Microsoft jako namazaný stroj, má další čtvrtletí obrovského růstu i zisku

Obrat roste prudce, zisk doslova neuvěřitelně. A je zde další argument pro odpůrce monopolu firmy.
Firma Microsoft funguje po finanční stránce jako namazaný stroj – čtvrtletí za čtvrtletím zaznamenává růst obratu i zisku, a nejinak tomu bylo i v posledním kvartále roku 1998. Firma zaznamenala obrat těsně pod pět miliard dolarů (4.94 mld), což je růst o 38% - je dobré si tohoto čísla všimnout, protože určitou „mantrou“ Microsoftu je právě zachování čtyřicetiprocentního meziročního růstu. Ten je totiž ještě uhlídatelný a kontrolovatelný a přitom je tak velký, že firma jednoznačně a neustále předbíhá své konkurenty. Ještě dramatičtější je ale růst profitu. Ten totiž vzrostl o 74% na neuvěřitelnou hodnotu 1.98 miliardy dolarů – Microsoft se tak „nebezpečně blíží“ nejprofitabilnější firmě na světě (světová jednička, naftový gigant Exxon, měl loni celoroční profit 8.4 miliardy).

K tomuto nárůstu přispěl svou dnes už nemalou hrstí i Microsoft ČR, který měl za červenec až prosinec roku 1998 nárůst 22% - byť je to méně než 38% celého Microsoftu, je to stále dramaticky nadprůměrné procento ve srovnání s výsledky dalších firem v oblasti informačních technologií u nás. Velký nárůst zaznamenaly operační systémy Windows NT (Server i Workstation), dále serverové aplikace a Office 97. Pro rok 1999 jsou představitelé Microsoftu „opatrní“, protože očekávají snižování investic do výpočetní techniky v souvislosti s problematikou roku 2000. Historické rekordy vysokých hodnot měl Exchange Server (4.5 milionu klientských licencí za kvartál!), SQL Server 7 byl už za pár týdnů své existence prodán v 45000 licencích. Vysoce jsou i Windows NT – stanice se už prodalo 25 mil. licencí, z toho 3 milióny za poslední čtvrtletí.

Živě komentuje: extrémně ziskové čtvrtletí Microsoftu samozřejmě opět vyvolala diskuse o tom, zda Microsoft nemonopolizuje. Microsoft může získávat svou úroveň profitability jak mimořádnými produkčními a obchodními schopnostmi, a také tím, že má monopol a zneužívá jej – nebo koneckonců obojím. To ovšem zřejmě nikdo nerozhodne, a nezmění na tom ani výsledek soudu, ať už bude takový nebo onaký.

Rovněž pochyby finančního vedení Microsoftu týkající se dalšího období jsou už typické – Microsoft je tradičně pesimistický v předpovědích a pak je značně překoná, patří to už k firemnímu folklóru. Naopak lze pro další kvartály očekávat výborné výsledky, protože skutečnosti, které by mohly finanční mašinérii firmy zastavit, jsou zatím spíše ve vzdálených náznacích (Linux? Úpadek pécéček? Nechuť upgradovat?); firma naopak postupuje mílovými kroky do oblasti enterprise software, která odjakživa generuje největší obraty i zisky.

Zajímavě se na oznámení nečekaně vysokého profitu zachovaly akcie firmy – vzestup na historicky nejvyšší hodnoty a překonání poprvé hranice 400 miliard v tržní kapitalizaci (uf…) a následný pád zhruba na předchozí úroveň. Trend dvou posledních měsíců ale je v silném a vytrvalém vzestupu, od konce loňského listopadu si firma polepšila o gigantických 40%, a občasné zakolísání na tom nic nezměnilo.

Váš názor Další článek: Dvakrát policie na Internetu – jednou u nás, jednou ve Švýcarsku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,