Microsoft odpískal svou vlajkovou .NET aplikaci

S velkou slávou před rokem ohlašoval projekt Hailstorm, později přejmenovaný na .NET My Services. Nechtěli ho ale ani firmy ani koncoví zákazníci...
Hlavním mottem My Services byly informace kdekoli. Je jedno jaké zařízení zrovna používáte, informace se k vám dostane. Mobil, PDA, notebook či osobní počítač, vše je provázané a dostihne vás. Microsoft měl hrát roli prostředníka mezi firmami a uživateli, kde by uživatelé svěřili řadu svých osobních informací Microsoftu výměnou za komfort využívání informací za běžnými hranicemi osobního počítače. Podobě firmy měly svěřit své zákaznické databáze Microsoftu, aby pro ně Microsoft zajišťoval komunikaci s jejich zákazníky.

Hailstorm měl při svém uvedení řadu podpůrců, při představení byly ukázány aplikace s eBay, podporu vyjádřili i například American Express, počítalo se i s podporou firem v oblasti cestovního ruchu. Hailstorm měl demonstrovat sílu .NET koncepce a byl v podstatě první ohlášenou .NET aplikací, která se měla stát technickou ukázkou možností .NET. Do té doby byl .NET jen marketingovým gestem, Hailstorm ukázal, jak si to Microsoft představuje doopravdy. Později byl Hailstorm přejmenován na My Services a byl tahounem budoucích aplikací Microsoftu.

Ač třeba technologicky vyspělé dílo, dojel My Services na politiku. Uplynulých 12 měsíců bylo pro Microsoft velmi krušných. Přes počáteční podporu nenašel Microsoft nikoho, kdo by do toho šel s ním naplno. Nikdo z velkých hráčů nechtěl nijak podávat Microsoftu prst v obavě, že mu monopolem sežere celou ruku. Naopak uživatelé byli ve většině zděšeni, že by Microsoftu měli svěřovat ještě nějaké další osobní informace a jště mu za to platit.

Jak píší New York Times, Microsoft značně slevil ze svých plánů na zákaznicky orientovaný masivní produkt a byť nebude nejspíš My Services odpískán úplně, stane se z něj spíš samostatně prodávaný produkt pro třetí firmy. Nebude tedy prodáván jako služba pro jiné firmy a jejich zákazníky, místo toho si firma koupí tento produkt a své zákazníky si obslouží sama. My Services tak budou velmi blízký například Mobile Internet Information Serveru, který usnadňuje komunikaci alternativními kanály s podnikovým systémem.

Zcela jistě to nebude znamenat brzdu pro rozjetý vlak s .NET, bude ale třeba najít jiný produkt, se kterým se .NET identifikuje a bude představovat pro veřejnost smysl existence .NET platformy. Jinak se z .NET stane jen další nudná platforma pro vývoj webových aplikací.

Diskuze (30) Další článek: Střípky z internetu

Témata článku: , , , , , , , , ,