Microsoft chystá razantní změnu licenční politiky

Diskuze čtenářů k článku

Chemlon  |  08. 06. 2001 12:09

Víte jak tak čtu ty názory trochu se tomu směju. Microsoft si v téhle době může dělat co chce a taky bude dělat co chce nedávno sem četl ze SW od MS je nainstalovanej na 92% počítaču na světě. To už je zatracená páka na ovlivňování trhu.

V zásadě máte všichni pravdu Microsoftu dochází dech a začíná hledat nové cesty kde vydělávat. Ono upřímně co dělá 90% uživatelů "kancelářských krys" než že píše dopisy o nějakých tabulkách si nechá zdát no v podstatě dělá to co před 15lety na stroji 10na T602 5na Office95 teď na Office2000 jediné co se trochu změnilo je způsob předávání (e-mail) a možnost ukládat data do Iinformačních systémů (acces,....) k tomu přidejte skenování a tisk a máte kancelář. Co proboha jinýho se nechá vymyslet?

Ale abych se vrátil ke své úvaze mám trochu strach z nějakého pravidelného placení, přihlášování se k nějakým odběrum upgradů... v podstatě se strašně zviditelňuju a dávám možnost se nechat strašně kontrolovat a možná i vidírat cizí firmou. Co se třeba stane když přestanu pravidelně platit (z XY důvodů) SW mě přestane fungovat data zmizí...? Nebo se hnedka někdo začne zajímat proč neplatím a z jakého důvodu?

nemám dobrej pocit ani z nějaké vzdálené zprávy už dneska nevíte nikdo z Vás jaké informace se posílají při běžném připojení nebo registracích přes internet nehledě na tom že, kdokoli ví kdy kde co jste stahoval celkem jednoduše a velmi rychle se nechá poslat adresářová struktura a ta se nechá použít na milion věcí ...

možná sem paranoidní ale už dnes existuje systém echoleon který tohle dělá tedy nikdo přesně neví co přesně dělá....

A s tím jak roste výpočetní výkon rychlost připojení zpracovat tahle data nebude žádnej problém.... Co vy na to je vám to jedno nemám pravdu? (rád bych neměl)

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Corela  |  06. 06. 2001 22:28

Trochu tahle novota zavání CLA od Novellu, také tam se dá objevit podobná past na BLBÉ a hlavně platící zákazníky. Tak přeju M$, aby se mu některé myšlenky staly RYBÍ KOSTÍ ve chřtánu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dan  |  06. 06. 2001 22:24

Vážení, zkuste se zamyslet, jestli v Office 2000 (resp. xp) používáte více funkcí nebo nové "vylepšení" než v Office 95 nebo starším. Ve většině případů zjistíte, že NE, tudíž upgrade nepotřebujete a na konverzi dokumentů bohatě postačuje StarOffice nebo 602Suite. A to ZDARMA  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
FLY  |  06. 06. 2001 22:49

Osobně bych na prohlížení použil spíše Office viewery, protože s některými dokumenty má 602 docela problém. A nemusí jít o kdovíjak složitý text nebo tabulku

Tedy nezkoušel jsem verzi 2001, ale 2000 byla dost tragedie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Corela  |  06. 06. 2001 22:52

Máte pravdu, některý kancelářský software nemusíte upgradovat, ALE Krucipísek odstavit. Zkuste si vyplnit několik Excel-tabulek  od nadřízeného minsterstva a po té mu je vrátit. Zjistíte, že různý software má hrůzný následky. A Bojím se Bojím, pokud budete jednou vyplňovat Daňové prohlášení vytvořené MFČR pod OFFICE ,že  na levný kancl-software se snesou chmurné mraky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
FLY  |  06. 06. 2001 22:01

... budeme mít na firmě stroje kolem 600-1000MHz, 256MB RAM, 20GB HDD.

Proč? Protože na takový stroj už lze hodit Linux a StarrOffice ))

Investice do HW se ve výhledu pár let musí vrátit!
A na úspory naše šéfstvo určitě rádo uslyší.
A M$ se bude moci jít konečně bodnout do oka!!!

Možná by se měli pánové s Redmontu nechat vyšetřit.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kolisko  |  06. 06. 2001 17:06

Je sice super, ze M$ bude chrlit jednu verzi za druhou, ale kdo to bude upgradovat? Nebo prijde M$ konecne s nejakym pouzitelnym zpusoben vzdalene spravy svych OS?

