Microsoft musí povinně distribuovat Javu ve Windows

Diskuze čtenářů k článku

Petr Souček  |  04. 01. 2003 11:27

Většina autorů příspěvků nějak opominula fakt, že Sun s Microsoftem uzavřeli v roce 1996 smlouvu na šíření Javy ve Windows, kterou Microsoft podle Sunu neplní, a domáhá se jejího plnění u soudu.

A jen poznámka k tomu, že lze MS Javu (VM) stáhnout z webu - možnost samostatného downloadu byla před nedávnem zrušena a build 3806 je dostupný již jen přes službu Windows Update.

Rozsudek (42 stran) je dostupný zde:
http://www.mdd.uscourts.gov/Opinions152/Opinions/SunPI1202.pdf

Nějaké články věnující se tomuto soudnímu sporu, jeho historii a předběžnému opatření z 23.12.2002:
http://www.internetnews.com/ent-news/article.php/1561231
http://www.sun.com/lawsuit/statement.html
http://www.microsoft.com/presspass/java/default.asp - tady ale chybí poslední vývoj
http://www.cbsnews.com/stories/2002/12/23/tech/main534139.shtml
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/ap/20021223/ap_on_hi_te/microsoft_sun_3
http://news.com.com/2100-1001-978756.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/2602753.stm
atd....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  04. 01. 2003 15:31

Sun se v první řadě snaží Microsoft podojit - stejně jako se snaží na legislativě USA přiživit leckdo a lecjak, protože soud je v USA výdělečná činnost bez rizika ztráty. Jurisdikce by vypadala jinak, kdyby např. pro prohraným sporu musela žalující strana automaticky zaplatit žalované straně vymáhané částky. ...

Co se Vašeho tvrzení týče viz samotný text rozsudku, kde se mj. uvádí:

On January 23, 2001, Sun and Microsoft entered into an agreement settling the California
action. Under the agreement: (1) the original license and distribution agreement was terminated, (2)
Microsoft was given the right, but not the obligation, to continue distribution of MSJVM incorporated in
products (and their successors) with which it had been distributed under the original agreement, (3)
Microsoft’s distribution of MSJVM was required to be phased out over time, (4) the MSJVM could
be based only on the older Java technology, (5) Microsoft paid $20 million to Sun, and (6) Sun
released all of its claims, except its antitrust claims, arising out of the facts involved in the California
litigation....


Čili poslední mimosoudní vyrovnání z ledna 2001 proti finanční kompenzaci anuluje všechny závazky Microsoftu vůči Sunu, Sun st8hne všechna svoje obvinění a dává Microsoftu možnost - avšak pozor, nikoliv povinnost šířit svoji verzi JVM založenou na verze Java Sun 1.1 s tím, že bude postupně "phased out", čili utlumena.

Takže Microsoft podle dohody se Sunem dělá přesně to, co po něm Sun chtěl - a naopak Sun tuto dohodu výslovně porušuje. Primární důvodem pro znovuotevření soudního sporu je uvedení platformy MS .NET na trh, kterou SUN považuje (nikoliv neoprávněně) za velikou konkurenci Javy a snaží se ze svých pozic vytřískat co se dá...

Sun je v tomto sporu slabším z obou protivníkům, ale to ho neopravňuje jednostranně porušovat svoje vlastní dohody (jakkoliv z dohody nevyplývá právní závazek).

Ovšem Microsoft má právo uvolnit svoji platformu, stejně jako IBM atd, protože Sun nevlastní patent přímo na technologii Virtual Machine (ta je mohem staršího data, než Java), naopak Microsoft disponuje patenty na Portable Excutable a další technologie využité v .NET.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bohdan  |  03. 01. 2003 22:01

Nejak jste zapomel zminit, ze je to z duvodu umyslneho poskozovani funkcionality VM pres MSJVM. Totiz M$ musi poskytovat schvaleny JVM od SUNu a ne svuj JVM, ktery siry nekompatibility.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 23:25

Jestli je Sun Java tak super, tak by její šíření v instalaci mělo naopak prodej Windows podpořit...;o)

Já se ale obávám, že tomu tak nebude... Tam kde se Java dnes převážně používá (totiž na serverový B2B aplikace) o výběru sotva rozhoduje, že je multiplatformní nebo přibalená k instalačnímu CD.

A co se použití na web klientovi týče, Sun už svoji Javy několikrát překopal do té míry, že ve skutečnosti je dnes garantem přenositelnosti Javy v její původní formě spíš Microsoft. Většina appletů ostatně dodnes využívá původní AWT toolkity, protože rozhraní Swing je mírně řečeno nepodařený.

A kdyby Sun nedělal fóry, byla by dnes Java oficiálně požehnaná platforma na 95% picidel a Sun by se v pohodě živil podporou multiplatformní funkcionality v oblasti security a web služeb - stejně jako dnes třeba Adobe profituje na rozšířenosti Microsoftu.

Ale jak už to tak v životě bývá - kdo chce moc, nedostane nakonec nic. A jestli třeba RealNetworks nebo Nestcape vadila vázaná distribuce dvou produktů jedný společnosti, tak soudem posvěcená spojená distribuce dvou firem představuje s ohledem na antimonopolní boj opravdovej průlom... ;o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bohdan  |  06. 01. 2003 02:27

SWING je velmi komplexni GUI, tj. snadno se delaji slozite veci. Classy typu JTree a JTable jsou toho dukazem. AWT je neskutecny nedodelek a vylez jenom proto, aby to SUN uvedl "nacas". SWT, coz je tedko "moda" je nekde mezi obouma. Je rchle, ale zas neni tak komplexni.

Kdyby SUN nedelal fory, tak dnes lita po svete MSJVM s integrovanym COM+, ActiveX a jine systemove zavisle prasactvi. Vesmes veci psane pro Javu by bezeli jen pod tim systemem na kterem byly vyvinute. Staci se podivat, jak to dopadlo s HTML.

Jinak Adobe je pekny priklad, ale za chvili jej MS vysplouchne. Staci, ze zacne dodavat vlastni graficky program na trosku vyssi urovni. Presne jak s Kodakem, presna jak se Stackerem a presne jak s IE

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  07. 01. 2003 03:18

Staci, ze zacne dodavat vlastni graficky program na trosku vyssi urovni...

Vida, věštec...;o) Nevím, proč by měla být nějaká SW firma na trhu hájená, když nedokáže dodat kvalitní SW. Možná to opticky působí, že trh je diverzifikovanější - ale nízkou kvalitu odskáčou uživatelé.

Zmínku o Kodak-u moc nechápu - jeho GUI opajcovalo jako první Apple a taky po zásluze několik let vedlo na trhu osobních počítačů. První GUI Windows byly nepodobný čemukoliv myslitelnýmu, ani GUI Windows 3.X se příliš nepodobá Apple nebo Xeroxu, teprve Windows 95 převzaly klíčový prvky GUI desktopu. V té době ale už dávno existovaly grafický prostředí, např. SGI nebo XWindow - naopak od Microsoftu začali všichni jak na povel kopírovat jeho taskbar...

Co se Stackeru týče, jeho technologii Microsoft legitimně koupil pro svůj DriveSpace a Netscape prostě usnul na vavřínech - když může bejt kvalitní Opera, nebo Mozilla, distribuovaná zdarma - proč ne Netscape ? Právě existence a relativně úspěšný šíření Mozilly je důkazem, že ne za všechny trable světa může Microsoft.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bohdan  |  07. 01. 2003 21:00

Ono nejde tak o kvalitu, ale o marketing. Proc prebily Win95 OS/2, ikdyz OS/2 byl neskonale kvalitnejsi? Ev byl skutecne 32bitovy multitaskovy system. Odpoved je jednoducha, stupidita uzivatelu a dobry marketing. Nakonec, kdyz neco bude primo v systemu nebo integrovano do Office baliku, vetsina nebude kupovat neco navic. Pak dojdou rezervy puvodnimu vendorovi a jsme doma.

Kodak dodaval nejake komponenty (nebo dokonce cely MS Paint), pak az MS na to uvolnil zdroje, Kdoaka jednoduse vysplouch. tady je jedna z poslednich cistych praktik M$. Navic taskbar je z OS/2

Ehm M$ to nikdy legalne nekoupil, jinak by stacker nezaloval M$. Vice info tady a tady. Doufam, ze tomuhle rikate legitimni ) O IE vs Netscape nebudu mluvit, jenom reknu, ze i v tomto bodu byl uznan M$ vinnym

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloslav Ponkrac  |  07. 01. 2003 22:18

Pred cca 10-ti lety jsem chtel zkusit prejit na OS/2. Ale vsiml jsem si, jak sama firma IBM se snazi OS/2 sprovodit ze sveta a jak ji samotni zakaznici premlouvaji, at v tom pokracuje. Co si pamatuji, IBM jiz mnohokrat upozornovalo, ze s OS/2 hodla skoncit. Neni divu, ze OS/2 skutecne skoncilo. To neni jen o marketinku a kvalite, OS/2 se zacalo rozkladat (respektive jeho perspektiva) zevnitr IBM. Ono stale slyset, ze vyrobce bude s OS/2 skoncit pro mnoho lidi znamena, ze se mu zacnou vyhybat.

Takze IMHO OS/2 neskoncil na stupiditu uzivatelu, ani na konkurenci MS, ani na necem jinem, ale proste to bylo nechtene dite IBM, ktere se IBM pokousel dlouho odstrelit, az se mu to podarilo.

MS ma samozrejme maslo na hlave a bude to delat tak dlouho, dokud se mu to bude vyplacet.


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bohdan  |  08. 01. 2003 23:29

hmmm, tak to by celkem potvrzovalo teorii o domluve M$ a IBM, ponevac NT je komplet zalozeno prave na OS/2

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan  |  03. 01. 2003 14:47

Je to jako s tim blbounem co otravoval Clintona a stalo to miliony dnove poplatniky. Mel by to ale hradit ten blbec soudce!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 15:16

Proč by se měl MS na soud vykašlat ?

Stačí se odvolat s poukazem na podjatost soudu a podrývání principů volného trhu, které takové bezprecedentní rozhodnutí obsahuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan  |  03. 01. 2003 14:45

Je to jako s tim blbounem co otravoval Clintona a stalo to miliony dnove poplatniky. Mel by to ale hradit ten blbec soudce!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Richard Maly  |  03. 01. 2003 14:20

MS Monopol. Problem nie je v tom ze MS ziskal monopol v OS. Problem je, ze MS tento monopol vyuzil (a vyuziva) na presadzovanie svojich dalsich produktov (to nema nic spolocne so slobodou trhu). Zrejme v tejto diskusii si nikto nepamata na produkty ako bolo Lotus 1-2-3, WordPefect atd. MS vyrobil novy OS (Win 3.1), nezverejnil API, uviedol na trh svoj Office a ziskal prilis velky naskok. Ked to MS zopakoval s Win95 tak ostatne produkty prestali prakticky existovat. Tymto sposobom a v kombinacii s neobmedzenymi financnymi prostriedkami moze MS vytlacit lubovolny software na trhu (napriklad aj databazy a podnikovy SW). Legislativa je v tomto smere dost pozadu, pretoze v nepocitacovom svete neexistuje podobny pripad (napriklad ze by vyrobca kolajnic vyrabal sucasne vlaky - ale to velmi zjednodusene, pretoze OS je v porovnani s kolajnicami velmi komplikovany system).

Pomala JAVA. Java je pomala v dvoch veciach - start aplikacie (pretoze preklada byte code do nativneho kodu) a ma pomale graficke rozhranie (Swing). Ten pomaly start ma aj .NET pretoze robi to iste ako JAVA. Graficke rozhranie ma .NET rychlejsie ale to je dan za kompatibilitu (JAVA bezi aj na Linuxe, Solarise, MacOS). Existuju aj ryclejsie kniznice pre JAVA (skuste www.eclipse.org) a na MacOS bezi JAVA podstatne ryclejsie.

JAVA = 40 Mb. To nie je pravda. 40 Mb ma JDK, to znamena ked chcete vyvijat JAVA programy. JRE - Java Runtime Environment ma 8Mb. Porovnajte si to s Flashom !

 

 


 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 15:03

Problém je, že nerozlišíte, zda je nějaký produkt z trhu vytlačen, proto, že na něj Microsoft učinil nátlak nad rámec konkurenčního prostředí, nebo prostě proto, že není tak technický kvalitní. Dokonce ani tehdy, když se dva srovnatelné produkty liší jen marketingem nevidím důvod, proč by se měl výsledek uměle ovlivňovat soudním rozhodnutím.

