Microsoft Store | Windows 10

Microsoft nabízí ke stažení svůj připravovaný Windows Terminal pro Windows 10

Microsoft poprvé představil svou novou aplikaci pro práci v příkazovém řádku, pojmenovanou jako Windows Terminal, v testovacím sestavení na začátku tohoto roku. Jejím úkolem bude spojit tradiční příkazový řádek (cmd), PowerShell a Windows Subsystem for Linux (WSL).

Až dosud bylo možné stáhnout nový program z GitHubu, nicméně aby fungoval, bylo nutné ho nejprve zkompilovat. Od soboty 22. června to mají zájemci o vyzkoušení o něco jednodušší, neboť Windows Terminal lze nyní stáhnout a nainstalovat z Microsoft Store.

Příkazová řádka s řadou vychytávek

Windows Terminal přichází proti dosavadním řešením s celou řadou vylepšení. Vývojáři se například inspirovali filozofií webových prohlížečů, které v rámci jednoho okna umí otevřít několik stránek, a nová aplikace tak podporuje práci ve více kartách.

Nutno podotknout, že uvolněná verze je pouze testovacím náhledem a neposkytuje tak všechny funkce. Pro přístup ke všem možnostem přizpůsobení tak zatím vede poměrně kostrbatá cesta, spočívající v editaci souboru JSON. Tímto způsobem lze například změnit obrázek na pozadí, v plánu je také možnost použití vlastních grafických motivů.

Nový Windows Terminal bude také podporovat vykreslování pomocí grafické karty, Unicode a UTF-8, příznivce smajlíků pak jistě potěší podpora emoji. Microsoft již předvedl video s renderováním textu založeném na technologii DirectX.

Microsoft plní slib

Microsoft slíbil uvolnění testovacího náhledu Windows Terminalu na polovinu června, což nakonec s malým zpožděním splnil. Vývojářka Kayla Cinnamon podotýká, že jde o první z několika plánovaných verzí náhledů, jež mají být uvolňovány touto cestou.

Stávající verze je deklarována jako velmi raná a uživatelé musejí při jejím používání počítat s možnými problémy a nedostatky. V budoucích verzích se Terminal má stát novou, moderní, rychlou, účinnou, výkonnou a produktivní aplikací pro všechny uživatele nástrojů příkazového řádku.

Vývojáři nyní pracují na vytvoření konzistentního harmonogramu poskytování testovacích sestavení. Finální verze, označovaná jako Windows Terminal 1.0, bychom se měli dočkat již tuto zimu. Pokroky můžete sledovat na příslušné stránce GitHubu.

Diskuze (22) Další článek: Zabijáčtí roboti jsou technologicky jednodušší než samořídící auta. Mohou být nasazeni do roku 2021

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,