Treba ve firme, ktera ma 30 licenci (Office + nejaky Win pro desktop). Vyjde nova verze Office. Jak se k ni spravce IT dostane? Prijde postou? Asi sotva. Priveze ji nekdo z ceske pobocky M$? Ehhhhm. To asi taky ne. Takze stahnuti z inetu. 300MB dat -- po 64Kb lince, no snad to aspon budou mit na ftp, aby se dalo navazat v pripade, ze to pri stahovani sleti.

Fajn, spravce ma instalacky nekde na lokalni siti a muze zacit obchazet 30 pocitacu a instalovat a instalovat. Prace tak na 2 dni.

Zamestnanci firmy nastvany, vedeni firmy nastvany. A co nam to prinese novyho, kdyz nas tim obtezujes 2 dni? Nooo, je to nova a lepsi verze, ma spoustu opravenejch chyb, jako napriklad, ehhhm ..., jako napriklad noveho pomocnika!

Myslim si, ze za takovyhle podminek se novy zpusob licencovani mensim firmam nevyplati. Leda by M$ prisel s nejakou bajecnou a bezbolesnou metodou updatovani. Myslim opravdu bezbolestnou i z hlediska firmicek, ktere nejsou pripojene na Inet kabelem 2Mb. Firmicek, kam spravce dochazi jen kdyz je opravdu nezbytne potreba, a kde nepovedena aktualizace softwaru muze znamenat, ze postizeny pocitac bude pul dne nefunkcni.

Pokud zaroven M$ bude podporovat jen verze rekneme 10 mesicu zpet, bude te firme uz jedno, zda pouziva tezce zaplaceny, ale ted uz stene nepodporovany a mozna i nekompatibilni soft z Redmondu, nebo nejaky jiny soft, za ktery zaplatila jen cenu za instalaci.

Ceho se trochu obavam je, ze tehle prechod bude vykoupeny poradnym mnoztvim potu a krve, pokud nejbeznejsi formou mezifiremni komunikace budou office-dokumenty zabaleny ve WinZipu jako samorozbalitelny archiv. Kdyz pominu problemy s rozbalenim, jeste porad zde neni nastroj, jak rozumne pracovat s dokumenty office. Wordovsky konvertor ve Star Office vznikal zpetnym inzenyringem a na vysledku je to poznat. Navic jsou SO desnej ale opravdu strasnej moloch a v kombinaci s "operacni platformou" Mozilla to vyzaduje spis superpocitac nez bezne kancelarske PC.

Takze ono asi firmicne nezbyde nic jieho, nez se nechat vysavat inovativni firmou z Redmondu.

PS: Ted me jeste napadlo, jak bude osetreny, kdyz je ve firme dalsich 10 notebooku, ktery potrebujou specialni upravy OS? Bude napriklad Toshiba vydavat svoje upraveny updaty, kdykoli tak ucini M$? Nebo se proste stane, ze zatimco na desktopu bude nejnovejsi verze, notebooky budou mit beznadejne zastaraly (a nepodporovany) soft?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Josef  |  06. 06. 2001 13:22

S tím nemohu souhlasit. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  06. 06. 2001 12:44

Jestli jsem to ale z článku dobře pochopil, stejně se to týká velkých zákazníků, které takové výdaje příliš nebolí, ti si pouze spočítají zdali se jim to vyplatí či ne. Pokud ano, tak si to předplatí. V opačném případě ne. Firmy si obdobné programy akorát nejspíš s jinou strukturou platili již dnes.
No a cos e týče malých (domácích) uživatelů, tam to nejspíš bude jinak. Uvidíme.