Je jasné, že výrobce OS jako výrobce SW má konkurenční výhodu před ostatními výrobci SW - jenže co třeba Apple neb IBM bránilo v prosazení jeho verzí kancelářských aplikací a Apple OS nebo OS/2.. ??? Jejich startovací pozice byla stejná, ne-li lepší, než v případě Microsoftu - měli za sebou i trh s HW - ale zmíněné firmy se prostě soustředily na vývývoj OS a podporu navazujícího SW vypustily....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek  |  03. 01. 2003 15:18

To je pravda. Třeba Amiga a její OS byly daleko lepší než Win. I HW byl mnohem lepší než PC. A kde dneska jsou? A kde je Commodore, který existoval už dávno před MS? Prostě to pos_ali a my můžeme jen smutně vzpomínat Netvrdím ale, že je MS bez poskvrnky. Myslím, že v podstatě jediný prohřešek je nezveřejnění API, což jim ale dalo obrovskou výhodu oproti ostatním.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Slavomír Maličkaj  |  04. 01. 2003 01:15

V době Win 3.11 byly API dostupný tak dobře, že měl Borland široko daleko nejlepší vývojový prostředí pro Windows... A Win32s rozšíření byly k dispozici skoro tři roky před launchem Win95 a pracoval s nimi i Word 2.0.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry (bez trojky)  |  03. 01. 2003 15:56

Rád bych jenom podotkl, že jsem ještě pod Win 3.1 začínal s AmiPro a posléze jsem přešel na MS Word 6, protože prostě byl lepší. Tehdy to nemělo s marketingem co dělat, jenom mě přestalo bavit čekání, až se Lotus (dělal to tehdy on, že ano?) uráčí udělat novou verzi. V dobách Wordu 2.0 to samozřejmě bylo o něčem jiném, tam bylo AmiPro daleko vpředu.
Když jsem se pak po nějakém tom roce dostal k 32-bit nástupci Amíčka, byl to pomalý obr, narozdíl od tehdejší verze Office, která jela na většině PC, na kterých se rozběhly Win95 - a že by byl nějak lepší po stránce funkčnosti nemůžu říct.

Přiznávám, s WordPerfectem jsem neměl možnost pracovat, nicméně dobu masívního nástupu Office si ještě pamatuju a tehdy to vážně nebylo jen o marketingu.

A s tím "nezveřejněním API" bych se taky moc neoháněl, těch pár neveřejných funkcí nikoho nevytrhne, převážná část API veřejně dostupná byla. Za menšími nároky MS programů bych viděl spíš výhradní orientaci MS na jejich vlastní platformu, jejich programy sice nejsou přenositelné, ale naopak důsledně využívají Win32 API. Naproti tomu takový OpenOffice (nic proti němu, speciálně jeho formát souborů si mi FAKT líbí) je sice psaný tak, aby se nechal snadno portovat, ale daní za to jsou dosti příšerné (alespoň v oblasti kancelářských PC) nároky na HW.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
martin  |  06. 01. 2003 18:38

Hm... pokial viem ja, tak ako sa sprava java pri starte aplikacie zavisi od inplementacie. Niektore to sice kompiluju do native codu, ale ine to iba interpretuju...

Naproti tomu .net aplikacia je podla standartu distribuovana v msil (ms intermediate language) a pri prvom starte na danom hardware a os je skompilovana do native kodu. Ale iba pri prvom starte. Potom sa vzdy uz priamo vykona aplikacia...

Takze prvy argument je trosky mylny...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Barbar  |  03. 01. 2003 14:07

Java od Sunu je hnusná, pomalá, blbá... a pěkně mi leze krkem... Mám winXP Professional 2002 CZ a když jsem si nainstaloval javu od Sunu, šel v ní sice live chat, ale né všechny jeho funkce a nepodporovalo to všechny znaky... pak jsem tu hnusnou suňárnu poslal někam a nainstaloval si normální Microsofťáckou Javu a všechno bylo O.K. nehledě na to, že java od microsoftu se nějak automaticky implatuje do IE atd., ale když najedu na stránku v Javě a mám javu od sunu, tak se mi nejdřív spustí ta Java jako jakejsi program (objeví se mi tray ikona s logem...) a pak se teprve načte ta stránka - no hnus... nevím komu má tohle prospět - soudce je dement!!!!! No tak normální konkurence ne? To je normální... stejně jako Netscape... za to nikdo nemůže, že windows používá 95% lidí... No windowsy mají IE a Linux má zase už předem nainstalovaný Netscape... podle mě si každej do svýho OS může dát cokoli, co si sám vytvoří (teď to myslím na IE) a kdyby bylo třeba ve windowsech předinstalovaný Age Of Mythology, tak by to nikoho nemělo štvát, páč jsou to jejich hry a jejich OS... stejně tak bych to viděl s prohlížeči...

IE pod linuxem nerozjedu vůbec a nikdo se kvůli tomu nesoudí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek  |  03. 01. 2003 15:09

Tak s tímhle souhlasím. Nikdy jsem nepochopil, proč by internetovej prohlížeč nemohl být součástí OS a měl jít odinstalovat. Taky bych mohl požadovat, aby šel odinstalovat ovladač klávesnice, rutiny pro výpis na obrazovku a kdeco.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Beda  |  03. 01. 2003 18:03

Tak tohle je ukazka naprosto totalniho blba. Tebe se nedotklo vubec nic, jsi typicky predstavitel tupeho nemysliciho stvoreni. Dekuji, ze jsi se zverejnil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ambrož  |  03. 01. 2003 21:31

Podívejte se, jaké fíčury např. podporuje nápověda Windows XP: představuje strukturovanej hypertext s full-textem a rejstříkem, tipy pro vyhledávání, historií dotazů, bookmarkama, možností prohledávání ve výsledcích hledání, propojením na on-line informační zdroje na internetu, nastavení možnosti hledání (umožňuje nastavit počet zobrazovanejch výsledků, použití dpooručených témat, řazení podle relevance, hledání v záhlaví topic i fulltextu a regular search podle podobných výrazů), navigací ve výsledcích tam a zpět, včetně troubleshooting průvodců a vědomostní bázi - a to samozřejmě v lokalizovaných Windows vše v češtině a pro všechny systémové služby od FTP, IIS přes třeba alerter, scheduler (cron) nebo SMTP pěkně jednotně...

Myslíte, že se integrace browseru do nápovědy nevyplatí ? A jak lze asi zaručit funkčnost té nápovědy, když si browser přeinstalujete jiným.. ? Kromě toho - co vám brání si pro courání po webu nainstalovat browser dle libosti - pro stáhnutí instalace stejně nějakej browser dodávanej se systémem alespoň pro první použití potřebovat budete...

btw Doufám že nepatříte mezi ty, co ze všech nejlépe sami vědí, co těm totálním nemyslícím blbům nejlépe vyhovuje....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jura  |  03. 01. 2003 21:14

S Linuxem se většinou instaluje Mozilla, pokud zvolíte nějaké X Window, asi KDE nebo Gnome, tak to bude zase konqueror a v případě Gnome zase Galeon, pokud použijete nějaké jiné, třeba IceWM, tak je ideální Mozilla, tak je vlastně ideální vždy.

Ale někde jsem četl, že IE pod Linuxem rozjedete, jenom nevím, proč by vám tam byl!

A v Linuxu nemusíte instalovat mozillu, dokonce ani jeden z výše řečených produktů, protože se vás to vždy zeptá jaké sw balíky chcete instalovat, pokud tedy nechcete, tak nemáte. Zeptá se vás na toto instalátor Wéček? A i když doinstalujete SP pro XPéčka, tak stejně aplikací neodinstaluje, ale pouze skryje před Vašima očima. U IE pod windows mě to neštve, ale třeba u MS Instant Messengru (bo jak se to píše) jo! IE je de facto nutný pro běh systému, takže je logické že ho "odinstalování" jen skryje, ale k čemu je skara nutný nějaký Instant Messenger, zvláště když používám Trilliana s účtem na ICQ!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  03. 01. 2003 13:21

Ja treba marne cekam, kdy se objevi debianovskej balik javy, ale to
neni mozny, protoze to licence na JDK nepovoluje.
JDK neni mozny volne kopirovat, kazdej si ho musi stahnout sam,
treba po modemu, z www.sun.com.
(jedinou vyjimkou je distribuce s nejakou komercni aplikaci).
Pekny povidani o licenci v jave je na www.blackdown.org.
Kdyz SUN nedovoluje nikomu Javu distrubuovat, tak nechapu,
proc se snazi donutit MS, aby ji distribuoval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 13:32

Bingo....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Richard Maly  |  03. 01. 2003 14:18

Neplette tady hrusky s jabkama ! MS musi distribuovat JRE (Java Runtime) a vy pisete o JDK (Development). Naco by bolo kazdemu uzivatelovi development kit ??? JRE v Debiane samozrejme je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  03. 01. 2003 14:51

Jre od SUNu ani IBM tam neni. Je to pouze instalator. Stahnout si to musite z jejich webu sam, ulozit do /tmp a pustit ten instalator.
V debianim FAQ je tohle:

2.3.1 Java 2 SE (aka JDK1.2)
__________________________________________________________________________________________________________________________

2.3.1.1 Why is Sun's Java 2 SE (aka jdk 1.2) not available?

Due to license problems. Clause 2 of the license (check also the FAQ) that comes with is says:
Software is confidential and copyrighted. Title to Software and all
associated intellectual property rights is retained by Sun and/or its
licensors. Except as specifically authorized in any Supplemental License
Terms, you may not make copies of Software, other than a single copy of
Software for archival purposes.
__________________________________________________________________________________________________________________________

2.3.1.2 What are the problems with Suns' new license?

Sun has moved to a new license the Sun Community License, like the GPL it is a viral license, but making all it touches subject
to Sun licensing fee. The SCSL even goes so far as to define any implementation of a Sun specification as a "Modified Work".
Basically, this means that if you implement any part of the new 1.2 API or Jini API, even from scratch, Sun will "own" your
implementation and you will have to pay them for the right to use it.
13. "Modification(s)" means (i) any change to Covered Code;
(ii) any new file or other representation of computer
program statements that contains any portion of Covered
Code; and/or (iii) any new Source Code implementing any
portion of the Specifications.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fidel  |  03. 01. 2003 20:46
MK  |  03. 01. 2003 11:44

Nehodlam tu resit, jak se zachoval MS. Jen bych podotknul, ze pokud mate Windows XP a nainstalovali jste si do nej JAVU od MS urcite mi date za pravdu ze je asi 10* rychlejsi nez ta od SUNu!!!!

Chapu ze MS dokaze pro svuj system udelat vzdy to nejlepsi ma prece zdrojove kody :)) Takze pokud budou dodavat i SUNovskou Javu stejn ji instalovat nebudu a zustavam u JAVY od MS.

Az si zkusite napriklad weboveho klienta ICQ s JAVou SUNu pochopite o cem tu mluvim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xX  |  03. 01. 2003 11:58

Hnnm akorat ze te M$ VM je tak maximalne verze 1.1 (tzn. minimalne 5 let stara) proti aktualni 1.4 - to je neco jako rikat ze Windows XP jsou pomaly, kdezto windows 3.1 rychly, takze to budou asi ty Win 3.1 lepsi, ne ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MK  |  03. 01. 2003 12:44

U Javy pro bezneho uzivatele nejde o verzi. Java od MS je stejne upravena a neni to tedy v podstate JAVA. Rozhodujici je fakt ze s "JAVOU" od MS mi jde uplne vsechno a mnohem rychleji nez s nejnovejsimi produkty SUNu. Pro co se pak asi rozhodne bezny uzivatel??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xX  |  03. 01. 2003 12:55

No, ale akorat ze pod M$ Javou spoustu novych produktu nepujde, presne tak jako pod Win 3.1 nechodi aplikace psane pro Win XP. Sem tam se taky muze stat ze aplikace z Win3.1 nepobezi ve Win XP takze i aplikace z JDK 1.1 nepobezi na JDK 1.4. Takze podle vasi logiky radsi vsichni uzivatele budou pouzivat Win 3.1, jelikoz je to vlastne mnohem rychlejsi ?

Mimochodem pokud si pod Javou porad prestavujete pouze applety dostupne z webu, tak vam ponekud uletl vlak ... V Jave jsou dneska psane i nektere komercni hry - napriklad IL 2 Sturmovik ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 13:34

MS Java je shora kompatibilní s JSEE 1.1 a obsahuje nativní třídy navíc.

Není např. pravda, že by např. MS Java++ nutila vývojáře k použití MS tříd - uživatel je upozorněn vždy, kdž v projektu začne používat optimalizovaný třídy Microsoftu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xX  |  03. 01. 2003 13:46

M$ Java neni komparibilni ani s 1.1, jelikoz ji chybi napriklad RMI, JNI a jine veci. Takze se radeji informujte pred tim nez neco napisete.

A co se tyce M$ specifickych trid a klicovych slov (ano, M$ Java obsahuje i jina klicova slova), tak je sice fajn ze o tom developer vi, ale uzivatel jaksi o tom nevi. A v tom je ten problem. Developer neco napise pod M$ Javou a tvrdi ze je to Javovy program, zakaznik ale zjisti ze mu to na standardnim JDK 1.1 nefunguje. Kdo je tedy vinen ? Podle Microsoft, jelikoz vydava za Javu neco, co Javou neni ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 13:32

Java 1.4 se liší od 1.1 např. Swing třídami, které např. IBM v projektu Eclipse nahražuje SWT widgety z důvodu jejich pomalosti....

