Microsoft Office 2010 Technical Preview

Microsoft včera představil Technical Preview verzi kancelářského balíku Office 2010. Ačkoliv se dostane na trh až v první polovině příštího roku, už dnes slibuje kupu zajímavých novinek.

Minulý týden Google představil projekt Chrome OS, včera pak vrátil Microsoft úder a na konferenci zaměřené na svou byznys klientelu – Microsoft Worldwide Partner Conference po několikaměsíčním čekání uvolnil Office 2010 Technical Preview.

O testovací verzi pro uzavřený tým uživatelů jsme psali již v květnu, tehdy totiž jedno ze sestavení uniklo na pirátské sítě a nekontrolovaně se šířilo internetovou komunitou. Nikdo tehdy ale přesně netušil, co všechno nového Microsoft vlastně v nové verzi připraví a co se skrývá za tajemným projektem Office Web Apps.

Podívejte se: První obrázky z květnové verze Office 2010

Na to vše odpověděl první den konference WPC a 900 účastníků úvodní keynote se mohlo těšit na pozvánku do testovacího týmu. Máme ji i my a zkušební Office 2010 v následujících dnech důkladně otestujeme. Novinek i zdánlivě neviditelných úprav je skutečně mnoho, ostatně oficiální dokumentace Microsoftu pro testery (a je to docela stručný soupis) čítá více než 140 stran.

Tvořit a sdílet… Odkudkoliv

Office 2010 představí koncept totálního sdílení a dostupnosti. Co vytvoříte ve Wordu, PowerPointu nebo Excelu si budete moci prohlédnout na počítači, v internetové kavárně nebo na displeji svého mobilu. A nebude to jen sdílení pro firmy skrze systém SharePoint, ale i pro běžné domácí smrtelníky pomocí služby Windows Live.

Webový Office bude zdarma i za paušál

A to je vlastně i odpověď na to, jak to bude s dostupností webového Office – Office Web Applications. Firmy s vlastní infrastrukturou budou moci použít SharePoint Server 2010, komunita pak bude moci využít přístup přes balík Windows Live. Zde webový Word, Excel, PowerPoint a OneNote poběží a zde bude moci ukládat i své dokumenty. Webový Office bude skrze Windows Live zdarma, přístup k němu dostanou všichni majitelé licencí k velkému Office a k dispozici bude i ve formě placeného předplatného – zde pravděpodobně bez reklamního pruhu a s dalšími benefity, jak je tomu třeba v případě placeného nadstandardu Hotmail Plus.

word2010web.png  excel2010web.png
Webový Word a Excel 2010

Web Applications nepojedou plnohodnotně pouze v Internet Exploreru, což byl dosavadní nešvar zejména Outlook Web Accessu a AJAXového rozhraní Hotmailu, ale i ve Firefoxu nebo Safari. Ostatně i z tohoto důvodu dává Microsoft téměř v každé prezentaci přednost právě Firefoxu – aby bylo projednou jasno.

Podoba webových aplikací bude prakticky totožná jako dospělý Office. Pokud si odmyslíte rám prohlížeče, budete mít před sebou celkem běžný a lehce ořezaný Word nebo Excel. Samozřejmě lze čekat delší odezvy GUI, na druhou stranu se můžete těšit na editaci jednoho dokumentu více uživateli v reálném čase, velmi snadné sdílení dokumentů po internetu a pak na většinu typických základních operací včetně korektury gramatiky, funkci Undo/Redo nebo jednoduché tlačítko, které umožní okamžitou editaci rozepsaného dokumentu uvnitř velkého Office na vašem desktopu.

Co se stane s Google Docs, Zoho a dalšími?

Nechci být špatným prorokem a nekritickým optimistou, ale pokud Microsoft splní všechna předsevzetí a v rámci Windows Live nabídne webový Office zdarma, Zoho Office, Google Docs a další současné WYSIWYG webové kanceláře se z hlediska použitelnosti ze dne na den dostanou na vedlejší kolej.

Společně s Office 2010 se můžeme v první polovině příštího roku těšit také na Office Mobile pro kapesní počítače a mobilní telefony. Nabídne Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook a přístup na SharePoint. Dokumenty budete moci ukládat na úložiště na mobilu, firemní SharePoint server či opět microsoftí cloud Windows Live. A to vše včetně synchronizace změn, pokud na dokumentu bude pracovat někdo jiný.

Zkušební verzi webového Office Microsoft uvolní až později a prozatím bude fungovat v omezeném režimu, i tak se vám ale pokusíme přinést více informací co nejdříve.