BTW: Z čeho má asi MS největší příjmy? Od domácích uživatelů to asi nebude. Ti si tak maximálně s novým kompem pořídí OEM verzi. Tudíž bez podpory a podobně. A mnozí ani to ne. A mám stach, že se najde mnoho takových, kteří při vyjití nové verze Woken či Kanceláře běží utratit své letité úspory do PC obchodu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarek  |  06. 06. 2001 12:18

Osobně mám z tohoto MS licenování tento pocit:

 

MS zaměstnává hodně lidí a ti potřebují peníze. Zároveň chrlí novější a novější verze, které nikdo nechce. Takže nebude daleko okamžik, kdy míra zisku nebezpečně poklesne a dostane se k nákladům (ne-li pod ně). A jak asi zareagují akcie MS? Ostatně zpomalení růstu je patrné ve všech odvětvích (zatím spíše avizované, ale až se trh s PC přesytí, tak klesne poptávka po OS a Office, to je jasné). Takže MS tím, že zdraží produkty (které si ovšem velké firmy koupí), dosáhne nárustu zisku a bude oproti ostatním SW firmám s OS, které postihne recese, ve zdánlivé výhodě. Je to, jako by MS cítil, že v kancelářských balících už nejde jít dál, už nedokáže přinést nic tak výrazně nového, kvůli čemu by manažeři velkých firem stáli od 4 od rána se síťovkama před MS  obchodem a doufali, že dnes bude dost krabic se softem, protože když nekoupí dnes, zítra už je může přejet úspěšnější konkurence. MS se sice může snažit s uživatel škubat všemi směry, ale uživatel už není blbec a stačí mu funkční věci. Možná by se našla i záminka na žalobu MS. Jestliže teď používám W98 a nejsou stabilní a bezpečné, tak si musím koupit W2k. Jenže když jsem si koupil W98, tak jsem je kupoval jako funkční SW. Tak jak to, že po třech letech používání nefungují? Nebyl jsem před třemi lety napálen? A co když jsem si W98 koupil letos a MS letos skončí s jejich podporou? Má na to nárok? Kde jsou moje záruky za SW?

Prostě MS se sám pasoval do pozice tahouna směru SW, ale když je na špici (mediálně určitě), tak najednou neví, co dál. Nedokáže přijít s ničím novým a tak pořád tahá kupředu koně, který už ale pomalu chcípá (obrazně řečeno).

V příspěvku jsem se omezil jen na fakt OS a Office. Nevím totiž, jak se bude licencovat např. MS SQL. Když mám server s 50 klienty s budu chtít přejít na novější verzi, tak budu muset koupit nový MS SQL opět s 50 licencemi? Tohle bych před zákazníkem asi těžko obhájil. Měl by určitě pocit, že jsem ho v době, kdy jsem mu prodal systém se starším MS SQL. V takovém případě by si totiž MS mohl odříznout celý databázový trh.

A nakonec poslední závěr: "Je to neúcta k zákazníkovi." Prostě to, že mám legální MS software zajímá MS asi jako zlepšení počasí na Jupiteru. To už jsou pro něj zajímavější nelegální uživatelé, protože po nich se pídí a je ochoten s nimi přijít i do kontaktu. Schválně, kdy někomu z Vás MS napsal dopis ve smyslu: "Drahý zákazníku, děkujeme za zakoupení našeho produktu a dovolujeme si Vás upozornit na novou verzi našeho produktu bla-bla, který přináší zlepšení v oblasti bla-bla-bla".  Ani se takového dopisu nedočkáme, protože jednak by do nás MS musel investovat známku a jednak by závěr dopisu musel znít: "Ale páčto máte jen nejnižsí variantu jen za pro nás nezajímavých 5 tisíc ušmudlaných korun, tak si nový báječný, výše avizovaný software můžete koupit za jedinečnou a bezkonkurenční cenu 5 tisíc." A pak by následoval kec o tom, že jen používáním legálních Windows Léto-2002 se vyhnete žalobě za používání nelegálního softwaru a zároveň, že končí on-line neplacená podpora produktu Windows Zima-2001.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  06. 06. 2001 12:02

Je to prostě neuvěřitelný!!! Celá nová strategie Microsoftu je založena na tom, že se předpokládá, že každá následující verze bude lepší než předchozí, což přeci nikdo nikomu nezaručí (a v tom je možná "genialita"  Microsoftu) . Navíc si předplatím, že případný upgrade bude se slevou, jenže on taky nemusí být v daném období žádný, takže prachy vyhozený oknem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Alexandr Falta  |  06. 06. 2001 10:44

Když si to přečtete ještě jednou, tak zjistíte, že to není nic jiného, než příprava zákazníků na pronájem aplikací. Prostě jednou přijde doba, kdy pokud nebudete permanentně odvádět desátky na konto M$ tak si s jejich softem ani neškrtnete. To se holt pozná židák ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas  |  06. 06. 2001 10:38

Jen mě tak napadlo, jak je to se zárukou na SW? Co když do půl roku naleznu chybu, která do měsíce nebude opravena?  