Přečtěte si něco o SWT a Native Java technologii... Když se ovšem totéž pokusil zavést Microsoft před několika lety (Java MFC classes), bylo to samozřejmě špatně...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xX  |  03. 01. 2003 13:50

Swingy jsou v JDK jiz od verze 1.2 a existovaly i jako knihovny do JDK 1.1.

Eclipse neni JDK, ale open sourcovy projekt pro IDE. Takze kdyz s IBM v nejakem svem projektu udela sve vizualni knihovny, je to v poradku pro to, ze je to soucasti onoho konkretniho projektu, ktery s Javou ma spolecne pouze to, ze pod ni funguje. Navic SWT funguje jak pod Sunovskou implementaci Javy, tak pod implementaci od IBM ci Blackdownu.

Navic si laskave vsimnete, ze IBM, narozdil od Microsoftu, SWT nedava do svych verzi JDK a neprohlasuje jej za standard. Take ze svych verzi nevyhazuje Swing jen pro to, ze ma SVT (opet narozdil od M$). Zrejme nevite o cem mluvite a do dane problematiky vidite jen zdali ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 14:20

Netvrdil jsem, že Swingy nebyly v JVM 1.2, ale 1.1, ani že Eclipse je JDK, ani že SWT nefunguje v Sun JVM....

IBM vyvinulo a používá SWT/JFace ne proto, že ho má, ale právě s ohledem na špatný výkon Swing tříd, které jsou ze strany IBM implementace Javy podporovány samozřejmě i nadále.

Ani Microsoft ze své implementace JVM žádné třídy Sunu nevyhazoval, pouze přidával další stejně jako IBM, rychlejší a snáze použitelné (integrované s jeho visuálním vývojovým prostředím).

V Javě programuju od doby jejího vzniku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xX  |  03. 01. 2003 14:31

M$ nic nevyhazoval? Tak mi ukazte treba RMI? Kde ho u Microsoft Javy vemu? AFAIK tam proste neni .... Co treba JNI, vzdyt to nejde s M$ Javou vubec pouzivat ....

Ja jsem jen chtel ukazat, ze to co dela IBM je diametralne odlisne od toho, co provedl Microsoft, takze tyto dve aktivity nelze vubec srovnavat ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 14:47

JNI k dispozici pro MS JVM JE, viz např.

http://balasainet.com/iesupersite/newsarchives/ie401sp1.htm

... a RMI není ani ve verzi 1.1 - poslední, kterou Sun dovolil Microsoftu distribuovat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xX  |  03. 01. 2003 15:33

RMI ve verzi 1.1 je, jelikoz jsem v 1.1 pod RMI vyvijel server/client aplikaci. Takze tady nekecejte nesmysly. Pokud se chcete presvedcit, staci si stahnou dokumentaci k 1.1 treba odsud: http://java.sun.com/products/archive/jdk/1.1/index.html

A to ze JNI je k dispozici az v ramci service packu - no to je prima. Ja si vzdycky myslel ze service packy jsou hlavne k odstranovani chyb a ne k pridavani funkcionality ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 21:23

JNI je jako SPK k dispozici v prvních verzích MS JVM (zmíněné MSIE 4.0 už je na světě taky nějaký pátek). Později byl samozřejmě běžnou součástí instalace - a kdokoliv potřeboval s Corbou pracovat, mohl použít Javu od Sunu nebo Netscape s podporou ORBS. CORBA a RMI žádná není technologie pro Web (stejně jako jí není COM) - ale pro LAN, aplikační servery a intranet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sk  |  04. 01. 2003 13:01

Tak toto je dost dobre:

Pecenka 03.01. 09:00:
"...včetně neprodejný Javy - kterou jsem nikdy nepotřeboval a bohdá potřebovat nebudu."

Pecenka 03.01. 14:20:
"V Javě programuju od doby jejího vzniku."
(o.i. aj pekny hokej v pojmoch SDK, JRE, SWT, RMI, CORBA a pod. nam budiz dokazom.. :)))

:))))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  04. 01. 2003 15:52

Java aplety jsem si programoval pro zábavu - rozhodně mě ta činnost neživí (jako asi málokoho). To samé platí třeba o QBasicu, FORTRANU apod. jazycích: znám je vcelku dobře - ale že bych je kdy potřeboval k životu, to prohlásit nemohu.
Můj hokej je váš pocit, máte na něj právo - na druhé straně cizí pocity nehodlám komentovat, jen argumenty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
emino  |  03. 01. 2003 11:17

no fajn, tak teda rad by som si stiahol tu JAVU os SUNu totisto od microsoftu mi ani zaboha nejde. Neviete kde sa tak da ucinit?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
urbik  |  03. 01. 2003 11:39
Vlado  |  03. 01. 2003 10:28

Vsetko je i tak urcite inak, ako sa to prezentuje verejnosti. Pravda je vo hviezdach. (Mulder)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J. Prikryl  |  03. 01. 2003 09:06

Zacina mi to pripadat jako hon na carodejnice.
At si byl M$ jakejkoli takova vec mi pripada dost divny. Kdyz si predstavim, ze nekdo Ceske poste naridi aby ke kazde zasilce pribalovala obchodni prospekt Fedexu vse zaplatila, pekne zabalila a posilala lidem,  tak mi z toho zacina byt spatne. Pokud se Java nedokaze prosadit sama, lide si ji nestahuji od Sunu automaticky (treba jako Flash) nebo ji nedostavaji s aplikacemi (treba jako runtime databaze) tak nechapu jak je mozne aby nekdo naridil jedne fime distribuovat konkurencni technologii firmy jine. Zda se mi to jako posledni snahy Sunu přežit alespon na poli software, kdyz prodej jejich HW jde velmi rychle do kytek a navic vetsina lidi si misto OS Sun Solarisu porizuje Linux.
Na druhou stranu chapu firmu Sun. Je to asi jedina cesta jak muze Sun alespon castecne zpomalit nastup konkurencni aplikacni platformy Microsoft .NET, ktera je jak se zda lepsi i rychlejsi nez Java. Bez toho by zrejme Java nemela sanci prezit (Netscape), pripadne by nemela sanci dustojne prezit v oblasti beznych kancelarskych PC stejne jako jini "aplikacni konkurenti" typu Corel.
Jenom me stve, ze pokud to takto poujde dale, tak se zacnou Windowsy nafukovat o ruznorode technologie a produkty, ktere navzajem nespolupracuji (zato jejich vyrobci umeji dobre lobovat u americkech soudu) a ja z toho budu mit u mych zakazniku peknou pakarnu protoze to nebude fungovat navzajem.  ... No ale jak na to koukam, neni vse uplne tak spatne, budu vlastne maly "systemovy integrator heterogennich aplikaci" a alespon si budu moci rici o vice penez :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Richard Maly  |  03. 01. 2003 09:40

Ked tomu nerozumiete tak sa k tomu nevyjadrujte. Technologia JAVA je velmi dobra a kvalitna a jediny dovod preco nie je popularna je zamerne poskodzovanie zo strany MS. Ani Flash, by nebol popularny, keby ho MS nepodporoval (Flash sa alebo instaluje priamo s IE alebo ked sa vyskytne na stranke tak sa ponukne download).

Musite chapat, ze ked ma niekto monopolne postavenie na trhu (mam na mysli trh s OS), tak dokaze presadit rozne technologie a produkty bez ohladu na ich kvalitu. MS to uz vela krat dokazal. Vzdy ked zistil, ze existuje nejaky popularny produkt (Netscape, JAVA, WordPerfect) tak urobil vlastnu verziu - vacsinou bez akehokolvek vlastneho napadu - a pomocou monopolnych praktik (bundlovanie s OS, davanie zadarmo, neuverejnovanie Windows API)  ho presadil.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Happy  |  03. 01. 2003 10:14

Tedy, ten prvni odstavec (ne ze by ten druhy odstavec nebyl ) je perla na perlu, to si delate srandu ? Nemate nahodou co do cineni s Linuxem ?

Jaka popularnost diky poskozovani ze strany MS ? Jaky Flash podporovany MS, ze se neco necha jako plugin (ktery si muze napsat kdokoliv) nainstalovat neznamena, ze to je primo podporovane  Kdyz byste se odstinil od svych na urcitou platformu a segment omezenych nazoru, velmi rychle byste zjistil, ze Java je "popularni" zejme v oblasti enterprise aplikaci, ze je dneska vyzadovana dokonce i zakazniky, ze dneska, kdo neumi Javu jakoby neexistoval. A s tim, mily pane "proti MS", neudela ani MS se svou "masinerii".

Ale no tak, MS ma monopol ? MS se chova monopolne, ale monopol rozhodne nema. Rekl bych, ze to je rozdil. Argument s neuverejnovanim API je vicemene smesny, myslite si, ze kdyz neuverejnite svoje API, ze jste schopen prosadit svuj produkt ? Nezname API = nemoznost dalsiho vyvoje (prip. rozvoje).

Prosim vas, radeji si vemte k srdci radu, kterou se tady ohanite

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  03. 01. 2003 11:02

MS nema monopol? Ha a co je vice nez 90% zastoupeni na desktopech jineho? Prosim objasnete mi to. Chova se monopolne ale nema monopol. Co je tohle za logiku? Jak se firma nemajici monopol muze chovat monopolne. MS je dnes schopen znicit kohokoliv kdo by jej v jeho trznim segmentu vazneji ohrozoval. Je to stejne jako strategicka doktrina USA o ochrane narodnich zajmu. Jediny, na koho nema zbran je Open Source a tak budeme v budoucnu svedky mnoha pokusu jej dostat za hranice legality.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Happy  |  03. 01. 2003 11:14

Monopol = 100%, nebo se mylim ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  03. 01. 2003 12:54

Ano, 100% je absolutni hegemonie, monopol existuje, pokud trzni zastoupeni daneho produktu v danem segmentu cini vice nez cca 30-40% (ekonomove mne radi opravi). Samozrejme, ze ta procenta jsou rozdilna pro ruzne trhy, ale rozhodne nenastava monopol v pripade 100%.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Vodicka  |  03. 01. 2003 11:44

M$ ma mozna monpolni postaveni de facto, ale ne de jure. At si kdo chce co chce rika, ma >85% ne proto, ze jde o M$, ale 'asi proste proto ze je lepsi'. Nebudu se s nikym hadat, zda je 'lepsi v kvalite sw, nebo kvalite obchodni politiky', ale proste ma >85 desktopu. To je fakt, s kterym zadny Linux ZATIM nic neudela. NE, nejsem zastancem M$, ale jsem zastancem zdraveho rozumu. Pokud nekdo napise desktopovy system lepsi nez sou 'Vokna' a bude tento system i levnejsi budu velmi stastny. (A diskuze na tema, co to je lepsi system nechme prosim stranou ).

PV

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xX  |  03. 01. 2003 11:59

Problem ale prave je ten, ze tech 85% ma z velke casti diky svym ilegalnim praktikam, kteremu byly jiz soudne prokazany ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  03. 01. 2003 12:45

Pokud nekdo napise desktopovy system lepsi nez sou 'Vokna' a bude tento system i levnejsi budu velmi stastny

Tak zkuste Linux, treba SuSE. Nebot pisete "je fakt, s kterym zadny Linux ZATIM nic neudela", zjevne jste nezkusil treba linuxove KDE. A po systemove strance je linux vyrazne lepsi, nez wokna. Nejsem zatvrzely linuxak, pouzivam ho soucasne s windows.

Pro firmy je problem prechodu na linux predevsim v  absenci stejneho software (= kompatibilniho s win-verzi, nemyslim ted Office) a v nekterych pripadech absence uplna (napr. ekonomicky soft). Firmy take vetsinou u klicoveho  software vyzaduji jak podporu vyrobce, tak dalsi vyvoj a to je u free-softu vice nez problematicke.

Pro domacnosti neni, podle meho, linux dostatecne vyzraly. Windows dokaze rozchodit (= nainstalovat sami doma) 70% uzivatelu, coz se u linuxu zatim rict neda. Vlastni instalace napr. SuSE je bez problemu, ale ruzne dokonfigurovavani, ktere u Win neni potreba, zabere trochu usili, ktere domaci uzivatele vetsinou nejsou ochotni investovat.

