Windows 10 | Aktualizace | Windows Update

Microsoft konečně opravil problémy s vyhledáváním v Průzkumníkovi, pomůže poslední kumulativní záplata

Listopadová aktualizace Windows 10 přidělala vrásky mnoha uživatelům. Ačkoli se jednalo o relativně malý update, který sliboval především vylepšení výkonu, nechtěným vedlejším efektem byly problémy s Průzkumníkem. Ten v některých případech zamrzal a nefungovalo klepnutí pravým tlačítkem myši do okna pro vyhledávání Windows Search.

Na celé situaci bylo poněkud paradoxní, že stejné problémy hlásili uživatelé, zapojení v programu Windows Insider, měsíc před oficiálním uvolněním inkriminované záplaty. Microsoft přesto aktualizaci pustil do světa a následky v podobě nespokojených uživatelů na sebe nenechaly dlouho čekat.

Velmi pomalá oprava

V polovině prosince Microsoft ohlásil, že pracuje na nápravě. V testovacím sestavení Windows 10 20H1, uvolněném v rámci programu Windows Insider, již fungovalo zobrazování náhledů souborů během psaní textu do vyhledávacího pole. Postupně se do testovacích sestavení vrátila zpět možnost klepnout pravým tlačítkem myši na vyhledávací lištu a vymazat poslední výsledky vyhledávání.

Tento týden byla konečně uvolněna kumulativní záplata KB4532695, určená pro Windows 10 sestavení 18362.628 a 18363.628, která řeší hned několik nahlášených problémů. Podle serveru Bleeping Computer je skutečně po instalaci aktualizace možné klepnout pravým tlačítkem myši do vyhledávacího panelu a vložit text.

Stále ale existuje prostor pro další zlepšení – například když se výsledky vyhledávání Windows Search zobrazují v rozevíracím seznamu, není možné odstranit ty, které se opakují nebo jsou nežádoucí. Možná se vyřešení tohoto problému dočkáme v některé z dalších oprav.

Co opravuje záplata KB4532695?

Na oficiální stránce Microsoft zmiňuje dlouhý seznam problémů, které kumulativní aktualizace opravuje. Podívejme se alespoň na některé z nich:

  • Zvyšuje přesnost ověřování obličeje Windows Hello.
  • Opravuje problém, spočívající ve změně pořadí dlaždic v nabídce Start, i když je jejich rozvržení uzamčeno.
  • Řeší problém, který způsoboval, že se při vyhledávání v Ovládacích panelech a Průzkumníkovi souborů objeví šedé pole.
  • Odstraňuje problém, který zabraňuje vyhledávacímu panelu Průzkumníka souborů vložit obsah schránky pomocí pravého tlačítka myši.
  • Opravuje chybu, která zabraňovala vyhledávacímu panelu Průzkumníka v přijímání uživatelských vstupů.
  • Řeší nežádoucí zavření dotykové klávesnice, když vyberete jakoukoli klávesu.
  • Odstraňuje problém, který v některých případech způsoboval chybu při odpojení flashdisku USB-C.
  • Řeší nesprávné zobrazování indikátorů offline a online souborů.

Aktualizaci můžete nainstalovat přes Windows Update, konkrétně přes Nastavení-Aktualizace a zabezpečení-Windows Update, kde je k dispozici jako volitelná aktualizace. Instalační balíček lze také stáhnout z Katalogu služby Microsoft Update.

Diskuze (9) Další článek: Boeing vycouval z projektu DARPA na vývoj hypersonické kosmické lodi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,