Microsoft nabízí bezplatné kurzy pro ajťáky a vývojáře

Technologie v IT se překotně rozvíjí a není jednoduché s nimi udržet krok. Kde se tedy ajťák či vývojář dozví na jednom místě vše potřebné o nových produktech a technologiích?

MVA_Logo.pngPokud bychom se zaměřili konkrétně na produkty a technologie Microsoftu, je odpověď jednoduchá: MVA. 

MVA neboli Microsoft Virtuální Akademie je výukový portál, který si klade za cíl pomocí technických kurzů dávat IT profesionálům a vývojářům informace o aktuálních technologiích a produktech Microsoftu. Portál je k uživatelům k dispozici zcela zdarma a kromě klasických kurzů zde naleznete i pravidelně pořádané online semináře, jejichž hlavní výhodou oproti klasickým kurzům je možnost kladení otázek přímo během přenosu.

Klasické kurzy typicky obsahují videozáznam jednotlivých lekcí ve formě přednášky a demo ukázek, použité materiály a odkazy na webové stránky s dalšími informacemi o daném tématu. Za každou splněnou položku získáváte body, stejně tak jako za splnění závěrečného testu a dokončení kompletního kurzu. U každého dokončeného kurzu pak máte k dispozici certifikát, potvrzující splnění kurzu.

MVA.png

Nabídka kurzů je velmi pestrá, vybírat můžete podle témat, které vás zajímají, případně podle konkrétních produktů, či podle toho, do jaké hloubky se chcete v dané problematice dostat. Naprostá většina kurzů se kromě úvodní části věnuje čistě technické stránce daného produktu či technologie, k dispozici jsou ovšem i licenční kurzy, které vám pomohou zorientovat se v licenční nabídce. Ostatně nejlepší přehled o tom, co MVA nabízí, vám malý výběr z nabídky kurzů, které v nabídce naleznete.

Kurzy pro začátečníky

  • PowerShell akademie – český kurz, který vás provede prvními kroky ve skriptovacím jazyce PowerShell, bez něhož se dnes žádný správce IT neobejde. Po zvládnutí tohoto kurzu můžete pokračovat nedávno nově uvedeným, rovněž českým kurzem PowerShell akademie v4.
  • Neworking Fundamentals – v kurzu se srozumitelnou formou dozvíte základy počítačových sítí, co je to IP adresa, jak funguje konfigurace adresního prostoru, co to je DNS, jak funguje DHCP a další informace nutné pro pochopení počítačových sítí.
  • Understanding Active Directory – co to je Active Directory, jak funguje, k čemu ji lze použít, jak funguje ověřování počítačů a zařízení, co je doménový řadič, jak se doména replikuje a mnoho dalších základních informací vám poskytne tento kurz.
  • Database Fundamentals – obdoba předchozího kurzu, zaměřené na úvod do databází a práci s nimi.

Kurzy zaměřené na klientské systémy Windows

  • Windows 8 ve firemním prostředí – český kurz, který vás provede novinkami v operačním systému Windows 8, které jsou důležité z pohledu správce firemní sítě, zodpovědného za klientské počítače. Dozvíte se více o benefitech, které používání Windows 8 přináší běžnému uživateli, zjistíte lepší možnosti využití v kombinaci se zařízeními typu tablet či konvertibilní notebooky, prostor bude věnován i jednotlivým edicím a rozdílům mezi nimi. Značná část kurzu je pak věnována možnostem deploymentu Windows 8 na počítače ve firemní síti, svůj prostor má popis bezpečnostních vylepšení, technologie umožňující zapojení soukromých zařízení uživatelů do firemního prostředí a v neposlední řadě zde máte k dispozici i obsáhlou přednášku na téma vzdáleného přístupu pomocí Remote Desktop Services (RDS) či virtualizace desktopů VDI.
  • Migrating from Windows XP to Windows 7 – přechod z Windows XP na novější operační systém je kvůli ukončení technické podpory Windows XP horkým tématem. V kurzu se dozvíte, jak přechod na novější OS provést, jaké nástroje máte k dispozici a jak lze vše automatizovat a ušetřit si tak práci.
  • Migrating from Windows XP to Windows 8.1 – kurz podobný předchozímu s tím rozdílem, že migraci provádíme na Windows 8.1.
  • What’s new in Windows 8.1 for IT Professionals – souhrn novinek ve Windows 8.1, důležitých z pohledu IT profesionála.
  • System Center 2012 R2 Configuration Manager &Windows Intune – jak na správu klientských počítačů, notebooků, tabletů a mobilních telefonů, monitoring a nasazení aplikací či bezpečnostních politik vám předvede tento kurz.
  • Windows 8.1 Deployment – nasazení nového OS na počítače, včetně migračních scénářů a všech možných automatizačních fíglů vám představí tento kurz.
  • Defense in depth: Windows 8.1 Security – pokud vás zajímají novinky ve Windows 8 z pohledu bezpečnosti, je tento kurz určen právě pro vás.