A levnejsi? Mate ho zdarma. I 8CD se SuSE si muzete od nekoho legalne a zdarma okopirovat. A i kdyz si SuSE koupite v krabici, zaplatite cca 2200Kc, za Win tusim neco kolem 6000Kc (nepocitam OEM). A u SuSE mate 60-denni (nebo 90?) podporu a z vlastni zkusenosti vim, ze opravdu fundovanou. Zadna Microsofti odpoved na vsechny problemy: "preinstalujte si Windows"

No linux flame

Jinak k tematu: Microsoft tezi predevsim z toho, ze velmi dlouho byl jedinym dostupnym operacnim systemem pro osobni pocitace, at to byl uz MS-DOS nebo Win 3.x. Ano, byly i jine OS a platformy, ale pro PC byl OS Microsoftu dlouho jediny. At se vam to libi nebo ne, vdecime M$ za tak masove rozsireni PC, jako dnes mame. Vetsina vyrobcu softu vyrabela (vyrabi) vyhradne pro M$, coz je i dusledkem absence multiplatformnich vyssich vyvojovych prostredku (nepocitam ansi C) - jako napr. ted konecne Delphi-Kylix  Je to takovy zamotany kruh a ne za vsechno muze M$. I kdyby se dnes objevil SuperOS, tak nejakou dobu potrva, nez pro nej budou aplikace (emulatory nestaci, viz. emulatory v linuxu) a mezitim muze SuperOS kvuli nezajmu zmizet.

Co se tyce predbezneho opatreni k jave: Pokud M$ poskodil Sun vlastni a nekompatibilni implementaci Javy a tu s Windows dava, ocekaval bych, ze bude donucen svou implementaci nahradit tou od Sunu, nebo nedodavat zadnou (coz mozna ani nejde). Nikdo jsme rozhodnuti soudu necetli, tak nedelejme zavery. Navic by mozna M$ splnil rozhodnuti soudu, kdyz by jen lisoval instalaci Javy na disk s Windows a uzivatel mel moznost ji nainstalovat primo z CD od Win, je ji zacit stahovat z netu (mnozi po dialu). A to, vzhledem k tomu, jak se M$ k Jave zachoval, nevidim zas tak cerne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Husak  |  03. 01. 2003 16:10

BeOS? Trh neni o preziti nejkvalitnejsiho vyrobku, ale o nejlepsi obchodni politice, vcetne presvedceni zakazniku, aby zaplatili za ten muj smejd dvakrat tolik co za konkurencni mnohem kvalitnejsi produkt

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karl von Bahnhof  |  03. 01. 2003 16:25

...'asi proste proto ze je lepsi'... . Co se týče MS Office - to je fakticky doost doobrej produkt, ktery (pokud by nestál tak šílený prachy) bych rád koupil do kanclu i domů. Ale nechtěl bych ho rozjet na MS Windows, ale třeba na linuxu. Pak můžeme začít mluvit o konkurenci.

Ve firmě, kde jsem pracoval, se vedli dlouhé spory, jestli MS Office nebo 602 nebo něco jinýho. Jenže to už ta firma běžela cca 5 let a měla spoustu dokumentů ve wordu a hlavně - důležité tabulky pro ceny v excelu. Tak se někam dala 602, někam Office a tím nastal takovej bordel v dokumentech, že za půl roku zase měli všichni Office (většinou ale tu nejlevnější verzi). Tady vidíte, že spousta firem prostě jede na Officu a hotovo. A měnit je to moc těžký. A OS: "No, když už máme ten Office, tak musíme mít Wokna " I když ty blbý wokna maj pouze na e-mail, internet a Office .

Konkurence je o svobodě trhu, o svobodě spotřebitelů vybrat si co chtějí a firmy v konkurenci jim velmi rádi vyhoví. Ale tady není vyhovět. Buď jedeš na MS, nebo jsi "ten blbej linuxář". Možnost volby tu prostě NEEXISTUJE

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 21:09

Buď jedeš na MS, nebo jsi "ten blbej linuxář"... - no já tu ty dvě varianty stále vidím....

A když si trochu přihřeju polívčičku - je to stále pořád ta samá kontroverzní žlučovitá demagogie : na jedné straně je Microsoft monopolista, na straně druhé je Linux nejúspěšnější OS všech dob a Windows ve všem dohání, pokud je už dávno nepředčil.

Na jedné straně všude vládne hegemonie MS Officce - na druhé straně je tu spousta kancelářských balíků (StarrOficce, OpenOffice, K- Officce atd..) - o které jen jakoby čirou náhodou nikdo nestojí.

Co se ceny týče, odjakživa platilo, že za kvalitu se platí. Zatím je tomu tak, že i šest let staré produkty Microsoftu úspěšně konkurují tomu nejlepšímu, co v alternativní scéně vzniklo. Proč by jste chtěl vyčítat firmám, že hodlají investovat do úspěšné a časem prověřené platformy, jejíž kvality sám nepopíráte. Nikdo není tak bohatý, aby si mohl dovolit pořizovat levné věci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
CandySan  |  03. 01. 2003 19:46

Tvrzeni, ze "Pokud nekdo napise desktopovy system lepsi nez sou 'Vokna' a bude tento system i levnejsi ...{prosadi se mezi lidi diky kvalite a cene a lidi budou happy}" je nesmysl!
Neni to kvalita produktu, ktera tlaci nove verze mezi lidi. Neni to racionalni vyber, kdyz volime novou verzi OS. Produkt sam o sobe svoji kvalitou muze nastartovat, ale sebekvalitnejsi OS rozhodne nemuze jen tak zlehka vykolejit ci zastavit tu obrovskou soupravu rozjeteho vlaku MS.

Nejste to Vy (domaci useri) kdo ROZHODUJE o pouzivani software, ale jen si prejete (BIIIIIIG SORRY - prejeme, ze? ) a nejvic kafrate a prete se co je ci neni lepsi.

Jsou to prave ti co KUPUJI VE VELKEM a zaroven NEJSOU ODBORNIKY! Tedy typicky kancelare a podniky! Nemluvim zdaleka jen o nejakych officech! Muze tu byt naprosto eno nuno produkt vzesly treba z neceho jako je Star Office, ale stejne tu bude obrovska setrvacnost pri prosazovani neceho co muze byt treba 100 krat lepsi. Tihle zakosove se nemusi v produktu orientovat, ale MUSI MIT POCIT ze se orientuji, protoze od teto firmy uz dlouho neco maji (a ani nevadi, ze nova verze je uplne jina a prinasi nove sady nevyhod a vyhod). MUSI MIT POCIT ze maji jistotu i kdyz ji ve skutecnosti nemaji, tak se vlastne nic nedeje... (krasne ruske prislovi na dane tema: "cim mene vis tim jsi stastnejsi" )))))) ). Obchodnici neobchoduji s produkty, ale s temito pocity!! Jsou to casto machri na toto tema. a co VY odbornici, admini, programatori... luza z pohledu techto lidi..? Co zas kafrate?! Jste divni! NAM SE TO LIBI A VAM BUDE CI NE! {to byla prima rec obchodnika, ne moje, protoze bych patril taktez mezi tu luzu }
V techto korporacich se neco poridi (ci poridilo). Dal se to rozsiri do vsech pobocek (bank, ruznych big korporaci atd...). Mensi MAJI POCIT, ze VETSI VEDI VICE a tudiz MAJI POCIT ZE SE MUSI "PRIZPUSOBIT" - kupuji totez pokud to jde.

No... muzu kafrat...ale co mam mit doma, kdyz vsichni chteji windows, office a softik pod win..? Hele! Super softik! ...pod win.. Ne proto, ze bychom meli mit proti nekomu averzi, ale jaka volba?!!

I jako vyrobce si uvedomim, ze vyrabim proto abych prezil a zaznamenal uspech ne abych bojoval v bahne (konec koncu jsem pravym opakem, ale plne a do detailu chapu vsechny firmicky co pisou pro win), takze nejprve pisu pro OS, ktery mi zarucuje, ze diky rozsirenosti mi zajisti sirokou zakladnu zakazniku -> pak se objevi chytrak, ktery smete ze stolu argumenty o tom zda je neco jineho lepsi nez win s tim, ze "neni pro to soft PROTO NENI LEPSI a kdyby byl, tak BY BYL SOFT" - tezka kravovina ze..?

Zastavit rozjety vlak je vzdy vazny problem! Co se MS tyce, tak urcitou averzi musim pripustit, protoze z duse nenavidim krive jednani, podrazy, lzi a nesvobodu.

Je mi uplne srdecne jedno zda se prosadi LINUX ci jakysi novy OS s nazvem treba MATO, ale myslim si, ze ze i kdyz je na svete obrovske stado hloupych ovci, ktere veri jen tomu co vidi, co jim kdo nakuka a nehledaji skutecnost, tak vzdy bude lepsi, kdyz budeme zit v prostredi, ktere neni brzdeno a omezovano z duvodu prospechu mensi skupiny. MS hazi klacky pod nohy kde komu a nalejva nas lzivymi informacemi a brzdi nas vyvoj...

no... je toho spousta co bych i rad napsal, ale mam obavu, ze to je asi jen plac a ze nic neresim... nechci se prit... pokud se, z toho co pisu, da vytezit cosi hodnotneho, tak bude ok, pokud ne tak je to asi stejne jedno...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kysilka  |  03. 01. 2003 20:45

Hele, že je celej Linux se svým plastikovým KDE hračka rozeznám okamžitě, jakmile se rozběhnu tou nemotornou tlapičkou po jeho desktopu.

Linux kernel možná představuje dobrej základ pro nějaký superclustery nebo ledničky a vysavače - ale celá ta integrace nad tím odpovídá tomu, jak to doopravdy integrovatelný je - zkrátka línej a nestabilní bastl.

Každá větší GUI aplikace má pod Linuxem problémy sama se sebou - hroutí se, pokud do ní něco nešikovně vlepíte ze schránky, zamrzá, když se otevře víc oken a jako celek je to daleko fórovější, než WinXP. Je vidět, že Linuxová platforma vývoji rozsáhlejch aplikací prostě nepřeje, že se v ní musí všechno programovat od samejch základů a že systém poskytuje aplikacím jen základní služby.

Dělám s PC softama už dost dlouho, abych jejich kvalitu rozeznal na první pohled - no, řekněme za dvacet minut práce s ním. Linuxovému prostředí zkrátka nevěřím a nemyslím si, že to zpoždění s potenciálem vývojářské komunity jen tak dožene. Osobně si myslím, že ta platforma nemá na výkonné grafické aplikace technicky a dokud se o její framework nepostará nějaká silná firma, jako IBM apod., ani nikdy mít nebude.

A to celé není jen o pocitu, já si prostě Linux několik měsíců zkoušel a v celém tom prostředí nebylo nic, co by mě z pohledu uživatele pro každodenní interaktivní práci zaujalo - všechno zbytečně rozměrné, neučesané, nemotorné, GUI takové dětské výpisy z konzole naopak krypticky ukecané.... brr...

Jinak proti Linuxu jako OS nic nemám: jako cenová konkurence v low-endu je vynikající, klidně může běžet někde na serveru v koutě jako router, nebo na něm koneckonců nějaký nadšenec může ladit PHP ve VIMu - ale za brzdu pokroku zatím Windows rozhodně nepovažuju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
CandySan  |  03. 01. 2003 22:57

OK priznavam ze muj pohled muze byt zkreslen jednak mou vlastni povahou a jednak i tim, ze s linuxem delam uz ani nevim jak dlouho (naky roky to budou...).
Kdyz porovnavam to co bylo pred velmi kratkou dobou a co je ted, tak jsem v uzasu - ta sila te velke skupiny je obrovska!!!

Kazdopadne doufam, ze jsem ani nenaznacil, ze bych chtel tvrdit, ze soucasny linux (ktery mi uz ted z nejakych duvodu vyhovuje) je jakymsi vselekem pro desktopy. Dokonce sam svym pratelum, kteri ke me chodi pro rady, tvrdim, ze linux nema smysl v soucasne dobe nahrazovat za desktop.

Uprimne - nemam tuseni (prani mozna a mozna zcestne a mozna ne ) zda budou MS desktopy vytlaceny prave linuxem I kdyz musim priznat, ze mam duvody si myslet, ze z meho pohledu to vypada zajimave. Vim co chybelo a co se rodi - to nema smysl nyni rozebirat, ale minimalne mam dobry pocit.

Kazdopadne tematem minuleho prispevku jednoznacne mel byt princip (mozna kritizovany). A odsuzoval jsem principy, ktere jsou brzdou (i kdyz je treba se zamyslet dukladneji). Neni pravda ze bych rekl, ze existence windows je brzda - to je uz na prvni pohled kravovina Nicmene i v tomto prostredi mohlo byt dosazeno uzasnych veci, kdyby nebylo prioritou cislo jedna zisk! OK, zisk ano, ale ne takovym surovym zpusobem a .... no... opatrne

Jeste me dost prekvapila ta poznamka o tom, ze se musi v linuxu cosi tvorit od zakladu.. Kdyz se bavime prave o linuxu (i kdyz to sem vazne nepatri, protoze to co pisu se muze hodit na jakykoliv unix timto zpusobem vyvijeny), tak prave zde mam uplne po ruce uplne vsechno co sem kdy potreboval Velice jednoduchym zpusobem si dokonce muzu i pospojovat ruzne programy tak aby vyhovely mym pozadavkum a ty mi pracuji dodne bezchybne!! Nahrazuju tim primo lidi ktere bych potreboval navic! Pracuje kolem me par kompiku a nahrazuji nekolik lidi, kteri by museli delat dost otravnych ukolu. Nedovedu si predstavit jak bych tohoto mohl docilit ve windows bez programovani od zakladu?! Kde se nemuzu opirat o sirokou zakladnu softu - kde jsou jen jednoucelove, tezko propojitelne aplikace? A k tomu jeste se na to spolehnout...? Takova mocna udelatka mam spichnuta za chvilku a jsou neocemnitelna! Uzasna uzasna vec! Ale o tom jsem se skutecne bavit nechtel a jakkoliv to rozebirat je mrhanim casu.

