Microsoft nabízí poslední šanci uživatelům nelegálních Windows XP

Až do konce března si mohou uživatelé nelegálních kopií operačního systému Windows XP zakoupit tzv. legalizační sadu s nálepkou. V období od 20. února do 1. března pak budou uživatelé Windows XP v České republice prostřednictvím služby automatické aktualizace systému Windows Update vyzvání k instalaci aplikace Výhody legálních Windows – Upozornění, která zkontroluje legálnost instalace Windows XP. V případě, že bude nainstalovaná kopie Windows XP vyhodnocena jako nelegální, upozorní aplikace uživatele a bude ho informovat, jak si může svůj systém zlegalizovat a jaké výhody mu přinese legální kopie Windows XP.

Legalizační sadu Windows XP Home si mohou uživatelé pořídit od 2500 Kč, systém Windows XP Professional je možné legalizovat od 4000 Kč. „Spousta uživatelů osobních počítačů ani netuší, že používá nelegální operační systém. Koupili si počítač i s Windows XP, které jim prodejce nainstaloval, aniž by zaplatil licenční poplatky, které ale samozřejmě od takového zákazníka inkasoval. Tyto uživatele upozorňujeme, že se stali obětí počítačové kriminality a nabízíme jim možnost si operační systém zlegalizovat,“ vysvětluje Tomáš Koška, manažer divize Windows společnosti Microsoft v České republice.

Nová verze aplikace Výhody legálních Windows – Upozornění hned po stažení spustí průvodce, který uživatele informuje o tom, co aplikace právě dělá a ihned po skončení ověřování mu sdělí výsledek spolu s návodem, jak postupovat v případě, že instalovaná kopie Windows XP byla vyhodnocena jako nelegální. Po nainstalování aplikace ji není nutné restartovat. Aplikace se instaluje pouze pro systémy Windows XP. Systém Windows Vista sám vyhodnotí platnost licence a v případě, že uživatel používá nelegální systém, Vista omezí svoji funkčnost – vypne uživatelské rozhraní Aero a omezí přístup k většině aktualizací a službě Windows Defender.

Diskuze (236) Další článek: Microsoft i Mozilla záplatují prohlížeče

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,