Microsoft demonstruje Windows Media 8

V další verzi formátu Windows Media slibuje Microsoft další optimalizaci a zmenšení velikosti souborů o 30 procent proti předchozí verzi při zachování kvality.
V další verzi formátu Windows Media slibuje Microsoft další optimalizaci a zmenšení velikosti souborů při zachování kvality.

V současnosti jsou kompresní formáty pro video a zvuk od Microsoftu ve verzi 7. Kvality Microsoftu oceňuje i nezávislá scéna, která upravením jeho vlastních kodeků vytvořila velmi oblíbený DivX. Informace o nové verzi od Microsoftu tak se zájmem sledují nejen uživatelé Microsoftu, ale i ti, kteří chtějí jeho komponenty použít dál.

Nová verze 8 slibuje – jak jinak – vyšší kompresi a vyšší kvalitu obrazu. Microsoft uvádí, že zvukový formát je třetinový proti MP3 ve stejné kvalitě. Vzhledem k tomu, že v případě Windows Media 7 se oficiálně uvádí polovina velikosti proti MP3, je tu optimalizace o dalších zhruba 30 procent. Přesněji jde u WMA o přechod z 64 kbit/s na 48 kbit/s při zachování kvality.

U videa by měla být zachována DVD kvalita už při rychlosti přehrávání 500 kbit/s, což znamená ještě vyšší kvalitu u filmů umístěných na jedno CD. Nicméně pojem DVD kvalita bych v tomto bodě bral zatím více jako marketingový pojem, rozdíly mezi DVD a současným DivX jsou přece jen stále výrazné, a tak bych toto označení chápal více jako podstatné zvýšení kvality u přenosů nenáročných na kapacitu linky. V Americe je uživatelů, kteří si mohou dovolit sledovat přenosy rychlostí 500 kbit/s, přece jen více než u nás, a pokud se někde bude šířit digitální televize na vyžádání, tak nejprve jen tam. Pro nás nejsou tyto nové kompresní formáty zatím příliš důležité z hlediska zatížení linky, ale spíše na ně pohlížíme jako na optimalizaci ukládání filmů na CD.

Osobně předpokládám u Windows Media 8 stejný princip uvádění, jako byl u Windows Media 7, tedy přehrávač bude součástí nového operačního systému (Whistler), dostupný bude ale již měsíc před předání systému do výroby. Takže příští rok na jaře bude ten správný termín.

Diskuze (20) Další článek: Rackový mainboard pro dva procesory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,