Microsoft | Patenty

Microsoft navrhl způsob, jak mluvit na veřejnosti na hlasové asistentky a nestydět se 

Ačkoli jsou hlasové asistentky čím dál populárnější, lidé je používají převážně doma. Komunikování s nimi na veřejnosti stále provází stud či obava o ztrátu soukromí, což je problém, na který se zaměřil Microsoft. V novém patentu navrhuje způsob, jak s nimi mluvit tak, aby to nikdo v okolí neslyšel.

Podle Microsoftu je důvodů, proč lidé nechtějí na ulici hlasitě mluvit na osobní asistentky několik - třeba rušení okolí, ostýchání se sdílet veřejně některé informace nebo prostě klasický stud.

Snímek obrazovky 2019-01-04 v 21.45.57.png
Microsoft na nákresu demonstruje, že lidé by museli mluvit v těsné blízkosti mikrofonu

Hlavně jsou to důvody, které se jen tak nepřekonají. I Microsoft uznává, že nejde o technický problém, ale sociální. „Proto to nejde nijak jednoduše vyřešit, byť systémy na rozpoznávání hlasu se neuvěřitelně zlepšily,“ vysvětluje firma v patentu.

S jedním řešením Microsoft přesto přišel - ano, je to šeptání. Ne ale ledajaké šeptání - jakýsi šeptající vdech. Při běžném šeptání totiž člověk vydechuje, ovšem u toho šeptání by vdechoval a zároveň mluvil tiše.

Podle Microsoftu by tento způsob zapříčil, že slova nebudou nijak zkreslená vydechovaným vzduchem na mikrofon. Aby ale fungoval, uživatel by musel ústa umístit co nejblíže mikrofonu.

Microsoft nicméně říká, že je to proveditelné a mohly by to využívat jak mobily, tak chytré hodinky, televize, ovladače nebo třeba i prsteny. Jde však zatím o patent, takže jak je zvykem, možná ho nikdy nikdo nevyužije.

Diskuze (11) Další článek: Tahle sluchátka mají 8 mikrofonů. Přizpůsobují zvuk okolí a poslouchají i svého majitele [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,