Microsoft | Internet Explorer

Microsoft: Internet Explorer není prohlížeč, přestaňte ho tak používat

Je Internet Explorer (IE) prohlížeč? Samozřejmě že ano, napadne člověka jako první. Podle Microsoftu ovšem ne. Jde o „řešení pro kompabilitu“, jak ho nazval šéf bezpečnosti společnosti Chris Jackson. Časy slávy IE jsou pryč a lidé by jej podle něj měli používat jen pro firemní účely, kde to jinak nejde. Rozhodně ne k běžnému surfování internetu.

Microsoft Internet Explorer zabil již před čtyřmi lety. Náhrada přišla v podobě prohlížeče Edge. IE od té doby přežil v podstatě jen v podnikovém světě, kde jej řada firem používá k přístupu na webové aplikace, které ještě stále nebyly modernizovány.

Říkejte tomu „Řešení pro kompatibilitu“

Všichni ví, že je to špatné, včetně Microsoftu. Některé firmy jsou ale prostě líné a dokud bude možné IE spustit, tak to řešit nebudou. Že IE už dlouho není dostatečně zabezpečený, neřeší.

Microsoftu, respektive Jacksonovi, to pomalu začíná lézt na nervy. Na blogu firmy zveřejnil text „Rizika používání Internet Exploreru jako svého výchozího prohlížeče“, kde vyjmenovává, proč je třeba jej zapínat jen v největší nutnosti.

„Internet Explorer je řešení pro kompatibilitu. Nevydáváme na něj nové standardy a i když spoustu stránek spustí normálně, vývojáři s ním už dnes nepočítají,“ vysvětloval Jackson. Doporučuje ho proto používat selektivně, třeba s pomocí Enterprise Mode Site List pro IE 11.

Neradí přitom, jaký prohlížeč má člověk používat. Dokonce ani nepadla řeč o Edge, nebo Chromu a Firefoxu. „Windows vám dává na výběr, vyberte si ten, který vám nejvíce vyhovuje,“ píše Jackson. Jen upozorňuje, že IE je definitivně ze hry.

Diskuze (95) Další článek: Zima odhaluje nedostatky elektromobilů – zkracuje jejich dojezd na polovinu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,