Faktem je, ze me dodnes nenapalo si treba pustit film v linuxu... asi si nekdy udelam cas a neco zkouknu. Dopisy nikdy nepisu s tim, ze bych potreboval barvicky v tom, ale plne chapu ze to asi nepostradatelne je... Hry jsem taktez nezkousel v linuxu...

Opravdu se mozna mylim, ale jsem jednoznacne presvedcen, ze Kysilka smetl problem ze stolu bez rozmyslu... pak mi neni jasne, ze bylo nutne reagovat na problem smeteny ze stolu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloslav Ponkrac  |  04. 01. 2003 12:02

Já mám za sebou několikaleté zkušenosti z Linuxu a musím se celkem přiklonit k názorům pana Kysilky.

IMHO to celé vyplývá z jisté roztříštěnosti. Windows má prostě jedno grafické rozhraní. Linux jich má více, minimálně mezi sebou dost soupeří GNOME, KDE, apod..

Když napíšu svůj pocit. Začalo to tím, že mnoho aplikací pod X Windows je napsáno tak, že pokud nemáte alespoň 1024x768, tak je prostě nelze používat. Roztáhnout se klidně na tuto velikost, i když máte 800x600 rozlišení obrazovky. Dále je to takové neohrabané, například otevírání souboru je každý pes, jiná ves. V každém programu se stejné základní grafické akce dělají jinak. Ve Windows jsem si zvykl na určitý komfort, jednak na to, že mohu stejné akce dělat automaticky, aniž bych nad nimi přemýšlel, protože se dějí stejně. Mohu třeba při ukládání souboru založit v dialogu nový adresář a do něj soubor uložit. To v X Windows aplikacích je spíše výjimka. A vůbec je to spousta malých drobností, které Linuxu chybí.

Celé to vedlo k tomu, že miluju textový režim v Linuxu, ale nenávidím práci v grafickém rozhraní X Windows pod Linuxem. Komfort práce v grafice je proti Windows dost mizerný. Navíc jsem měl pocit, že Linux nedokáže sjednotit skoro v grafice skoro nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jura  |  03. 01. 2003 20:42

Prosím Vás, 85% trhu! Důležité je, zamyslet se nad tím, co považujete za desktopový OS. Otázkou tedy je, zda označovat PC za desktop nebo za herní konzoli. Linux ve svých moderních distribucích je PLNĚ srovnatelný s Windows, pokud použijete kvalitní X Window nádstavbu a nebudete se dívat na profíky, jak každou blbost dělají v příkazovém řádku, tak ani nebudete vědět, že to je něco jiného než windows, máte zde už i to blbé účetnictví (někde jsem o tom četl), podpora OpenGL je daleko lepší než všechny DirectX dohromady, protože je multiplatformní (uf, to je ale slovo ).

Pokud se díváte na PC spíše jako na herní konzoli, tak s přehledem vede windows, pak ať se ale nestaví do cesty těm, kteří chtějí bez problémů pracovat. Abych to dokázal, uvedu ze své praxe - občas dělám servisáka a tak v 80% kdy jsem spravoval něco ze sw na pc, kde byly windows, tak pád způsobily HRY, stupidní hry, nebo pitomé programy, které někdo napsal za 30 minut ve chvilkovém pominutí smyslů, většinou to způsobily děti majitele, ten pak přišel, potřeboval se dostat do svých dokumentů, pošty ... a nemohl. Kdyby měl Linux, kde je situace jiná a kde laik přihlášený jako normální user chce něco udělat, má smůlu, nic si teoreticky (prakticky se vždy něco může zkazit, ať jde o Lin nebo Win) nemůže pokazit.

A námitky Linux není zralý pro desktop nejsou na místě. Já říkám, že co se týče práce, browsdání Internetem, domácí zábavy (přehrávání hudby, filmů, obrázků - i když i zde má Linux v oblasti filmů ještě co dohánět, i když takový mPlayer je takřka dokonalý) je Linux na stejné úrovni jako Windows. Naopak Windows jsou lepší v hrách a nebudu diskutovat o tom, že existují emulátory pro hry, pro mě jsou zbytečné, jakož i pro uživatele, který potřebuje pracovat nebo dělat normální věci.

To je těch 85% trhu - děcka co dostanou nový počítač za vysvědčení a hrajou na něm hry, nebo normální uživatel, kterému v obchodě řeknou, že nic než windows neexistuje, protože sama obsluha ho neumí ani nainstalovat (nebo spíše to ani nikdy nezkoušela, protože nainstalovat takový RedHat s Anacondou, nebo SuSE s YaSTem je úplná lahůdka a tyto instalátory jsou stokrát lepší než ten třeba od Windows XP), takový BFU si bez návodu ani nespustí ten svůj Internet Explorer. A to mi věřte, vím o čem je řeč.

PS: jestli mě chcete kritizovat za mé názory, tak klidně můžete, já si za němi stojím a jen tak je nezměním. Mám jak Linux, tak i Windows - v něčem je totiž Windows lepší než Linux, stále nemá Premiere 6, Macromedia Dreamweaver a AutoCAD, který momentálně potřebuju - smůla.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 21:01

Proč si pořád namouváte, že to, co je multiplatformní je automaticky lepší ? Celý dnešní moderní svět je založen na specializaci a optimalizaci - a vy se to svým adorováním multiplatformnosti neustále snažíte popřít.

Například IBM mainframy, pracovní stanice Silicony nebo třeba servery od HP - o těch nikdo nepochyboval, že jsou technická špička a na žádnou multiplatformnost si nehrály. Stejně jako Amiga nebo svého času Apple byly velmi specifické platformy - dnešní do Unixu přebastlené Apple je jen ozvěnou zašlé slávy. PC se taky rozvinula jako zcela specifická platforma a svět Unixů ji dlouhé doby míjel... - proč se nás tedy snažite najednou přesvědčit, že ty izolované světy jsou ve skutečnosti navzájem dokonale přizpůsobené tak, že multiplatformní knihovny naopak vyhovují všemu a všem ?

Právě to lpění na přenositelnosti ve skutečnosti oddaluje nástup aplikací, které vám na Linuxu tolik scházejí. To co Linux ke konkurenci Windows potřebuje jsou ve skutečnosti tytéž zbraně, jakými se prosadily SW Microsoftu - silná a kvalitní aplikační základna, schopná přetáhnout uživatele a hlavně vývojáře z jiných platforem. Pokud se bude dbát na to, aby ty aplikace pokud možno fungovaly na bůhvíčem ještě, nikdy nebudou moci soutežit s infrastrukturou platformně optimalizovaného SW. Multiplatformnost zkrátka tříští vývojovej potenciál, prostředky i kvalitu.

A když Windows tak zpomalují vývoj - jak to, že je zatím od doby OS/2 žádný OS výrazně nezastínil... ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jura  |  03. 01. 2003 21:39

Já neříkám, že Windows zpomalují výkon. Taky mluvím o "desktopech" a vy tu na mně vybafnete se sálovými počítači IBM, stanicemi SGI a bůh ví čím ještě - na takových strojích většinou neběží jednoduché JAVA programy, jako kalkulačky, prohlížeče obrázků s minimem funkcí, tak aby se vám vlezl třeba na disketu a mohl jste ji mít kdykolikv a kdekoliv po ruce, běží zde programy zaměřené na velmi náročné výpočty v aplikacích, které MUSÍ být optimalizované a taky na nich neběž MS WINDOWS! Windows beží na počítačích běžných uživatelů, kteří mají doma své Celerony, Athlony, Durony, Pentia a ne Itania2, procesory ALFA atp.

Programy v JAVE pro domácí prostředí nejsou programy pro střih videa, grafiku, ale banální programy, které jste si však oblíbily a chcete v nich pracovat i jinde, proč ji tedy najednou nechce MS podporovat, když mu jde o pohodlí zákazníků. Takového BFU nenapadne si stáhnout nějakou podporu pro JAVU, on o těchto věcech ani neví.

A ta multiplatformnost je užitečná vlastnost, napíšete jeden zdroják a je to, ale je jasné, že pokud chcete udělat CAD/CAM sw, tak nebudete psát v JAVE, Kylixu nebo Delphi, ale sáhnete třeba po robustnějším jazyku C.

SW Microsoftu se prosadil proto, že ve své době byl jediným OS, který na normálních PCčkách dokázal přinutit pracovat i obyčejné uživatele. Linux na desktopové stanice přišel o hodně později a za tu dobu se stal konkurence schopným, na Windows jsou roky oddřené práce, Linux měl podstatně méně času. Unix ten pro pracovní stanice nebyl určen nikdy a vůbec a v takových USA se na PCčkáře dívají jako na hňupa, kdo tam nemá MACa, tak je jako největší retard.

Takže to shrnu - Já nechci, aby takové DTP/CAD/CAM apod. programy byly multiplatformní, protože vyžadují optimalizaci kvůli výkonu. Jen podotýkám, že pro některé menší projekty je zbytečné psát 2 zdrojáky, jenom proto, že chcete program používat jak na win, tak i na lin. Je mnohem jednodušší napsat jeden, který vám poběží všude.

A o těch windows, už jsem to říkal ve spoustě různých diskuzí, ale zopakuji to znova. Windows mají výhodu, že je dají do každé nové sestavy, případně s dual bootem na Linux, ale to je mizivé procento.  Pro obchodníky je to pohodlnější, zastrčí instalační cd windows, odkliknou enter a jdou si na kafíčko, zvlášť pokud to udělají ze sítě na 20 pcček najednou. S Linuxem musí strávit o něco více času, ale není to složitější, jen to není automatické. Na windows vám jedou hry! To je většinou nejčastější důvod koupě počítače do domácnosti. A pro děcko je důležíté, že tam ty hry prostě jedou. Toto je největší PRO pro zákazníky z odvětví laické spotřební části společnosti. Pokročílí si koupí kompnenty, poskládají si to a ve většině případů si tam nakopu Windows načerno, nebo pro ty, kteří nechtějí krást a nepatří k horním 10 000 naší společnosti (kteří si můžou dovolit WINDOWS v balení RETAIL ) si tam dají Linux a jsou spokojení.

Navíc já nikoho k ničemu nenutím, nikomu nevštípuji své názory, jak se milně snažíte dokázat a taky neříkám, že něco co je multiplatformní je automaticky lepší - aneb poku..it se dá všechno, že? Ale uvádím to jako argument, proč takovou technologii zařadit do systému, to že je pro Vás k ničemu, neznamená, že pro zbylých 85% windows userů je to taky na nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloslav Ponkrac  |  04. 01. 2003 12:16

A teď jste klepl hřebíček na hlavičku. "Není to složitější, jen to není automatické." Problém je, že Linux vám většinou nepomůže, když něco nevíte. Snad kromě man xxx. Já když začínal s Linuxem, tak jsem měl mockrát touhu s tím praštit. Podotýkám, že jsem měl výhodnější pozici,m protože s Unixy jsem uměl zacházet a doknce programovat. Nikdo v okolí, kdo by mi poradil. A Linux mě začal trápit, než jsem se jen připojil modemem k internetu. Pod Windows to byla sranda, pod Linuxem to byl měsíc pokusů, omylů, a čtení různých návodů (díky Windows jsem se mohl vůbec připojit k internetu a něco hledat). Pak tiskárna, to bylo taky něco. A každičký krok byl tvrdě vydřený. Linux od té doby hodně pokročil, ale stále je ještě není IMHO ono.

Mám Linux rád, ale dodržuji, že Linux je na servery a pro kutění. Pro práci jsou Windows, kde mám instalovány unixutils, vima, apache, php, gimpa atd..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jura  |  06. 01. 2003 18:46

No, já mám štěstí, že disponuji externím modemem, takže no problem, ale taky jsem měl drobné potíže, nicméně konfigurace přes kppp to spravila během několika minut a bylo po problému. Tiskárnu mám Lexmark a ta dodává ke svým tiskárnám Linux drivery, takže taky celkem klídek, záleží taky na situaci, pokud mám vyloženě sw win modem pro který není žádná šance a Internet ke své práci nutně potřebuji, tak se nebudu snažit pracovat v Linuxu, ale použiji Windows.

