Microsoft nebude potrestán více, než už byl

V podstatě závěrečné rozhodnutí soudu ukončilo čtyřletou bitvu o další budoucnost Microsoftu. Navrhované tvrdší sankce byly zamítnuty.
Kapitoly článku
Pozdě v pátek večer vynesla soudkyně Colleen Kollar-Kotelly své závěrečné slovo ve sporu, který se vleče již více než čtyři roky. Microsoft byl obviněn z monopolního chování na trhu a v průběhu času čelil značným potenciálním trestům. Z nichž nejzávažnějším byl zřejmě návrh na rozdělení společnosti na dvě samostatné firmy.

Přesně před rokem se Microsoft dohodl s ministerstvem spravedlnosti zastupujícím žalující státy na mimosoudní dohodě. Na tuto dohodu nicméně přistoupilo jen devět států, zbývajících devět se postavilo proti ní a žádalo větší sankce.

Nyní bylo zdá se definitivně rozhodnuto, že žádné větší sankce se konat nebudou. Soudkyně sice mírně přitvrdila některé body předběžné dohody, nejedná se ale o výraznější zásahy. V podstatě jde jen o úpravy termínů v zájmu urychlení náprav a organizační změnu v týmu, který má dohlížet na dodržování dohody Microsoftem. Navrhované přísnější sankce soudkyně zamítla s tím, že by příliš zvýhodnily konkurenci. Ta by získala bez vlastního úsilí přístup k výsledkům vývoje Microsoftu.

Rozhodnutí je podmínečné, obě dvě strany mají čas do 8. listopadu, do kdy se můžou odvolat. Podle dosavadních ohlasů z obou táborů je však velmi pravděpodobné, že se nikdo odvolávat nebude. Microsoft závěrečnou dohodu vítá a již oznámil, že se odvolávat nebude, devět žalujících států takto vstřícně dohodu nevítá, chce si dát ještě čas na promyšlenou, nicméně vzhledem k nákladům na soudní řízení, které jde z kapes daňových poplatníků a také vzhledem k již proběhlým dlouhým soudním líčením je pravděpodobnější, že se odvolávat nebudou.

Microsoft vydal následující prohlášení: "Jsme potěšeni, že soud podmínečně potvrdil dohodu, které jsme dosáhli s federální vládou a devíti americkými státy. Dohoda byla obtížná a vyplývají z ní tvrdé, ale spravedlivé požadavky. Je důležité, že nám i nadále umožňuje pokračovat v inovacích a vývoji našich produktů, které odpovídají měnícím se trendům a potřebám našich zákazníků. Víme, že budeme pečlivě sledováni vládou a našimi konkurenty, proto chceme věnovat splnění našich závazků mimořádnou pozornost."

Rozhodnutí soudu komentoval i Jiří Devát, generální ředitel společnosti Microsoft pro Českou a Slovenskou republiku: "Podmínečné potvrzení převážné části mimosoudní dohody mezi Microsoftem, Ministerstvem spravedlnosti USA a devíti z osmnácti žalujících států potvrdilo správnost změn zahájených spolu s touto dohodou před více jak rokem. Dohoda je zdravým kompromisem, který podporuje konkurenční prostředí v softwarovém průmyslu a přitom nebrání dalším inovacím. Páteční rozhodnutí přináší významnou motivaci pro dokončení změn obsažených v mimosoudní dohodě. Mimosoudní dohoda vlastně jen formálně potvrzuje skutečnost, že mnohé - např. jednotné podmínky pro partnery z řad výrobců hardware (OEM partnery) či přístupu k technologiím Microsoft, a to i v lokálních podmínkách - jsme již zavedli. Vítězem tohoto sporu se stal zákazník, který získá nové výhody jak z otevřené konkurence, tak i z dalších inovací, které vzájemná dohoda podporuje. Podmínečné potvrzení mimosoudní dohody přináší také nové příležitosti pro české softwarové firmy, kterým umožňuje ještě otevřenější přístup k výsledkům špičkového výzkumu Microsoftu, a tím i příležitost soutěžit v globálním měřítku. Microsoft bude nadále podnikání lokálních softwarových výrobců maximálně podporovat."

Pravdou je, že Microsoft začal naplňovat řadu bodů dohody mezi ním a Ministerstvem spravedlnosti již před několika měsíci. Zveřejnění doposud tajných API či jednotné podmínky pro OEM výrobce jsou již v platnosti. Stejně tak byly umožněny výchozí instalace systému využívající jiné programy než ty od Microsoftu. Na druhou stranu původní spor se vedl především o začlenění Internet Exploreru do Windows, tedy o věc, která je v dnešním měřítku jen okrajovou záležitostí, a situace se posouvá spíše k multimediálnímu softwaru.

Ačkoli mohou zaznívat názory, že Microsoft nevyšel ze soudního procesu nějak výrazně potrestán, je velmi pravděpodobné, že si dá pro příště větší pozor a bude méně provokovat. Vliv negativního veřejného mínění a vleklé soudní spory mu totiž škodí téměř více, než nějaká mimosoudní dohoda. Každopádně pokud bylo vyneseno v tomto procesu poslední slovo a případ bude uzavřen, znamená to jen to, že se brzy objeví nějaký další případ. Doba hájení se v konkurenčním prostředí nekoná a soudní spory ke konkurenčnímu prostředí patří.

V další kapitole článku najdete stručnou chronologii celého případu od roku 1998 do dneška.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,