A jak je to s paragrafem s vícenásobnou reklamací (a nemožností zboží po delší dobu plně využívat) ? ... je to tam sice dost šalamounsky okecané, ale jakoukoli vadu SW bych považoval za konstrukční vadu ....

A nevím jak se naš OZ, dívá na to, že když najdu závadu v SW, tak mě jen řeknou, kde si mám stáhnout servicepack. Nemělo by to spíš být tak, že vezmu svoji krabici se SW a dojdu za prodejcem a on mi zjedná nápravu? Tj. dá mě nový SW, který již chybu neobsahuje. Protože já jsem si koupil SW, který se instaluje podle původního manuálu a tam o žádných záplatách nebyla řeč - třeba jsem se rozhodl podle jednoduchosti instalace ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pedro  |  06. 06. 2001 10:26

Domnivam se, ze "zdrazovani" operacnich systemu, zase tak rozsirenosti MS neotrese . Cim ale otrese, je pocet legalnich linstalaci. Kdyz k tomu jeste zkomplikujeme OEM, tak zaver je jediny: Domaci pocitac = linux nebo MS nacerno. Nevim kolik je  ted cena W2K, ale tusim, ze se pohybuje kolem 10tis. Pri rocni obmene a  nemoznosti koupit novejsi OS v OEM nebo upgradu, to dapadne tak, ze bezny clovicek doma pojede nejakou prehistorickou verzi OS nebo bude piratit. (jednoducha matematika 1 novy OS za 1-2roky = 840-420 Kc na mesic .... to je podle me docela dost, kdyz vezmu v uvahu, ze pocitac jen s operacnim systemem je vetsinou na dve veci).

Kazdopadne fandim linuxu a doufam, ze instalaci a zpravu dotahnou do te podoby, ze to zvladne i prumerne zdatny pocitacovy stoural.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Marsalek  |  06. 06. 2001 13:35

Zkuste si nainstalovat nove verze RedHat, SuSe, Mandrake  a uvidite, ze instalaci zvladke opravdu kdekdo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
František Dobrota  |  06. 06. 2001 10:18

Tento způsob předplacení nových verzí je zcela běžných u velkých firem dodávajících IT pro řízení firmy. Je to vlastně předplacení pro nový vývoj SW. Podobným příkladem je maintenance - předplacení změn SW např.  pro zpracování účetnictví a mezd, které jsou úzce svázány se změnami v legislativě.  V případě Microsoftu se však nejspíše jedná o mezikrok k pronájmu SW. Zmínka o zrychlení příchodu nových verzí  vypovídá spíše o tom, že nové verze budou obsahovat ponejvíce opravy chyb, což následně vyvolává otázku řešení chyb u zákazníků, kteří si "upgrade" nepředplatili. Ach jo. Bill s námi a zlé pryč.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clarke  |  06. 06. 2001 09:44

Hmm, Microshit se zase vytahl, za tyto jeho chytre napady ho mam rad. Jen tak dal, at si pod sebou dal podrezava vetev.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jo  |  06. 06. 2001 08:58

Naivne jsem si myslel, kdyz jsem koupil pocitac s OEM W98 tesne pred Win2K, ze by mi mohla
byt poskytnuta sleva na W2K. Ach ja hlupak.

Musim si pekne koupit kazdou novou verzi W, abych byl kompatibilni se svetem? To nevadi,
ze mi nepujdou stare programy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  06. 06. 2001 12:36

Holt to chce trochu sledovat trh. Když vidím, že má přijít nová verze, tak si na ni počkám. Většinou se to všude probírá s minimálně půlročním přdstihem. Viz WinXP.