Celý věrtel novinek

V jednom článku nelze dopodrobna vyjmenovat všechny inovace a úpravy aplikací z balíku Office. Budeme se jim věnovat v samostatných článcích ke každému z produktu Office 2010. Přesto alespoň bodově vyberu některé zajímavé změny v těch nejpopulárnějších programech Word, Excel, PowerPoint a Outlook. Společnou a na první spuštění asi nejviditelnější novinkou je odlehčené uživatelské rozhraní, které nepůsobí tak agresivně jako v Office 2007 a sjednocení uživatelského prvku „ribbon“, který až doposud chyběl zejména v Outlooku. Už v květnovém článku jsem pak poukázal na nový menu-dialog „Backstage view“, který v sobě sdružuje kompletní správu dokumentu od jeho tvorby až po tisk a sdílení.

backstageview.png
Nový Backstage view nahrazuje klasické dialogy

Word 2010

  • Vylepšená typografie – nově můžete obdařit text nejrůznějšími tiskařskými efekty, fonty
  • Vkládání snímků obrazovky – v menu Vložit nově najdete možnost sejmutí obrazovky
  • Editor obrázků – bitmapy lze vylepšit uměleckými efekty, ořezem aj. přímo ve Wordu
  • Náhled schránky – ještě před vložením obsahu ze schránky se můžete podívat, co to udělá s dokumentem
  • Více editorů naráz – jeden dokument může v jeden okamžik editovat více autorů
  • Sdílení napříč internetem – sdílení s mobilním telefonem, SharePointem nebo úložištěm na Windows Live
word2010 screenshot.png  navigacni panel.png  typografie.png
Vložení snímku obrazovky, nový navigační panel a typografické styly a nové fonty

Excel 2010

  • Sparklines – nový Excel bude umět přímo v buňce zobrazit jednoduché grafy
  • Gemini – samostatný doplněk umožní práci s velmi rozměrnými tabulkami, problém by neměl mít ani s miliony záznamů
  • Vylepšené a rychlé hledání – překážkou by neměly být ani obrovské tabulky
  • Lepší práce s grafy
  • Mnohem vyšší přesnost matematických, statistických a finančních funkcí
  • Náhled schránky – náhled před vložením stejně jako u Wordu
  • 64bitové adresování – umožní práci až se 4GB excelovými tabulkami
  • Snadné sdílení přes SharePoint a Windows Live (Web Applications)
grafy.png  sparklines.png
Vylepšená práce s grafy a Sparklines grafy přímo v buňce sešitu

PowerPoint 2010

  • Lepší animace statických objektů – lze je rozpohybovat realistickými efekty
  • Nové přechody mezi snímky – nová sada kvalitních přechodů jaké se používají v televizi
  • Logické dělení – snímky můžete rozdělit do logických celků
  • Prohlížení více prezentací na jediném monitoru
  • Online video – lze vložit klipy z YouTube, MSN aj.
  • Ministřižna – přímo v PowerPointu lze video jednoduše upravit
  • Nová témata a lepší práce s obrázky
  • Streamování prezentací – prezentaci můžete vysílat přímo přes SharePoint nebo Windows Live
  • Export jako video – prezentaci lze uložit jako běžné video
video efekty.png  orez videa.png  uprava bitmap.png
Nové efekty videa, jednoduchý střih a efekty pro bitmapy

Outlook 2010

  • MailTips – ještě před odesláním zprávy vám Outlook napoví, jestli třeba není příjemce na dovolené nebo jestli nemá plnou schránku na Exchange serveru
  • Ribbon – Outlook konečně sjednotil své grafické uživatelské rozhraní s ostatními aplikacemi z balíku Office
  • Hlas a video – společně a Office Communications Serverem lze z Outlooku vytvořit nástroj pro VoIP i video konferenci
  • Multiformátový „inbox“ – do Outlooku vám pomocí Exchange 2010 mohou přicházet i faxy a hovory
  • Výkon – Outlook 2010 bude mnohem rychlejší
  • Seřazování zpráv do stromu – podpora pohledu na zprávy jako na oddělené diskuze
razeni do stromu.png  mailtips.png
Seřazování zpráv do diskuzí (stromů) a MailTips

Počkáme si ještě nejméně šest měsíců

Nový kancelářský balík Microsoft Office 2010 by se měl dostat na pulty obchodů v první polovině příštího roku společné s edicí pro mobilní telefony a kapesní počítače. Ve stejné době Microsoft uvolní i jeho webovou podobu. A právě Web Applications budou asi tou nejvděčnější inovací. Neumožní totiž pouze tvorbu dokumentů prakticky kdekoliv, ale i snadné sdílení dokumentů, kolaboraci a synchronizaci.

Technical Preview verze Office 2010 sice bude uvolněna pro uzavřený okruh uživatelů, šanci ale máte i vy, Microsoft totiž do programu hodlá pozvat desetitisíce fanoušků. K nim by se měla později (snad ještě v létě) dostat i zatím notně ořezaná verze webové kanceláře Web Applications. Pokud po Office 2010 toužíte také, zaregistrujte se na webu Office 2010 The Movie a zkuste štěstí, svět zase není tak velký.

Kde hledat více informací:

Diskuze (36) Další článek: Veletrhy Digitex a Interkamera mění termín, budou současně se Sport Life

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,