Ale co jsem chtěl hlavně říci - co ke své práci člověk potřebuje (teď myslím obecné práce na pc, ne specializované)?
Hodně firem, kde vlastně ani nejsou speciální aplikace nutné investuje zbytečně do Windows a kancelářských balíků typu MS Office, což je sice výborný produkt, ale za ty peníze je předražený, sekretářka, šéf, vedoucí oddělení nevyužijí včech xxx funkcí Wordu, někteří neumí ani pomocí tabelátorů formátovat text, tak na co balík za tisíce korun a systém za další tisíce.

Zde se jednoznačně nabízí nasazení Linuxu, při nastavení práv a pracovního prostředí pak taková sekretářka ani neví, že to co je před ní vlastně není Windows. K práci má Open Office, nedosahuje sice kvalit MS Office, ale má naprostou většinou funkcí, které potřebuji já a myslím, že i většina ostatních uživatelů, webový prohlížeč zastoupí Mozilla, e-mailový klient pak třeba Evolution, který poskytuje hodně velký komfort, je zde prohlížeč PDF a i možnost tisku do PDF, tak proč by nemohl být Linux i na práci?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloslav Ponkrac  |  06. 01. 2003 20:36

Měl jsem kdysi externí modem, a než jsem ho rozchodil, jéje. Představte si modelovou situaci, je rok asi 1998, máte v ruce CD RedHat Linuxu, nikoho, kdo by vám poradil. Prostě se zaseknete a teď týden pátráte. Po týdnu se podaří o kousek dál a zase se zaseknete. Atd.. A to zaseknutí se u Linuxu dost tvrdě překonává a stojí moc moc času.

U Windows se většinou najde někdo, kdo vás posune, poradí. A kromě toho jsou nastavování Windows řešena tak, že nepotřebujete znát haldu technických znalostí. Osobně dávám přednost tomu, když mi něco chodí a za chodu se učím, jak to funguje, než tomu, když měsíc hledím na nefunkční nic. V prvním případě se dokonce věci naučím i více do hloubky.

Třeba u tohoto modemu. Ve Windows jsem odznačil položku "Rozpoznávat oznamovací tón", u Linuxu jsem musel studovat AT příkazy modemu. Nic proti, ale takových detailů je v Linuxu mraky.

Dnes jsem schopen Linux nainstaloval a jel na něm. Ale každý detail se strašně těžko překonává. Dnes je situace o něco lepší, ale ne růžová. Prostě vím, že když narazím v Linuxu, je to horší, než když narazím ve Windows. A když chci dělat, tak chci prostě dělat.

Mimochodem, přišel jsem na, pro sebe velmi efektivní metodu, jak se učit konfigurovat Linux. Najdu si program, který se chci naučit nastavovat. Seženu jeho verzi pod Windows. Tam se to naučím, protože problémů je tak pětina oproti Linuxu. Vidím, jak to chodí, experimentuji si s tím a dívám se, jak to reaguje na změny konfigurace. Prostě to chodí. A pak s tím jdu do Linuxu.

V roce, když jsem začínal s Linuxem, člověk musel Linux vysloveně mít rád, nebo odejít. Jako browser byl Netscape, který opravdu nic moc. Netscape pro Windows byl nevyslovně lepší. Slušný editor na tvorbu dokumentů nebyl, nepočítám-li TeX.

Můj názor je, že Windows je user friendly, Linux je technic friendly.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jura  |  08. 01. 2003 20:32

No, moje prvni distribuce byla Linux RedHat 6.1. Byl jsem BFU, který viděl něco jako Linux poprvé v životě a měl jsem samozřejmě také velké problémy, naštěstí jsem odkojen na DOSu, takže naučit se ovládat celkem slušně BASH nebyl problém, pár příkazů, jinak Xka. Rozchodit modem v těchto starých redhatech byl docela oříšek, ale povedlo se mi ho rozlousknout samotnému a netrvalo to ani moc dlouho. Co se týče AT příkazů, mám jimi nakonfigurovaný modem jak v Linuxu tak ve Windows, není na škodu se je naučit, stačí pak přijít na jakkýkoliv systém a měly by fungovat, to je lepší než "NErozpoznávat oznamovací tón", je to univerzální. Jinak pokud použijete kppp, tak tam je možnost této volby taky a AT příkazy nemusíte vůbec používat.

A ta složitost. Do jisté míry je to dáno tím, že na Linuxu se podílejí vesměs samí technofilové, kterým nečiní problém si v případě chyby vzít dokumentaci a celou ji prolistovat, ´pak zeditovat soubor na řádku xxx a nastavit zde správný parametr. V MS mají peníze a prostředky aby mohly využít testování na obyčejných BFU.

Tak s tím souhlasím, že v roce 98 musel mít člověk Linux rád, tedy pokud nevlastnil server, ale denes si myslím, že to už není pravda. Jak Linux jednou rozchodíte a používáte jej v rámci normální práce, tedy pro normální uživatele typu kancelářských krys, tak drží a ve většině případů není nutné cokoliv měnit. Jiná situace je u technofilů, kteří se v systémů rýpou rádi a stále, tady alespoň jednou za čas musí dojít k pádu, nicméně u normálního užití je např. (z mé zkušenosti) délka použitelné instalace Linuxu delší a trvalejší než instalace Windows, zvláště pak 9x a ME.

To já jsem měl net i na 3.11 - v 16 barvách, to byl teprve nářez.

Ještě stále se s tímto Vaším názorem dá souhlasit, ale už to nebude mít dlouhého trvání a i normální uživatel bude moci plnohodnotně využívat všechny možnosti Linuxu. Jediné co by to podle mě chtělo je sjednocení linuxových distribucí, jasně ten co v tom chodí si program zkompiluje pod svým jádrem a jede, BFU pak ale musí hledat všemožné balíky pro RedHat, Mandrake, teď má své vlastní balíky už i Debian, toto považuji za poslední větší překážku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LittleMan  |  04. 01. 2003 22:13

Reknete mi, jak zapnou antialiasing v mozille, dejte mi link na program ktery mi nagrabuje cd do mp3/ogg a neco pro vypalovani cd na urovni Nera (vytvaret iso a to pak vypalovat mi prijde jako strasna blbost) a okamzite prejdu na linux.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wesd  |  05. 01. 2003 11:14

ad2)grabovani do mp3 - ripper
ad3)mno mam udelany 2 radkovy scriptik ,kry vypaluje za letu - na www.root.cz je odkaz - sem postup psat nebudu ,neverim ,ze to cist budete/pouzivat - kdyztak na jkonf@mraky.com - tam vam reknu vice...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jura  |  06. 01. 2003 18:35

V novém RedHat Phoebe (beta verze, zatím) již je možnost nainstalovat si verzi Mozilly, která podporuje anti-aliasing, jinak je to Mozilla 1.2.1.

Bohužel program, který by se pod Linuxem ovládal jako Nero jsem zatím nenašel, snad budete mít více štěstí, jsou tu ale jiné programy, které mají také jiné ovládání, přesto zkuste k3b 0,7 (http://k3b.sourceforge.net/) nebo xcdroast a pro grabování audio cd pak GRIP.


Na ostatní programy se podívejte na http://www.abclinuxu.cz, určitě zde najdete co potřebujete. Balíčky pak třeba na www.rpmfind.net, freshmeat, slashdot, sourceforge.net  ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lopata  |  05. 01. 2003 22:11

Otazka neni ktery system je lepsi (rychlejsi), kazdej s nich nabizi neco jinyho. Windows Vaam nic nedovoli, spoustu vecii v nich nemuuzete z duuvodu nejake ochranu, je to nafoukly zere to procesor, pamet, spoustu RAM... ale je to komercni prostredi a protoze MonopolSoft a jine firmy chteji vydelat prachy tak se staraj - takze mate zaruky podopory, tvari se to user-friendly (XP je omalovanka pro maly haranty} - takze za cenu toho ze nic nemuzete, musiite miit lepsii pociitac maate urcitou jistotu ze vaam to bude fungovat (aspon nejakou dobu)

Zatimco Linux by se dal charakterizovat slovy "vyvojari sobe" - tam muzete uplne vse, ale nikoho to nezajimaa, takze si tiim muzete uplne dodrbat pocitac a zaciit znovu, naakaa podpora produktu neexistuje. Chces soft na Linux - napis si, nebo si ho zkompiluj a mozna ti bude fungovat - takhle se neda pracovat ani doma natoz ve firme.

Takze abych to shrnul - Linux je o svobode, zatimco Win je o zaruce - a firmy voli vetsinou zaruku.

Dalsi vec kterou bych rak zminil ze monopol MonopolSoftu ma dvoji efekt (jeden z nich je dokonce kladny):

Kladny: Aplikace, protoze jsou vetsinou monopolne od jednou MS, spolu pracuji a daji se provadet celkem solidne prevody
Zaporny: Existovala spousta vecii, ktere byly dobre a mohly byt uspesne, ale MS se rozhodl ze je znici...protoze nebyly jeho.

Nakonec asi MS precenil vyznam a moznosti Javy kdyz proti ni zacal nezakonne bojovat. Kdyby ji nechal byyt, mohl byyt za vodou a Sun by skoncil stejne jako ted kdyz uz koncii - lidi Javu nechcou, na Win  je k nicemu - svuj ucel ma tak akorat na Linuxu - a vadi to MS ze na "zadarmove platforme", ktera zabira statisticky nevyznamne procento trhu se rozsiruje Java?

A kazdej kdo nekdy trochu programoval, taxe driv nebo pozdeji na necem na nejakou dobu zasek, a v techto prpadech je pomoc k nezaplaceni od lidi co se to stalo taky nebo nejakymi resenymi propady - tohle perfektne resi MSDN - o tom si muze nechat Linux ci Sun jen zdaat. A bez dobrejch nastroju a dokumentace dobry aplikace nenapisete. Tim si Linux podrezava vetec sam pod sebou a bez toho se nikdy nikam nehne a zustane na veky jen "vyvojaremi sobe" - to sobe je velmi dulezity. MS dela pro zakazniky a vydelava, Linux pro sebe aby mohl fungovat. Jo nekdo ma prachy a nekdo ma problemy sam ze sebou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karl von Bahnhof  |  03. 01. 2003 16:15

1. To že MS musí nyní dočasně povinně distribuovat Javu je DÓST DOBRÉ!!! Přeju to MS i Sunu . Pokud MS prodává OS, ve kterém je už napevno internetový browser, proč ne? A když se ten browser ZÁMĚRNĚ vyhýbá instalaci Javy od Sunu a místo toho cpe nějaký vlastní Jscript od M$, pak s tímto rozhodnutím souhlasím. Je to dobré potrestání.

2. O monopolu se dá hovořit tehdy, pokud jeho chování na trhu dokáže tento trh přímo ZÁSADNĚ ovlivnit (což v normální konkurenci jde velmi těžko). A to M$ může velmi dobře. Že má "pouze" 90% nevadí - monopol to je a nějaká konkurence v podobě unixu/linuxu se teprve začíná rodit.

A to že M$ trh velmi ovlivňuje díky OS je ZŘEJMÉ. Vždyť když na serveru www.zive.cz dokážou lidé napsat "K čemu mi je Java?"...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 20:20

Hm, - a k čemu je Java Vám... ?

Ne každej provozuje na svým kompu v ložnici multitier byznys aplikace...

A jak se ten MSIE podle Vás vyhýbá instalaci Javy od Sunu ?
Když vlezu na stránku Sunu, samo mi vyskočí okno s instalací Sun Java pluginu a musím ho kilnout - jinak nezmizí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fidel  |  03. 01. 2003 20:43

JScript neni Java ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Teflon Don  |  03. 01. 2003 21:23

Java na Win desktope je uplne nahovno. Zatial som nenasiel jedinu rozumnu a uzitocnu vec, kvoli ktorej by som potreboval instalovat Java.
Jediny udel Java je enterprise solutions (ti, ktori sa ma budu snazit presvedcit o roznych uzasnych Java technologiach na desktope, dakujem, dost som v nej zbehly, aby som vedel to, o com pisem). A aj tu zacinaju problemy s nastupom .NET na win platforme - platforma, ktora vam umoznuje pisat povedzme v C# od web services, entrprise riesenia az po windows services a elegantne Win32 aplikacie. Ja viem, Java je multiplatformova - robim ako konzultant v Jave a aj v .NET, ale zatial som nenasiel jedinu firmu, ktorej podmienka by bola multiplatformovost (kazda firma, pre ktoru robim, chce software na zakazku, pre dane zelezo, ktore si zakupila). Toto dnes .NET osetruje celkom elegantne cez Web Services a XML, moznostou integracie roznych "loosely coupled" technologii (treba si vsimnut, ze tu uz Java resp. J2EE zacina tahat za kratsi koniec velmi neskorym a dovolim si tvrdim, nie celkom dokonalym implementovanim Web Services do JDK 1.4 Beta).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jura  |  03. 01. 2003 20:54

To je hrůza! Proč musí mít člověk, který se zastává nějaké technologie, která je v nemilosti MS zrovna co do činění s Linuxem. To je jako když byste se za socialismu v obchodě zeptal, jestli nemají šlehačku a oni na vás zavolali StB, že jste kolaborant se západem.

