, zdůvodnila pětileté vývojářské úsilí především požadavky po přesnosti kontroly na straně jedné a počtem falešných hlášení v dřívějších verzích pravopisné kontroly na straně druhé.

Problémem je složitost češtiny

Karel Oliva, ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd, přiblížil obtížnou spolupráci na chystaném projektu kontroly v oblastech segmentace textů včetně interpunkce, praktickými příklady z výsledků analýzy ověřování správnosti větných celků, ukázkou vyhledávání, úvahou o logickém a zdůvodnitelném počtu chybných hlášení a prezentací relativnosti nabízených možností správné odpovědi.

Ve svém projevu označil za nejobtížnější právě tvorbu standardů kontroly pro nesprávné gramatické jevy, které bylo třeba do určité míry kodifikovat jako vymezovací pravidla pro gramatickou kontrolu. Velkým obecným problémem se také ukázala homonymie, která znesnadňují tuto kontrolu při absenci souvislostí objasňující použití gramatického jevu. K tomu bylo zapotřebí vyvinout nejprve programovací jazyk, který po své implementaci umožnil takovéto chyby odhalovat.

S doplňky aplikace Microsoft Office se představil produktový a marketingový manager skupiny Information Worker Microsoftu pro Česko a Slovensko Petr Bobek. Ten za pozitivní označil hlavně přídavné funkce pro lokální uživatele. Krom toho nové doplňky umožňují zobrazování a tisk čárových kódů, syntézu řeči z textu (pracuje se i na opačném procesu) a tvaroslovné oslovení při hromadné obchodní korespondenci.

Jazyková sada pro češtinu však také obsahuje i nástroje pro slovenštinu, němčinu a angličtinu. Microsoft Proofing Tools pak obsahují nástroje pro dalších 50 jazyků s možností rozšíření instalace o další libovolné jazykové sady.

Kontrola zdarma a veřejně dostupná

Legální uživatelé Microsoft Office 2003 si tento dárek můžou stáhnout přímo z webu Microsoftu (délka souboru 7,1 MB), alternativou je použití automatických aktualizací přímo z hlavního menu Microsoft Wordu. Na výše uvedené stránce Microsoft nabízí i velmi stručný návod k použití doplňku.

Co bude dál

Microsoft dává svoji Kontrolu češtiny do uživatelského oběhu zcela zdarma a to ještě před avizovaným spuštěním nové verze Office na podzim roku 2006. Činí tak proto, aby s jejím uvedením na trh měla již k disposici komentáře a připomínky uživatelů. Kontrolu gramatiky lze použít zatím pouze v programu Microsoft Word, uvidíme, zda v budoucnu bude rozšířen záběr kontroly i na další aplikace. V případě, že k doplňku budete mít libovolné připomínky, tipy a náměty, lze je Microsoftu zaslat pomocí připraveného dotazníku. Veškeré reakce budou vyhodnoceny a případně zohledněny v nové verzi MS Office.

Diskuze (60) Další článek: Nový Servant Salamander s podporou nahrávání na FTP

Témata článku: , , , , , , , ,