Microsoft má jasno: ISO jsme si zasloužili

Výběr těch nejlepších dotazů, kterými jste potrápili Filipa Molčana a Aleše Růžičku v ostrém duelu odborníků.

Ve středu na Živě.cz proběhl ostrý duel odborníků na proces standardizace Office Open XML. Na otázky našich čtenářů odpovídali Filip Molčan ze Společnosti pro výzkum a podporu Open Source (OSS Alliance) a Aleš Růžička, manažer divize Information Worker, který je zodpovědný za prodej, lokalizaci a marketing technologií a řešení Microsoft Office System v České republice.

Zatímco OSS Alliance celý průběh standardizace kritizovala, především pro nevyzrálost OOXML, Aleš Růžička má jasno – Office Open XML se stal ISO standardem zcela zaslouženě.

molcan_big.jpg ruzicka_big.jpg
Zleva: Filip Molčan • Aleš Růžička

Vybrali jsme nejdůležitější informace a přinášíme je ve stručnější a přehlednější formě samostatného článku ve stylu jednoduchého rozhovoru. Tento článek jste vytvořili vy, čtenáři Živě.cz.



Proces zrychlené ISO standardizace byl poměrně vášnivý a medializovaný. Proč tomu tak bylo? Zároveň se nabízí otázka, co skutečně ISO přináší běžnému koncovému uživateli počítače.

Filip MolčanAleš Růžička

Proces standardizace přinesl na celém světě mnoho nesrovnalostí a formát byl zpočátku opravdu hodně špatný. Vášně rozbouřilo určitě i to, že vzniká další ISO standard pro stejnou věc. Pokud budu ukládat data do standardizovaného formátu, neměl bych mít problém je kdykoliv přečíst, dodavatelé jiných řešení by neměli mít problém podporu formátu implementovat do svých řešení. V reálném životě by pak uživatel neměl přemýšlet, do jakého formátu soubor uloží - uloží jej do formátu, který je ISO standardem a ten každý otevře. V případě několika formátů se ale toto kouzlo vytrácí...

Proces ISO standardizace probíhal čtrnáct měsíců a jen úzká skupina sympatizantů z obou táborů, jak IBM a OSS, tak Microsoftu, se o jeho průběh zajímala v několika okamžicích před hlasováním. Proces standardizace probíhal naprosto běžně jako přijetí řady dalších standardů a podléhal běžným procedurám předepsaným organizací ISO. Běžný uživatel v naprosté většině případů neřeší otázku formátu dokumentů. Pro oba formáty, ODF i OXML, existují volně stažitelné překladače, takže uživatel může preferovat sobě oblíbenější formát a komunikovat s ostatními.


Podporuje dnes Office Open Document Format? Hodlá Microsoft v budoucnu začlenit podporu formátů ODF do svého balíku Office?

Filip MolčanAleš Růžička

Zatím tomu tak není. Microsoft Office standardně neobsahuje podporu pro ODF, bohužel. Nová verze OpenOffice.org 3 obsahuje podporu pro ODF i OOXML.

Microsoft je jedním z účastníků na open source projektu OOXML-ODF translator. Tento nástroj je zdarma ke stažení.


Uzavřenost Microsoft formátů a problémy s jejich integrací do produktů třetích stran je pověstná. Zaručuje definice OOXML a přijetí ISO standardu, že tato éra definitivně skončila a vývojáři z jiných firem nebudou mít nejmenší problém zapracovat import/export OOXML do svých produktů?

Filip MolčanAleš Růžička

Odpověď na tuto otázku přinese asi až čas. Já se domnívám, že implementace OOXML je poměrně náročná a nebude v silách mnoha firem ji kompletně realizovat. Na světě pak budou tisíce částečných implementací OOXML.

OXML je plně otevřený formát a tím pádem použitelný pro všechny vývojáře, kteří s ním mohou pracovat a nad ním vyvíjet další řešení. Přestože někteří tvrdí, že popis standardu je obsáhlý, desítky firem, včetně těch největších (IBM, Novell, Apple, Sun..), již tento formát bez problémů implementovaly. V ČR je několik řešení vyvinutých českými vývojáři nad OXML.


Nebrojila open source scéna a společnost IBM proti OOXML ryze z konkurenčních důvodů? Přijetím Office Open XML do rodiny standardů ISO přeci přišel konkurenční kancelářský balík OpenOffice.org o svou hlavní zbraň, tedy že jeho nativní formát ODF byl necelé dva roky jediným ISO standardem svého druhu.

Filip MolčanAleš Růžička

Hlavní problém vidím v tom, že vzniká ISO standard pro věc, pro kterou již existuje. Když EU před několika lety vyzvala průmysl k otevřenosti a vytvoření otevřeného formátu pro kancelářské aplikace, myslela tím vytvoření jednoho standardu. Více stejných standardů nemá smysl. Microsoft se mohl zapojit do vývoje ODF a přidat se tak k ostatním firmám, ale zvolil cestu svoji a vytvořil druhý formát, proč? Nemyslím si, že by s podobným formátem přišel někdo jiný než Microsoft; ostatní hráči na trhu IT pro to nemají důvod a jsou ochotni spolupracovat.

Při schvalování formátu ODF před dvěma lety Microsoft nevystupoval tak destruktivně jako stávající opozice proti Office Open XML. Kdyby tomu tak bylo, jistě už tehdy by přijetí standardu ODF bylo stejně medializováno jako nyní OOXML.


Tento článek
popisuje vnitřní disharmonii Office Open XML. Není to důkaz špatné práce Microsoftu, když se například jednoduchý atribut „barva textu“ definuje nejméně třemi různými způsoby dle kontextu?

Filip MolčanAleš Růžička

Důvodem přítomnosti mnoha nestandardních prvků ve formátu je nutnost zajištění zpětné kompatibility se starými dokumenty MS Office, což je z pozice Microsoftu pochopitelné. To podle mého názoru ale není věc, kterou by měl řešit ISO standard. Buď se bavíme o tvorbě otevřeného formátu nebo o tvorbě formátu pro jeden kancelářský balík.

Jak už bylo řečeno, Microsoft musí nabídnout svým uživatelům řešení, které je kompatibilní s dříve vytvořenými dokumenty. Open Document Format nenabízí řešení pro obrovské množství již dříve vytvořených dokumentů v předchozích verzích MS Office. Microsoft samozřejmě musí všem těmto svým zákazníkům nabídnout řešení přechodu na nový XML standard.


Kompletní rozhovor s mnoha detailnějšími dotazy čtenářů Živě.cz
najdete zde.

Diskuze (140) Další článek: Kde nakupovat spotřební materiál HP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,