Microsoft ještě čekají těžké antimonopolní procesy v Evropě

Představitelé Evropské komise prohlašují, že jejich zkoumání bude probíhat bez ohledu na to, jak dopadne soud v USA.
Nejen v USA je Microsoft popotahován za své obchodní postupy; Evropská komise, zastupující země EU, jej prošetřuje v souvislosti s možným monopolistickým postupem ve věci Windows 2000. Představitel komise uvedl, že i když samozřejmě průběh amerického soudu komise sleduje, rozhoduje a jedná zcela nezávisle na něm. Microsoft se tedy zřejmě nevyhne dalšímu trápení.

Komise prošetřuje Microsoft na základě obvinění jeho konkurentů, že firma svazuje svůj operační systém Windows 2000 s dalšími produkty a díky silné pozici Windows 2000 si vynucuje dominantní pozici v dalších důležitých oblastech, jako jsou další serverový software, e-komerční produkty, a vůbec nad oblastí souhrnně označovanou jako middleware. Trošku paradoxně je obvinění směřováno vůči „příliš velké interoperabilitě“: Microsoft totiž produkuje svou kompletní řadu Office/BackOffice/Internet produktů tak, aby byly navzájem výborně interoperabilní (tj. aby se např. systém jedné firmy založený na platformě Microsoft dovedl bezproblémově domlouvat s jiným systémem jiné firmy, ale založeným opět na platformě Microsoft), což vyblokovává ze hry konkurenty, jejichž produkty jsou třeba technicky lepší a levnější, ale nikoli takto interoperabilní. Klíč leží ve Windows 2000, která dané produkty spojují, a komise zvažuje, zda nevynutit na Microsoftu změny v tomto operačním systému směřující k jeho otevření vůči třetím stranám (třetím vývojářům).

Je zajímavé, že se tato výhrada vůbec neobjevila v americkém soudním sporu – je totiž velmi podstatná. Americký soud se podle našeho názoru zabývá věcmi, které jsou naprosto „passé“, a skutečně se snaží otočit kolo dějin nesmyslně zpět (kauza Internet Exploreru). Hrozba, na kterou poukazuje Evropská komise, je ale velmi reálná a především skutečně jde proti trhu, tedy proti koncovému zákazníkovi, na rozdíl oproti případu MSIE, který vlastně šel pouze proti konkurenční firmě Netscape.

Zatím asi není dostatečně prozkoumáno, jak moc produkty od Microsoftu založené na Windows 2000 znemožňují, aby třetí vývojáři zapojili své produkty – od databáze přes web server až po specifické e-komerční aplikace – do platformy Windows 2000 tak, aby byla umožněna jejich interoperabilita stejně jako u balíku od Microsoftu. Pokud to je znemožněno nebo velice ztíženo, je zřejmě úřední zásah na místě – schopnost snadno propojit jednotlivé produkty v různých firmách či firemních odděleních tak, aby se pak snadno a samy „domlouvaly“, je ten nejsilnější argument, na jaký budou komerční společnosti v budoucnu slyšet – argument, který snadno přebije cenu, hardwarovou náročnost nebo i technickou kvalitu řešení. Pokud je ovšem současná výborná interoperabilita celé šíře řešení od Microsoftu pouze dána prozíravostí microsoftích vývojářů a cizím vývojářům není nijak ztíženo se do ní zapojit, mají pouze problém v tom, že přicházejí pozdě, a zřejmě není na místě jakkoli zasahovat.

Diskuze (2) Další článek: CD-ROM Broučci: veselo pod jalovcem

Témata článku: , , , , , , , , ,