Kurzy zaměřené na serverové systémy Windows

Kurzy zaměřené na virtualizaci a privátní cloud

  • Virtuální akademie – český kurz, který vás provede serverovou virtualizací v podání Microsoftu, a to od nejjednodušších prostředí až po virtuály v cloudu. V pěti modulech se nejprve věnujeme základům práce s Hyper-V ve Windows Serveru 2012, následně vás seznámíme s možnostmi vysoce dostupných virtualizačních řešení, ukážeme si správu virtualizace pomocí nástrojů rodiny System Center 2012 SP1 a tvorbu privátního cloudu a v posledním modulu si rovněž představíme virtuální stroje v cloudové službě Windows Azure.
  • Server Virtualization with Windows Server and System Center – komplexní kurz, ve kterém se na konkrétních příkladech dozvíte, jak vybudovat virtualizované datacentrum od základů až po privátní cloud.
  • Software-Defined Networking with Windows Server and System Center – virtualizace sítí začíná být stále důležitějším prvkem virtualizovaného datacentra, a v tomto kurz se dozvíte, jak řeší virtualizaci sítí produkty Microsoftu.

Kurzy s tématikou veřejných cloudových služeb

  • Windows Azure pro IT profesionály – český kurz, ve kterém vám představíme jednotlivé služby, které Windows Azure poskytuje, a zaměříme se podrobněji na části důležité z pohledu IT profesionála, tedy Windows Azure Virtual Machines, práci s disky a sítěmi, probereme možnosti správy Windows Azure pomocí PowerShellu, ukážeme si, jak na spolupráci Windows Azure a jednotlivých produktů rodiny System Center a rovněž si povíme o službě Windows Azure Active Directory, cloudovém ekvivalentu adresářových služeb Active Directory.
  • Moving to Hybrid Cloud with Windows Azure – veřejné cloudové služby Microsoftu umožňují velmi dobrou integraci se stávající firemní infrastrukturou. V tomto kurzu se dozvíte, co všechno a jakým způsobem lze kombinovat.
  • Office Guides: Introduction to Office 365 – úvodní kurz ze série Office Guides, ve kterém se dozvíte základní informace o Office 365. Navazující kurzy Office Guides pak podávají detailní pohled na jednotlivé části služby typu Exchange, Lync, SharePoint, jejich administraci a nastavení.

Licenční kurzy

Celkem naleznete na portálu MVA několik stovek kurzů, které pokrývají prakticky všechny oblasti aktuálních produktů a technologií Microsoftu.

Pokud si tedy potřebujete doplnit znalosti a hledáte správný zdroj relevantních a aktuálních informací, neváhejte a Microsoft Virtuální Akademii navštivte, stojí to za to.

Autor: Tomáš „Kanty“ Kantůrek, Microsoft; článek vyšel v rámci partnerské sekce Microsoft TechNet na Živě.cz

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Diskuze (9) Další článek: Specialisté sepsali čtyři hrozby webu do roku 2025

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,