Microsoft dá českým školám software až za 12 miliard korun

Když si člověk přečte titulek, že české školy získají do Microsoftu software za 12 miliard korun, pravděpodobně to bude považovat za neuvěřitelný obchodní úspěch pro Microsoft a obrovský zásah do rozpočtu škol či státu. Nicméně je to trochu jinak. Software v této úhrnné hodnotě poskytne Microsoft zdarma v rámci celosvětového programu DreamSpark. Ten je cílen na učitele, kteří mohou zdarma využívat 26 placených programů od Microsoftu. Dohoda s Microsoftem byla včera oficiálně uzavřena ministrem školství a Česko se tak stalo jednou z prvních zemí, která program DreamSpark využila, upozornil deník E15.

DreamSpark.jpg

K  částce 12 miliard korun se dostaneme jednoduchým teoretickým výpočtem, který předpokládá, že všech 26 programů využijí všichni ze 120 tisíc vyučujících. Ale mezi programy nehledejte Windows a Office, jedná se zejména o vývojářský a serverový software, dále pak o programy zacílené na vzdělávání. Dá se tedy očekávat, že nabídku využije pouze omezené množství odborných kantorů a miliardy korun zůstanou jen u teorie.

Program DreamSpark už u nás funguje od roku 2008 pro studenty, kteří si mohou zdarma stahovat programy od Microsoftu pro vývojáře a návrháře. Individuálně ho mohli využít i pedagogičtí pracovníci, nyní už bude oficiálně otevřen všem učitelům. Od Microsoftu je to velmi chytrý krok, protože začínající „ajťáky“ tak může vychovat na vlastních technologiích, které pak mohou uplatnit ve své budoucí profesi.

Diskuze (81) Další článek: Mobilní monitor od Toshiby si vystačí s USB portem

Témata článku: , , , , , , ,