JAVA je zaběhnutá technologie, která vznikla díky americkým SetTopBoxům, nebo jak se to jmenovalo. Od té doby se z ní stal jazyk, který vám dovoluje spustit program napsaný v JAVE ne jakémkoliv OS, kde je zahrnuta podpora. JAVA se už za ta léta stala jakýmsi standardem, nyní ji chce Microsoft nahradit vlastní technologií, což je chválihodné, ale udělal to tak, že podporu javy úmyslně odstranil a nahradil ji svojí .NET. Souhlasím s tím, aby byly obě technologie integrovány do systému tak, aby si uživatel mohl vybrat, zda ji chce nainstalovat, ale obě, ne že se bude vžy instalovat .NET a jen JAVA bude standardne odskrtnuta a nainstalovat si ji bude moci jen "zkušený" uživatel.

A enterprise aplikace? Dnes, kdy se mikro JAVA používá v mobilech na doinstalování dalších aplikací, to už není enterprise sekce využití a stále je to JAVA, i když upravená.

Argument o monopolu je od Vás směšný, takže když někdo nemá monopol, ale chová se tak (a v případě MS se to daří), tak to není třeba trestat, v rámci zachování volné hospodářské soutěže? Ale na druhou stranu, Microsoft je už tak velká firma, že chovat se NEmonopolně dost dobře nejde, ale to ho neospravedlňuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Teflon Don  |  03. 01. 2003 21:31

Este raz, .NET nie je nahrada Java na WIn platforme. Je to unifikovane rozhranie na Windows, ktore umoznuje vyvoj roznych typov aplikacii pre WINDOWS. Cize od entrprise az po windows services. DOkonca, ked si stiahnes novy DirectX 9 SDK, zistis, ze cely engine uz nie je postaveny na COM, ako poslewdna verzia, ale bol kompletne prepisany do managed code.
Odhliadnuc od toho, ze ja sam mam na masine Perl .NET , Python. NET (a dokonca nie od MS).
Novy system od MS bude mat kopu vnutornosti napisanych cez .NET, takze tu sa nejedna o nejaky plug-in (ja viem, teraz ma tu vsetci zosikanuju, ze to urobil naschval - mozno, ale MS si bol vedomy, ze potrebuje silny nastroj a platformu na Win, ktory mu umozni pisat aplikacie unifikovanym sposobom).

O Java v mobiloch by som pomlcal, vobec sa nechytila a pokusy Nokie a inych firiem su iba zbozne zelanie (tak ako sa zatial trapi aj Compact Framework od MS, napr. implementovany tiez v mobiloch).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
martin  |  06. 01. 2003 17:27

Caf... Suhlasim s tebou skoro vo vsetkom co pises... Ale predca len mi neda... DirectX 9 SDK nie je managed!!! Ma akurat niektore COM objecty wrapnute do .net-ovych komponent. Aj to velmi nedostatocne. Takze, ak chces pouzivat DX9 aj tak musis usovat klasicke C/C++ (alebo hocico ine co podporuje pracu s COM objektami). Samozrejme DX9SDK uz ma aj nieco implementovane pre .net platformu. Avsak stale su to iba wrappnute com objekty...

btw: cela tato diskusia je uplne o nicom!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Teflon Don  |  08. 01. 2003 07:48

Nie, nie je to wrapper pre COM v DirectX9

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
r  |  03. 01. 2003 10:41

Java je dobra a kvalitni, ale take priserne pomala a obcas sama se sebou nekompatibilni. Nektere verze nefunguji na Petium 4, kdyz neco udelam ve verzi 1.3.x, tak prechod na 1.4.x, nebo na novy HW je neco mezi samanstvim a alchymii a to jeste musi byt spravna konstelace hvezd  .

Netscape neni popularni produkt - Netscape je pokus, jaky nejvetsi shi. jsou lide ochotni pouzivat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 13:26

Technologie Javy není ani dobrá, ani kvalitní.

Co brání Javě, aby se instalovala jako Flash.. ???

Současný balík, který je na rozdíl od Flashe obrovský (přes 40 MB) obsahuje řadu deprecated tříd (zastaralé AWT, dokonce i Swing je nahražován IBM SWT toolkity) a v původním provedení (Java aplety) do vývoje web technologií v podstatě nezasáhla (stejně jako VRML a řada dalších technologií, přestože byly podorované jak SGI, tak Microsoftem - prostě se minuly s potřebami uživatelů).

Nyní se Java snaží uchytit alespoň na serverech, kde se její výhody (multiplatformnost) využijí minimálně. Považuju přitom za legrační, že se ji Sun snaží prosadit právě s pomocí praktik, které vy považujete za "monopolné" - totiž "bundlováním" s OS a dáváním zadarmo...;o))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  03. 01. 2003 14:59

dovolim si domnivat se, ze vic nez nejake ustrky ze strany MS Jave skodi to, ze je pomala jako prase (i kdyz za to vlastne "nemuze") ... pokud ji tedy nezkompilujete do native kodu, cimz se ovsem ztraci jedna z jejich hlavnich vyhod

poznamka pro osmilete linuxove chytraky, kteri by me treba chteli oznacit za "agenta majkrosoftu": ja sam proti Jave nic nemam; dokud nemusim pracovat v Java-aplikaci "vetsich rozmeru" (napr. instalator Oracle /:o) ... Jave se dokonce kratinkou dobu sam venuji a je to gut (resp. je gut, pro ni psat)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jura  |  03. 01. 2003 21:51

nezáviďte osmiletým linxovým chytrákům, že toho umí víc něž Vy .

ne, omlouvám se, ale příště se zdržte nadávek proti určité skupině obyvatelstva, mohlo by je to namíchnout a obvinili by vás z rasismu, proč například neuvádíte sedmileté, šestileté, případně pětileté linuxové chytráky?!?

co kdyby například nějaký osmiletý génius toho uměl víc než Vy, byste teď vypadal jako pitomec.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  04. 01. 2003 15:07

"no to jsem se zasmal, az me pichlo v boku"
budu si samozrejme psat co chci; a kdyz uz neco napisu, jsem pripraven zit s vedomim, ze jsem mozna nekoho namichnul
(doufam, ze jste z toho pochopil, ze na vase rady seru)

pekny den

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  04. 01. 2003 15:15

mimochodem pokud jste nepochopil, proc jsem psal zrovna o linuxacich prepubertalniho veku, pak samozrejme na zaklade sveho pomyleneho usudku nemuzete rozdavat jakekoli rady a navic psat cokoli o pitomcich
se skutecnosti, ze si ma slova (o osmiletych linuxacich brebenticich o agentech microsoftu) na sebe vztahne kdokoli dalsi, budu klidne zit ... koho se to tyka, ten se v tom stejne neuvidi a tem ostatnim je to lhostejno (no a pak jste tu jeste vy)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jura  |  06. 01. 2003 18:22

No, víte, existuje několik typů lidí. Ti se smyslem pro humor, ti bez smyslu pro humor a ještě lidé bez smyslu pro humor a navíc mají ještě potřebu se ospravedlnit že nepochopili ironickou narážku no a pak jste tu ještě Vy, kam patříte Vy, nevím, jistě se zařadíte sám, ale do té první skupiny zcela jistě ne.

PS: mimochodem, moje narážka byla myšlena ironicky, což jste zřejmě nepochopil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  06. 01. 2003 18:33

blá blá blá, káč káč káč

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jura  |  08. 01. 2003 20:17

he he, posluž si ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloslav Ponkrac  |  04. 01. 2003 12:26

Většina knihoven Javy je napsaná zase v Javě. Pokud by větší část knihoven Javy byla napsány jako native v C, potom by samotný běh Javy byl mnohonásobně rychlejší.

MS Java byla sice zprzněná, ale ukázala jednu věc. Microsoftu běžela Java mnohem mnohem rychleji, než Sunovská.

Java už se mohla dávno rozšířit daleko více, kdyby Sun ji napsal s ohledem na rychlost počítačů. Microsoft se dle mého uchytil proto, že měl pro tyhle věci větší cit.

Zatím se čeká, až počítače pro desktop dospějí do stádia, kdy jejich rychlost bude dostatečná pro rychlý běh Javy. Namísto aby Sun zoptimalizoval Javu samotnou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Yaroukh  |  04. 01. 2003 16:26

asi jsme si nerozumeli - myslel jsem to tak, ze Java neni pomala proto, ze byla vytvorem bandou tupcu - ale prave diky zvolene koncepci jejiho provozovani v praxi - tedy jeji pomalost je pravdepodobne cenou za neco jineho (a kdyby ty pohnutky byly "marketingoveho puvodu", tim spis si za to Java nemuze)

jinymi slovy: nesnazim se tvrdit opak toho, co vy; jenom si myslim, ze cesta, ktera byla pro Javu zvolena, nebyla zvolena diky neci nevedomosti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloslav Ponkrac  |  04. 01. 2003 21:39

Souhlasím s Vámi, že jde spíše o preference, než o cokoli jiného. Ona optimalizace něco stojí a Sun z té Javy má celkem asi houby. No možná reklamu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  04. 01. 2003 16:07

Plne souhlasim, moznosti Javy jsou temer bez hranic, pouze clovek omezeny Windowsy ji povazuje za "spatne prodejny skvar"....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholaty  |  03. 01. 2003 10:21

Java neni konkurentem .NET, je jim Sun ONE Application Server.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wesd  |  03. 01. 2003 10:38

omyl ad1) .net je jedna z binarek we woknech

ad2) na platforme windows .NET konkuruje J2EE - aplikacnich servru jsou mraky...

ad3) na jakyhkoliv jinych platformach - krom snad pocketPC .NET J2EE nekonkuruje ,nebot tam .NET neni - .NET je svazano a to pomerne silne s platformou win ..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Vodicka  |  03. 01. 2003 11:47

Ano, .Net je zatim vyhradne na 'Voknech', nicmene pokud se najde nejaky silenec, ktery napise .Net Framework i na Linux, mohl by vyhledove bezet i tam. 'Jenom' nam to asi nenapise M$ .

PV

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry (bez trojky)  |  03. 01. 2003 12:05

Silenec uz se nasel, viz www.go-mono.com. Nektere specificky woknoidni ficurky tam sice nejsou (tusim, ze treba System.Windows.Forms - misto toho snad staveji nad GTK+; nejsem si tedy uplne jist, snad nekecam, kdyztak me nekdo opravte  ), nicmene kdyz jsem napr. pred kratkou dobou potreboval ADO.NET ovladac pro MySQL, sly mi drivery z Mona zkompilovat pod MS Frameworkem bez jakychkoli problemu (snad krome toho, ze je to nehotova beta a tudiz nektere z veci v ADO.NET podporovanych to jeste neumi). Bohuzel stale jeste neni hotovy ASP.NET modul pro Apache...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xX  |  03. 01. 2003 12:56

Hmm, takze je to vice mene nepouzitelny ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 13:28

O nic víc nebo míň než jiné OpenSource projekty, které jsou ve verzi 0.2132...b

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xX  |  03. 01. 2003 13:53

Problem je v tom, ze nektere open source projekty ve verzi 0.2132...b mozna nekdy budou ve verzi 1.0 ktera bude plne funkcni. Na druhou stranu Mono projekt v nejblizsi dobe proporu pro WinForms obsahovat nebude i kdyby byl ve verzi 1.0. Takze z meho hlediska pro prenositelnost C# kodu z Windows vice mene nepouzitelny ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry (bez trojky)  |  03. 01. 2003 15:24

Proč? Mono je i pro Win platformu. GTK+ taky. Čili pokud nebudete používat WinForms ale GTK, není přece problém - snad jen že to už nepůjde kreslit pomocí Visual Studia, uznávám, že pro některé to může být překážka nepřekonatelná (ostatně já na VS taky nedám dopustit, a to dělám spíš pro web a HTML kód píšu zásadně v textovém režimu). Ale tak je to ve většině prostředí, buďto děláte přenositelný kód a víc se nadřete, nebo neděláte a máte pohodlí. I s Javou bývají problémy, pokud se na tohle nemyslí. Tady ta možnost přenositelnosti každopádně je, pokud si příslušné knihovny přeložíte pod microsoftím frameworkem, můžete s nimi dělat i pod VS (přiznávám, nezkoušel jsem).

