Microsoft chystá webové Office proti Google Docs

Chystá se k souboji mezi Microsoftem a Googlem na poli webových kancelářských služeb. Obstojí Google Docs proti připravovanému balíku Office Live?

Webové aplikace jsou zajímavou alternativou pro ty, kteří si k občasnému úkonu nechtějí instalovat zvláštní software. Anebo pro ty, kteří využívají různé počítače v kavárnách nebo ve školách a přitom by chtěli využívat své zažité nástroje. Vzniká nespočet webových aplikací, které jsou k dispozici většinou zdarma, a tím získávají na oblibě. Samozřejmě to souvisí také s rozvojem spolehlivého vysokorychlostního internetu. Každopádně Microsoft si nechce nechat ujet vlak a do podoby webových aplikací přetváří svůj největší balík nástrojů – Microsoft Office.

Kancelářský balík s Wordem, Excelem, Outlookem atd. nabízí po mnohaletém vývoji hromadu pokročilých funkcí. Troufám si ale tvrdit, že většina běžných uživatelů vystačí s tím, že si napíší text s nějakým tím nadpisem a obrázkem, nebo do tabulky vepíšou čísla, spočítají sumy a nechají si zobrazit graf. O pokročilých funkcích ani neví. Nabízí se tedy možnost využít nějaké bezplatné alternativy k Microsoft Office, kterou kromě desktopových OpenOffice.org zastupují i webové aplikace, například Google Docs nebo Zoho.

Word a Excel ve webovém prohlížeči

O webové podobě balíku Office už se mluví dlouho, nicméně u příležitosti oficiálního představení Windows 7 na konferenci PDC 2007 byla uvedena i prezentace s představením možností připravovaných webových Office. Zatím je vývoj ve fázi neveřejného testování, finální verze přijde pravděpodobně s novými Microsoft Office 14.

Webová verze balíku Office bude pochopitelně trochu „ořezaná“. Obsahovat bude pouze čtyři zástupce programů – Word, Excel, PowerPoint a OneNote. Pokročilé funkce budou chybět, nicméně základní tvorba a formátování dokumentů bude umožněno. Na druhou stranu má být prohloubena funkcionalita pro sdílení dokumentů a možnosti práce více uživatelů na jednom dokumentu.

Office ve webovém prohlížeči budou svým vzhledem vycházet z desktopové verze a nabídnou tedy nabídku ve stylu Ribbon. Jen těch záložek a funkcí je tu méně. Technologické řešení zajistí Silverlight.

Word:

Office Live - Word 1.jpg Office Live - Word 2.jpg

Excel:

Office Live - Excel 1.jpg Office Live - Excel 2.jpg

OneNote:

Office Live - OneNote 1.jpg Office Live - OneNote 2.jpg

PowerPoint:

Office Live - PowerPoint 1.jpg Office Live - PowerPoint 2.jpg

Nemusí být zadarmo

Webové Office jsou zatím známé jako Office Web Applications beta budou začleněny do služeb Live a dá se tedy očekávat jednoduchý název Office Live. Jisté je propojení s již fungujícími službami Office Live Workspace and Office Live Small Business, což je v podstatě „nadstavba“ klasického balíku Office pro sdílení dokumentů na webu (více informací zde).

Za webové Office se bude platit. Microsoft pravděpodobně nabídne předplatitelský model, který by měl zaujmout především firemní sféru, kde se dá očekávat větší uplatnění rozšířených možností sdílení dokumentů. Ale platit pravděpodobně budou i běžní uživateů. Na jednu stranu by byl poplatek pochopitelný, jako „ochrana“ prodejů běžné desktopové verze, na druhou stranu zde máme několik webových alternativ balíku Office zdarma a zpoplatněná verze by ve srovnání s nimi neměla šanci na větší rozšíření. Ale nabídka balíku Microsoft Office spolu se službou Windows Live OneCare placená formou předplatného už na americkém trhu od léta funguje (viz. tisková zpráva). Možná je to zkouška, zda se zákazníkům možnost předplatného zalíbí, aby následně tato alternativa zpoplatnění byla uplatněna globálně. Třeba právě na nové Office Live.

Webová alternativa webového balíku Office by se měla dostat do fáze veřejného betatestování počátkem příštího roku.

Tip: webovým aplikacím jsme se věnovali v Computeru č. 19/08 z 9. října 2008

Zdroj: winsupersite.com (via Zive.sk)

Diskuze (26) Další článek: Veřejná betaverze Google Analytics je stále nejlepší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,