I když chápu, že při nákupu nového počítače nějaký ten systém potřebujete a čekat půl roku s koupí počítače nemusí být to pravé ořechové.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bohuslav Roztočil  |  06. 06. 2001 08:57

Jak do této strategie zapadají domácí uživatelé?
Ač to v článku není jasně řečeno, mám z něj, i z toho, co jsem četl na MS stránkách, pocit, že se to týkýá spíše větších zákazníků, multilicencí a tak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Holčík  |  06. 06. 2001 13:40

V článku to JE jasně řečeno:

Důležité je zdůraznit, že v tradičním krabicovém prodeji budou nadále k dispozici upgrade verze programů. Koncoví zákazníci si ale ani Software Assurance nebudou moci pořídit, ten bude k dispozici jen v rámci programů Open a Select. Totéž platí i pro OEM verze programů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roman  |  06. 06. 2001 08:49

Zrychlene uvadeni novych verzi je mozne zaridit jiz nyni "spravnym" cislovanim pravidelnych servispacku. Bude tak mozne vytvorit dve a vice verzi SW rocne a hlavni bezpecnostni chyby mohou zustat.

Navic si myslim, ze firma se stabilnim systemem (i to je pri pouziti SW od MS mozne) nema duvod bezhlave inovovat, zejmena kdyz zmeny SW nebudou opravdu revolucni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Marsalek  |  06. 06. 2001 13:32

nemusi upgradovat pokud to je stabilni: s tim souhlasim, ale M$ je k tomu donuti, napr. konec technicke podpory (office 97) nebo cehokoliv jineho (win95).

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
brtník  |  06. 06. 2001 17:13

1. He, Mrkvošrot měl někdy techhelp? Pokud si vůbec někdo kupuje Win/Office, pak jako OEM. Zatímco v době Win3.1 to měli jako cenovou zbraň proti jiným OS, dnes za monopolu si to vykládají jako systém bez podpory.
2. Když mi dodnes stačí Office97, proč mám kupovat OfficeXP2 když přináší veliké h... a nejsem do budoucna zvýhodněn slevou na upgrade - copak ty paka programují každou krabici zvlášť? Ať jdou někam!
3. Bohužel nový hw potřebuje nový OS a ty svi**ně už si zařídí aby díky nekompatibilitě dll na novém OS nechodil starý Offis. Věřím předřečníkovi že se velkým firmám vyplatí začít přemýšlet co na ně může do budoucna Loupežník Myšlenek vymyslet, zdali nezačít školit své sekretářky na něco jiného.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  07. 06. 2001 06:56

1. Mel a je sakra levnejsi nez podpora od IBM (kteri si BTW uctuji za SW min. o rad vic nez M$). Nejhorsi je ze od IBM sme k SW za $15,000 nedostali ani dokumentaci a na webu je destistrankovy PDF. At se vam M$ zda spatny tak verte ze zdaleka neni nejhorsi.

2. Kdyz ti staci Office 97 tak si novy verze nekupuj, me osobne staci WordPad z Win2k. A zatim me nikdo nenutil pouzit Office. Fascinuej me, jak vas vsichni nuti pouzivat ty nejnovejsi verze, co proboha brani vam abyste nutily svoje dodavatele aby vam texty psilali v TXT? Vy jste zakaznik a oni si to sakra rozmysli vam nevyhovet.

3. Kam na ty paranoidni napady chodite me fakt zajima. Problem s DLLkama na Win neni nic v porovnani s ruznejma verzema knihoven (libc zvlast) na Linuxu, uz sem se asi desetkrat dostal do situace kdy sem nemohl dal protoze jeden SW chtel starou verzi a jiny chtel pouze novou. Zlaty DLLka ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rudidlo  |  06. 06. 2001 08:38

Myslím, že asi nejsem prvním, koho to napadlo. Pokud bude možné si Software Assurance dokoupit k produktu později (což článek potvrzuje), den před upgrade si objednám Software Assurance a den po dodání od smlouvy odstoupím; příp. si počkám na "doběhnutí" intervalu smlouvy. Je tak ??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  06. 06. 2001 08:45

Toto byva vetsinou osetreno tak, ze Software Assurance platite
od nakupu licence (nebo nasledujiciho roku apod.) a nesmite prerusit - resp. samozrejme smite, ale uz nemuzete znovu zacit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bobr  |  06. 06. 2001 09:47

...který v praxi bude znamenat, že při koupi licence na řekněme Office XP se budete moci rozhodnout...

