Microsoft Office a XML: známe podrobnosti

Jak jsme vás již informovali, firma Microsoft plánuje použít v nadcházející verzi kancelářského balíku Office formát XML jako standardní při ukládání souborů z Wordu, Excelu a PowerPointu. Přinášíme vám další podrobnosti.

Office 12 má být uvolněn příští rok. Podle vyjádření Microsoftu bude nový Office samozřejmě podporovat i dosavadní formáty souborů – doc, xls a ppt. Fungovat bude i zpětná kompatibilita. Pokud například v novém Office otevřete a změníte dokument vytvořený ve Wordu 2000, bude při jeho uložení automaticky použit právě formát Word 2000, což umožní původnímu autorovi dokumentu jeho bezproblémové čtení.

Nový Word bude umět pracovat i se soubory ve formátu Word 97: kromě otvírání bude možné v tomto formátu i ukládat: „přechod by měl být zcela bezbolestný,“ komentuje Takeshi Numoto, senior šéf Microsoft Information Worker Product Management Group.

Další zajímavá vlastnost nového Office by měla spočívat v možnosti povolit nebo zakázat spouštění spustitelných souborů vložených v dokumentech. Dokument šířený s příponou .docx nepovolí otvírání případných vložených spustitelných souborů, zatímco dokument s příponou .docm jejich spouštění umožní.

Zodpovězena je také další otázka spočívající ve zveřejnění podrobností o formátu. Microsoft přislíbil, že kompletní specifikace použitého formátu (nazvaného Microsoft Open XML Format) bude zveřejněna a bude k dispozici bez jakýchkoliv omezení či poplatků.

Otazníky visí také nad vztahem nového formátu Microsoftu k čisté verzi XML. Někteří odborníci se obávají, že Microsoft poupraví formát tak, že se sice bude podobat XML, ale ve skutečnosti bude hodně odlišný. Prozatím je pouze jasné, že formát bude plně kompatibilní se standardem XML 1.0.

Formát souborů byl navržen tak, aby lépe zapouzdřoval rozdílné typy dat. Výsledný soubor bude komprimován, stejně jako jeho jednotlivé součásti. Bude tak umožněna nejlepší možná efektivita komprese, protože například obrázky a grafy budou komprimovány jinak než text. Podle vyjádření Numota se v některých případech „podařilo zmenšit velikost souboru o 75 procent“.

Nový Microsoft Office má být uvolněn ve druhé polovině příštího roku, betaverze budou k dispozici zřejmě na podzim. Původní plány byly takové, že Office 12 bude součástí nové verze systému Windows – Longhorn. Zpoždění ve vývoji Windows však způsobilo oddělení plánovaného zveřejnění produktů: Office 12 tak bude dodáván už i s Windows XP.

Diskuze (58) Další článek: ATI Crossfire poráží SLI

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,