Windows 10

Microsoft dokončil Windows 10 November 2021 Update. Zatím ho seženete v programu Insider

Ačkoli si pozornost ukradla Windows 11, která vyšla začátkem října, Microsoft přislíbil, že se na podzim nového hlavního vydání dočká rovněž Windows 10. Ne, že by šlo o objemné vydání. Za „velké“ jej označuji, protože formálně se změní číslo verze a opět začne nový odpočet z hlediska podpory. Jedná se o 18 měsíců u běžných domácích edic.

Už 12. října Redmondští vypustili Windows Holographic verze 21H2. S více než týdenním odstupem pak prolomili mlčení s tím, že dokončili Windows 10 verze 21H2. Za takzvaně konečné považují sestavení 19044.1288. Marketingově bude čerstvé vydání označeno jako November 2021 Update.

2021-10-25-11-25-10.pngWindows 10 verze 21H2 jako první získáte v kanále Release Preview a jen na vyžádání

Z toho zřetelně vyplývá, že široká distribuce začne až v listopadu. (Loňská podzimní aktualizace byla označena jako October 2020 Update a vyšla v říjnu.) O konkrétním datu slovo nepadlo, aktualizace by ovšem mohla být spojena s tzv. záplatovacím úterým. Pokud o ni stojíte hned, získáte ji v programu Windows Insider, specificky v kanále Release Preview.

Aktualizace se neinstaluje automaticky – musíte si otevřít stránku služby Windows Update v Nastavení a instalaci vyvolat manuálně. Po instalaci pak v uvedeném kanále budete získávat v předstihu běžné servisní aktualizace pro verzi 21H2. Microsoft také vydal instalační obraz ISO se sestavením 19044.1288, který využijete k čisté instalaci operačního systému.

Poslechněte si náš podcast věnovaný budoucnosti Windows 10:

Co je nového ve Windows 10 verze 21H2

Bavíme se o několikátém vydání v řadě, jež stojí stejném jádru jako verze 2004. Nad rámec toho přidává pouze pár malých novinek:

  • Podpora WPA3 Hash-to-Element (H2E).
  • Zjednodušené nasazení bezheslových systémů s Windows Hello for Business.
  • Windows Subsystem pro Linux (WSL) a Azure IoT Edge pro Linux ve Windows (EFLOW) podporují výpočty pomocí grafické výpočetní jednotky.

Zdroje: Mixed Reality Blog | Windows Experience Blog | Windows Insider Blog

Diskuze (13) Další článek: Tohle dokážou vymyslet jenom Japonci: skládací elektrický moped se vejde pod kancelářský stůl

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,