Česká vyčůranost? Nebo česká blbost?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek  |  06. 06. 2001 09:59

Prostě StarOffice to jistí, je ve verzi pro Windows, a stejně tak i pro Linux, takže se na Windows naučíte a pak už je budete moci zahodit a přejít na Linux :o), ke stažení na stránkách www.sun.com

počíst si můžete na

http://www.sun.com/software/star/staroffice/5.2/ds/index.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Holčík  |  06. 06. 2001 13:44

Jak je uvedeno v článku, SA si budete moci koupit samostatně pouze v přechodném období od října do února a to ještě pokud budete mít k tomu dodatečné předplacenky. později jen a pouze s novou licencí, nebo jako prodloužení dobíhající SA. Navíc je to opravdu určeno jen pro Open a Select nikoli pro koncáky s jednou licencí. Ti si nadále budou kupovat upgrady.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Beneš  |  06. 06. 2001 06:23

Microsoft chce ale zrychlit cyklus nových verzí, což zejména po nástupu .NET aplikací bude velmi časté.

Tato věta mi trošku nahání hrůzu ... já bych řekl, že tu není problém ani tak s rychlostí jako spíše s kvalitou. Představa, že budou vycházet každý rok nové verze a každý týden "důležité servispacky" ve mě zrovna nadšení nevyvolává ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Pohořelský  |  06. 06. 2001 08:17

Máte naprostou pravdu.

Microsoft se prostě jen snaží prosadit další trik jak okrádat, opakuji - okrádat zákazníky.

Microsoft chce zřetelně ještě více inkasovat za svá stále menší kosmetická zlepšení.
Krásným příkladem je nestabilní Windows ME.
Osobně mu říkám Windows MEeee - skvělý systém pro kozy domácí i horské....

Pokud budu okolím donucen k používání Windows XP (a skok z Nuselského mostu přežiju), budu prosazovat změnu názvu své funkce - z administrátora (zřejme přežitek) na kyvadlového instalátora 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
itth  |  06. 06. 2001 11:25

Ne ne, tak to není! To by bylo moc průhledné  Mycrosoft uvažuje úplně jinak - asi takhle:

Šéf vývojářů: Tak už máme ty Win 2002 super XP hotový.

Šéf marketingu: No, trochu brzy, ale kdyby nám to leželo na skladě, tak určitě proděláme.  Odeberte nějaké nové vlastnosti (ale výrazné upozornění na jejich vynikajícnost tam ponechte), připrogramujte několik "drobných" chyb (ty co tam už jsou tak tam nechte, aby bylo na co vydávat nové verze servispacků, záplat, upgradů atd) a pak to začnem postupně prodávat. Spočítal jsem, že když to prodáme jako upgrade (celek), tak nám to dá 500 k$. Ale když dáme první verzi za desetinu ceny a další "upgrade a advanced" verze v měsíčních intervalech taky za desetinu (každou), tak nakonec vyděláme 10x tolik!!!!

Šéf vývojářů: Vynikající!! Pekelná strategie!! Nepřekonatelné!!

Šéf marketingu: Abych nezapomněl, přidejte do každé verze taky kód, aby se po dvou měsících nenávrátně zničila (spolu s varováním, že pokud uživatel neupgraduje, tak mu počítač vyletí do vzduchu) a to varování se musí začít objevovat ihned po instalaci!

Šéf vývojářů: Jasně, dáme tam tu nejlepší časovanou bombu, co dokážeme naprogramovat!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
itth  |  06. 06. 2001 11:25

Ne ne, tak to není! To by bylo moc průhledné  Mycrosoft uvažuje úplně jinak - asi takhle:

Šéf vývojářů: Tak už máme ty Win 2002 super XP hotový.

Šéf marketingu: No, trochu brzy, ale kdyby nám to leželo na skladě, tak určitě proděláme.  Odeberte nějaké nové vlastnosti (ale výrazné upozornění na jejich vynikajícnost tam ponechte), připrogramujte několik "drobných" chyb (ty co tam už jsou tak tam nechte, aby bylo na co vydávat nové verze servispacků, záplat, upgradů atd) a pak to začnem postupně prodávat. Spočítal jsem, že když to prodáme jako upgrade (celek), tak nám to dá 500 k$. Ale když dáme první verzi za desetinu ceny a další "upgrade a advanced" verze v měsíčních intervalech taky za desetinu (každou), tak nakonec vyděláme 10x tolik!!!!

Šéf vývojářů: Vynikající!! Pekelná strategie!! Nepřekonatelné!!