Nevím, nakolik je Mono nepoužitelné, hodlám ho vyzkoušet, až bude modul pro Apache, protože pak se pro mě stane zajímavým. Na každý pád vím o pár lidech, kteří při překladu aplikace psané pro příkazový řádek ve Visual Studiu neměli pod Monem problémy. Co se týče těch driverů k MySQL, použitelné jsou, prostě jenom prozatím nepodporují connection pooling, parametry MySQLCommandu a prozatím jsou závislé na nativních knihovnách MySQL. S ohledem na rychlost připojení k MySQL není ten connection pooling až tak kritický (pokud nejde o mimořádně zatížený server), bez parametrů se dá taky žít - nebo se nechají prozatím zdrojáky příslušně upravit, ono to zas tak složité není. Koneckonců, o tom je OSS, že .

Jinak co jsem koukal na drivery k PostgreSQL, zdály se vcelku dosti použitelné, mnohem lépe než ty k MySQL, sice jsem je nepřekládal a nezkoušel v praxi, nicméně soudě podle zdrojáků umí jak parametry, tak connection pooling (ten kdyby nebyl, byl by to u PostgreSQL naopak docela průšvih) a na nějaké nativní knihovny jsem taky nenarazil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wesd  |  03. 01. 2003 16:52

o monu samozrejme vim ,bohuzel soucasti netu zustava i activeX ,dcom apod ,ktere .net vpodstae zacal obalovat - a tady je kamen urazu ,nebot win programatori jsou zvykli je pouzivat va VELKEM meritku ,nicmene tyto technologie jsou vyhradne vlastni MS platforme...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry (bez trojky)  |  03. 01. 2003 17:07

No, nevím, mohu-li soudit alespoň z konference o VS.NET na Emwacu, snaží se většina programátorů v .NETu používat v co největší míře .NETové knihovny, ActiveX apod. používají jen pokud není jiná rozumná alternativa. Coz ve většině případů je. Ostatně .NET zase tak moc COM apod neobaluje, většina věcí je tam napsána znova; samozřejmě možnost využívat vzpomínané technologie je, to by byl MS sám proti sobě, pokud chce na něco navázat, musí poskytnout i zpětnou kompatibilitu.

Ale to už je přece jen jiná kapitola, to je spíš o stylu programování. Koneckonců i v Javě můžu používat volání nativních funkcí  - a byl bych blbej, kdybych to bezmyšlenkovitě používal. Ono ostatně používat ActiveX pod .NETem zase není taková sranda, právě kvůli omezením, které COM&spol mají a od kterých se .NET odpoutal - občas už jenom lovit správné kompatibilní parametry při volání funkcí: dokumentace bývá dělána pro VBScript, kde je všechno typu variant a jsou tam optional parametry, tady člověk musí jak idiot vypisovat všechno a pak se zasekne na tom, že funkce očekává jiný typ proměnné než je předán, projeví se to až za běhu a chybová hláška neřekne lautr nic... Ve většině případů opravdu není důvod používat COM, když to jde jednodušeji s .NETem. Jiná věc samozřejmě je, když se dopisují části k už hotovému projektu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 20:14

Nějakej příklad "zaobalování COMu" by nebyl... ???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Teflon Don  |  03. 01. 2003 21:36

Ale, ale, toto su mi bludy. Ziadne ActiveX (ked uz, tak ActiveX skoncila pre 5 rokmi a bola nahradena COM componentami) neni obalene v .NET. Je to cisty managed code bez vazby na COM, aj ked umoznuje spolopracu so starymi systemami napisanymi cez COM pomocou Reflection...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry (bez trojky)  |  03. 01. 2003 22:01

Jenom pro doplneni - mozna ze ten dojem vznika z toho, ze treba ADO.NET vyzaduje pro praci s OLEDB a s MSSQL nainstalovane MDAC 2.6 a vyssi, pricemz MDAC obsahuje i klasicke ActiveX Data Objects - a diky tomu si to pak nekteri spojuji a COMem. Nevim, jestli Framework nekde uvnitr pouziva volani ADO funkci, spis bych rekl, ze z MDAC jsou ve skutecnosti vyuzivany primo nativni OLEDB/MSSQL knihovny. Mohl bych se sice v tech frameworkovych knihovnach stourat pres Anakrino a hledat jak to je, ale, uprimne receno, je mi to naprosto fuk.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
martin  |  06. 01. 2003 18:15

Prepac teflon, to som zase ja...

reflection je nieco trosku ine... Vynatok z MSDN:

"Reflection provides objects that encapsulate assemblies, modules, and types. You can use reflection to dynamically create an instance of a type, bind the type to an existing object, or get the type from an existing object. You can then invoke the type's methods or access its fields and properties."

To o com hovoris sa vola Interoperating with Unmanaged Code a je poskytovane sadou nastrojov nazyvanov Interop Services...
Je to vsetko v namespace: System.Runtime.InteropServices

Takze ziadna spojitost (ani okrajova) s reflection... :))

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Teflon Don  |  08. 01. 2003 07:51

Mas pravdu, neviem preco mi to uslo...To je tak, ked robim 6 veci naraz...
DIk za opravu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wesd  |  03. 01. 2003 02:29

, i když třeba jednoznačně poškozuje zákazníky (viz například souboj dvou skupin zastupujících nekompatibilní standardy DVD+R/DVD-R), je činností, která je natolik dominantní firmě, jakou je Microsoft, zakázána. - omyl mily pane - rozdily v techto formatech jsou jasne dane nezvem - firma microsoft zneuzila znacku javy vytvorenim vlastni verze ,do jiste miry nekompatibilni s javou - tomu se rika podvod vsude

pokud napr budete sit obleceni a oznacite ho logem nike ,taky budete potrestan a zbozi bude zniceno... tot vse..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Boris  |  03. 01. 2003 06:40

presne tak, zbozie bude znicene... ale nikto vas neprinuti kupit original nike a dodavat ho vsetkym zakaznikom, ktorym ste dali falzifikat... samozrejme Mrkvo$oft nemal pravo dodavat svoju verziu "javy", ale takisto by nemal byt povinny dodavat konkurencny produkt... mal by zaplatit nejake odskodne Sunu a hotovo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
george  |  03. 01. 2003 06:51

Tak s tim souhlasim do puntiku. Microsoft s Javou delal pekny svinstva, to ano. Ale naridit nekomu, ze musi do svych programu zabudovat cizi program (kod cizi firmy, se kterym nesmi nic delat) je taky poradna prasarna. IMHO.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  03. 01. 2003 07:33

Nejvetsi problem tam je, ze Sun muze Microsoftu uctovat jakekoli castky (a ze se chlubi ze budou vysoky) a Microsoft je proste musi platit, protoze to ma soudem narizeno, bez ohledu na to kolik si Sun vymysli. Tomu rikam trh ;) Prijde mi to podstatne horsi pro konkurenci nez cokoli co kdy udelal Microsoft.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Vodicka  |  03. 01. 2003 07:54

No peknej bordel to tedy.
Je ovsem ale tez pravda, ze M$ se choval v minulosti dosti problematicky a tak se nejaky zapskly odpurce M$ v soudcovskem talaru ho rozhodl osolit. Ze to ovsem nema sanci na dlouhodobejsi uspech je nasnade. M$ proste bud bude disktribuovat Javu zadarmo, anebo na naklady sopudu, ktery rozhodl tak, jak rozhodl a hotovo. A bude se modlit, aby americke soudy zacaly premyslet, protoze takovy precedens by byl dosti neprijemny ...

PV

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 08:55

Distribuce Javy s Wokny je typickej příklad vázaný distribuce (něco jako dodávání PC s Wokny), čili nekalomonopolní počínání a proto bych v první řadě zažaloval soudce.

Ostatně bojovat za volný trh prostředkama, který ho rozvracej je možný jen ve Státech...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 09:00

Neboj, my zákaznicí to všechno zaplatíme v ceně Windows, včetně neprodejný Javy - kterou jsem nikdy nepotřeboval a bohdá potřebovat nebudu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AntiJawa  |  03. 01. 2003 13:22

Pokud bude pri instalaci windows moznost javu neinstalovat tak to beru, jestli to nepujde vypnout tak pozadam Bin Ladina o letecky utok na headquarters SUNu!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M  |  03. 01. 2003 15:25

Toje horší pro pro Microsoft než pro trh, Microsoft na tom asi nekrachne a tak narozdíl od jeho praktik to ani není horší.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Antonín Fabičovič  |  04. 01. 2003 13:26

V tom případě doufám, že neprogramujete pro Windows... :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Teflon Don  |  03. 01. 2003 21:04

Presne tak - mozno sa dockame aj povinnej distribucie ohavneho Real player-u vo Win

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  05. 01. 2003 23:00

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 08:48

Každá konkurence výrobce poškozuje, takže bych prosadil, aby se s Windows dodávala i T602...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lopata  |  05. 01. 2003 21:52

Ja bych naopak Do Linuxu povine narval X Windows a rozhrani pro komunikaci epromkou na vysavaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Teflon Don  |  03. 01. 2003 21:03

A pritom nejde o nic. Java na Win je mrtva, cele jej nasadenie je zuzene na applets vo web strankach, nic viac. Neviem ako ostatni (Java je silny nastroj, ale nie na Win desktope), ale ja osobne ju vobec na desktope nechcem mat. Ja tam nechcem mat ziadnu Javu, ani rozne bastardne verize. Nepotrebujem. V celom pripade islo o moralny point, vobec nie o vyriesenie problemu, vid ZDNet :

"It certainly is a victory for Sun and a loss for Microsoft. But how big a victory Sun? Minimal. How big a loss for Microsoft? Even more minimal," Gartenberg said.

A ci to bol podvod? Nuz, tazko povedat, SUN sa sudil kvoli nedistribucii vlastnej Javy a nie pre jej MS verziu. Chyba nastala na strane MS, keby potichy dali SUN Javu do Windows Update a cakali na vyprsanie licencnej zmluvy so SUN-om do 2004, kedy by volne mohli prestat absolutne podporovat Javu na Win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  03. 01. 2003 21:45

Žádná firma se přece nemůže soudit o to, že její přímý konkurent nedodává její SW se svým... :o(

Stejně tak dobře by jeden pekař po druhém mohl chtít, ať za něj rozváží rohlíky - jen proto, že mu v dané ulici konkuruje..

Šíření SW s konkurenčním produktem není až zas taková legrace - pokud se MS zaváže distribuovat s Windows Javu od Sunu, musí převzít odpovědnost za celek, protože vlastník instalačního CD. Ale jak může výrobce SW garantovat jeho funkčnost, nebo dokonce neškodnost - když nemá přístup ani ke zdrojovým kódům ? Předběžné rozhodnutí soudu je nepříjemný precedens i v rovině právní zodpovědnosti - jakkoliv se jí obvykle SW firmy jako jeden muž pod hrozbou laviny soudních procesů výslovně zříkají. Je tu přece jen malý rozdíl - Windows se nenabízejí zdarma - na rozdíl od OpenSource distribucí, které si každý instaluje na vlastní triko.

Z tohoto pohledu mi představa, že by Microsoft měl (ještě k tomu "tajně... ???") přistoupit k distribuci Sun Javy v rámci služby Windows Update mírně řečeno za vlasy přitažená....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sk  |  04. 01. 2003 12:59

"Žádná firma se přece nemůže soudit o to, že její přímý konkurent nedodává její SW se svým... :o(
Stejně tak dobře by jeden pekař po druhém mohl chtít, ať za něj rozváží rohlíky - jen proto, že mu v dané ulici konkuruje.."

Ale ano moze ! - ak jeden pekar ma s druhym uzavretu zmluvu o tom, ze ten bude zaroven predavat aj rohliky toho prveho - ale druhy pekar namiesto toho najprv predava pod nazvom "rohliky pekara c.1" stare stvrdnute zemle, neskor uz ani to nie, pretoze aj to by mohlo ohrozit predaj jeho vlastnych uzasnych novych rozkov...
Je to tak tazke pochopit ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pecenka  |  04. 01. 2003 16:01

Legrační na vašem podobenství je, že mimosoudní dohoda Sunu s Microsoftem z ledna 2001 se právě tohoto týkala: čili povolovala Microsoftu prodávat staré ztvrdlé žemle (čili JVM verze max. 1.1) avšak rozhodně jej k tomu nevyzývala, naopak "neskor uz ani to nie", protože distribuce MS JVM měla být podle této dohody úplně utlumena v horizontu roku 2004. A o žádném šíření rohlíků Sunu Microsoftím pekařem se žádná dohoda nikdy nemiňovala - už proto, že by mohla být snadno kýmkoliv označena jako pokus o vytvoření trustu.

Vaše pocity jsou jistě vedeny upřímnou snahou o spravedlnost - ale k tomu, aby jste je mohl hájit by bylo dobré si nastudovat základní fakta, protože pak jí namísto toho konáte medvědí službu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Winzig  |  04. 01. 2003 13:30

a v pripade problemu vas jejich hotline odkaze na vyrobce dane komponenty

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  05. 01. 2003 23:03

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloslav Ponkrac  |  07. 01. 2003 22:10

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Test bezpecnosti  |  07. 01. 2003 22:23


self.location.href ='http://www.hardcoresex.com';

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor