Vesmír | Microsoft | Azure

Microsoft míří do vesmíru. Představil Azure Space a satelitní datacentrum v kamionu

Nezbytnou podmínkou cloud computingu je rychlá optická páteř a skvělá konektivita napříč planetou. Datacentrum Microsoftu, Googlu či jiného globálního hráče, které by bylo k internetu připojené pomocí Wi-Fi, by asi příliš zákazníků neoslovilo.

Microsoft se rozhodl, že tuto představu zcela zbortí a představil iniciativu Azure Space, která chce dostat jeho cloudové služby i doprostřed Afriky na misi Lékařů bez hranic, anebo třeba někam na těžební plošinu uprostřed Mexického zálivu.

3cf73855-0437-41ec-9402-7e89f58c5153
Azure Space, respektive Azure Orbital v kostce

Dopomoci mu k tomu mají dvě podmínky. Tou první je partnerství s operátory satelitního internetu. Jmenovitě SpaceX (Starlink na LEO – nízká oběžná dráha) a SES, KSAT a Viasat (MEO – střední oběžná dráha). Ti nabídnou garantovanou rádiovou páteř s co možná nejnižší latencí.

MDC: Azure v kontejneru

Tou druhou jsou pak kontejnerová datacentra MDC – Azure Modular Datacenter, která na místo dopraví kamion. Uvnitř kontejneru je opravdu takové malé datacentrum se vším potřebným a také satelitní anténa pro trvalé, nebo občasné spojení se světem. K datacentru se pak už místní zájemce připojí tradiční cestou „na poslední míli.“

26eefc7f-83ba-4319-a957-6ac7a70a9e93
Kontejner MDC se vším všudy. Stačí jej připojit do zásuvky a vytáhnout satelitní anténu.

Podstatné je to, že v tomto koncovém kamionu poběží všechny obvyklé služby Azure, které se budou se světem synchronizovat třeba jen průběžně, protože i přes výčet všech partnerů samozřejmě není aktuálně možné zajistit naprosto špičkovou konektivitu.

Satya Nadella představuje Azure Space, respektive Azure Orbital:

Stručně řečeno, v takovém kontejneru kdesi v africké buši asi nebudete chtít rozjíždět svůj vlastní YouTube, ale mohou vám v něm běžet třeba lokální informační, analytické a databázové systémy, které se budou s dalšími systémy ve světě synchronizovat třeba jen občas, jak to dovolí satelitní konektivita. Nezbytnou součástí tedy bude i robustní cachování.

Optikou koncové zákazníka to bude stále ten známý Azure, a že je třeba připojený k internetu jen občas, anebo o řád pomaleji, už nebude takový problém.

Diskuze (4) Další článek: Gigabyte má nové minipočítače Brix Pro. Vsadil na levné procesory od AMD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,