Šéf marketingu: Abych nezapomněl, přidejte do každé verze taky kód, aby se po dvou měsících nenávrátně zničila (spolu s varováním, že pokud uživatel neupgraduje, tak mu počítač vyletí do vzduchu) a to varování se musí začít objevovat ihned po instalaci!

Šéf vývojářů: Jasně, dáme tam tu nejlepší časovanou bombu, co dokážeme naprogramovat!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DJH  |  06. 06. 2001 02:46

Jojo polikta jak vydělat a přitom nedělat

S tímhle přístupem Mrkvošrotu jen přibližuje svůj konec a nahrává Linuxu, aby jim dál a víc přebíral uživatele  

Už by se nad sebou měli páni z M$ zamyslet, tedy pokud mají čím, protože vymejšlej čím dál vJetší ... píp  Nestačím žasnout nad tím co dokáže vymyslet chorý M$ mozek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DJH  |  06. 06. 2001 02:47

Pardon překlep, druhý slovo mělo být: P O L I T I K A

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bohuslav Roztočil  |  06. 06. 2001 08:53

Fascinuje mne, jak příznivci Linux-u cítí potřebu při každé příležitosti zdůrazňovat, že si tím MS "připravuje svůj konec", "zatloujá hřebík do rakve" apod.
To jsou tyto skutečnosti tak málo evidentní, že se jejich stoupenci musejí ve svých postojích neustále utvrzovatjejich ustavičným opakováním?
Nebo... Že by... Že bych to nepochopil a on je to vlastně upřímný zájem o osud MS, onen příslovečný hlas v poušti volájící "Microsofte, probuď se, mám Tě rád, zastav svoji skázu a obchoduj až do skonání věků!"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  06. 06. 2001 09:56

Nejsem příznivcem Linuxu, ale upřímně řečeno, kdybych byl zodpovědný za IT ve velké firmě, tak si pod dojmem tohoto ohlášení MS nechám udělat velmi důkladnou studii o tom, jaký další postup se nejvíce vyplatí.

A myslím, že tentokrát bych už mezi vážně zkoumané možnosti zařadil i zavedení Linuxu a StarOffice.

Ale neříkám, že tahle nová předplatná se velké firmě nemohou vyplatit, nevím to. Muselo by se to prozkoumat z více hledisek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  06. 06. 2001 12:30

Náhodou, považuji tento krok M$ jako docela logický a chytrý. Alespoň z pohledu MS.
Je naprosto logické že velké převratné změny již nebudou nastávat v takovém měřítku jako dosut, v ranných vývojových fázích. Když přišel Winamp, každá jeho nová verze byla něčím převratná, obsahující kvanta bových funkcí. A kdo by novou verzi neinstalovalova, byl by sám proti sobě. přibližně někdy od verze 2.71 novou verzi stahuji a instaluji jen když kompletně přeinstalovávám počítač. Už pro mě není příliš přínosné hlídat každou novou verzi.
A to samé pomalu ale jistě přijde i u produktů MS. Je to alespoň můj názor na věc. Budou přicházet malá vylepšení, která budou rozložena do celého období. A pokud by se měla nastřádat a být představena jako nová verze systému či jiného sw balíku, většina firem to bude ignorovat a nebude nakupovat celou novou licenci jen kvůli trochu větší integraci internetu a pár vylepšení uživatelské přítulnosti. Bude uvažovat komerčne a řekne si. To co mám zaměstnancům i firmě postačuje. Náklady na upgrade by se nevyplatili.
M$ navíc bude mít zaručený určitý prvalý přjem. Něco jako měsíční poplatky u tarifních programů mobilních operátorů. Také upřednostňují zaručený příjem před nejistými příjmy z předplacenek.

Možná že to někteří uživatelé budou považovat za zmepříjemňující krok vůči jim samotným, ale z pohledu firmy kter¨á existuje za účelem vydělávání peněz o které odrbává právě platící uživatele po považuji za logický krok.

BTW: LINUX forever

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
esorimmer  |  06. 06. 2001 00:29

tohohle typu vetsinou byva rafinovane (no... skryte zdrazeni. Stejne si M$ muze delat, co chce, tak co?

Treba nam vlada taky vsecko zjednodusi a za software se bude platit 22% DPH jako za (skoro) vsecko ostatni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor