Microsoft | Příslušenství | Myši

Microsoft Classic Intellimouse: Jaká je znovuzrozená myší legenda

  • Vyzkoušeli jsme novou generaci legendární myši Intellimouse od Microsoftu
  • Design i funkčnost si drží jednoduchost
  • Minimum inovací pro milovníky starého modelu

Na konci minulého roku Microsoft představil novou generaci legendární myši Intellimouse, která v historii přinesla řadu revolučních věcí, které se poté staly postupně standardem. Novinku jsme vyzkoušeli a můžeme ji tedy srovnat s originálem, který jsme používali před dvaceti lety.

Legendární inovace

První myš Intellimouse od Microsoftu (nástupce Microsoft Mouse 2.0 z roku 1993) přinesla jako první několik věcí, které dnes považujeme u myší za standardní součást.

V roce 1996 totiž první generace Intellimouse přinesla rotující kolečko mezi levým a pravým tlačítkem, které přenesly funkce tlačítek Page Up a Page Down z klávesnice do mnohem přirozenější podoby. Díky tomu bylo skrolování jednodušší a rychlejší. V té době totiž začínal rozmach internetu a posouvání už tak nebylo otázkou pouhých dokumentů, ale i procházení delších internetových stránek.

Další generace v podobě Intellimouse Explorer v roce 1999 poprvé přinesla optické snímání povrchu IntelliEye a nahradila tak mechanickou konstrukci s kuličkou. Microsoft byl také první, kdo přinesl dodatečná postranní tlačítka, která v době internetu našla skvělé uplatnění pro funkčnost zpět-dopředu.

Microsoft dnes nabízí velkou spoustu myší s řadou dalších inovací a po dlouhé pauze se v nabídce objevil i model s názvem Classic Intellimouse. Ten se hlásí právě k původní generaci jednoduchých, ale účelně navržených myší Intellimouse.

Jednoduchost s moderními technologiemi

S Classic Intellimouse se Microsoft držel jednoduchosti původních modelů myší a design je tak na první pohled zcela obyčejný. Kombinuje šedý povrch s černými gumovými okraji.

Myš je určená pro praváky a má jen dvě malá programovatelná postranní tlačítka a krokové kolečko, přičemž jednotlivé stupně kolečka jsou poměrně tlumené. Pokud budete chtít skrolovat dlouhý dokument nebo webovou stránku, počítejte s tím, že kolečko nemá žádnou simulaci zrychleného skrolování a celé si to musíte „protočit“ sami. Kolečko rovněž nepodporuje horizontální náklon, ale můžete si pomocí dodatečného softwaru Mouse and Keyboard Center 3.2 naprogramovat funkčnost stisku kolečka.

Konstrukce působí robustním dojmem a velikost je vhodně zvolená tak, aby myš zapadla do dlaně. Nepatří k největším myším, zároveň to ale není žádný notebookový prcek. Konkrétní rozměry jsou 13,2 × 6,9 × 4,3 cm a hmotnost 100 g (bez kabelu). Jedná se o myš do USB, přičemž kabel je pevně připevněn k myši.

Velmi pěkným designovým prvkem je elegantním bílé podsvícení, které je umístěné v zadní části myši a působí futuristicky. Microsoft u této myši používá pokročilý patentovaný senzor BlueTrack, který má typické modré zabarvení a poradí si nejen se skleněným, ale třeba i mramorovým povrchem. Rozlišení použitého snímače je 3 200 DPI a myši vysílá signál 1 000× za sekundu.

V praxi může trochu vadit hladký povrch postranních částí myši, po kterých mají prsty tendenci sklouznout. Dá se na to ale zvyknout a myš se po pár hodinách používání ovládá dobře, hlavně díky nízké hmotnosti.

Solidní nástupce

Myš Microsoft Classic stojí 890 Kč. Pokud hledáte kabelovou myš, která má moderní senzor a jednoduchý styl, je Classic Intellimouse určitě dobrou volbou. Pokud ale více hrajete nebo potřebujete myš i často přenášet na cestách, je vhodnější zvolit specializované modely na hraní či mobilitu.

To samé platí i pro náročné profesionály, kteří ve velkém používají nejrůznější zkratky. Na trhu je řada myší, které obsahují větší počet programovatelných tlačítek, tomu ale pochopitelně odpovídá konstrukce i výsledná vyšší cena.

Diskuze (7) Další článek: „Havarované UFO“ na Google Earth je ve skutečnosti přírodní fenomén

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,