Microsoft | Operační systémy

Microsoft chystá nový systém. Neříká mu Windows a inspiruje se u Googlu

Microsoft se na konferenci Computex rozmluvil o budoucnosti Windows. Kromě toho se ale zmínil i o novém systému, který chystá. Na blogu se rozepsal více a nejzajímavější na celé věci je, že vůbec nezmiňuje název Windows. Možná se tak dočkáme nového systému nejen po stránce funkcí, ale i názvu.

O tom, že Microsoft pracuje na vývoji Windows Core OS, tedy základu, na kterém chce stavět další produkty, se mluví již delší dobu. Jedním z nich má být i Windows Lite. Zde se přitom nemá jednat o lehce pozměněné Windows, jako byly například Windows 8 RT či Windows 10 S. S klasickými Windows totiž bude sdílet pouze jádro.

Windows pouze pro profesionály?

O novém systému Microsoft prozatím mluví jako o „modern OS“ a zcela vynechává označení Windows. To může mít několik důvodů. Buď se stále nerozhodli, jaké označení Windows (například právě již zmíněné Windows Lite) bude systém používat a tak raději prozatím neuvádí žádné, nebo tenhle historický název systém neponese vůbec.

767c8026-3f79-4068-af27-c42021e0949c 
Mockup toho, jak by systém mohl vypadat podle webu Windows Central.

Ztráta slova Windows by ostatně dávala smysl. Předchozí pokusy s různými omezenými odnožemi Windows často kromě nedostatku aplikací troskotaly i na očekávání uživatelů. Windows si totiž většina pojí právě s možností spouštět jakékoliv programy pro tento systém a případná omezení akorát vyvolávají zmatek.

Teoreticky se tak můžeme dočkat nového názvu právě pro běžné konzumenty a nový systém, zatímco pro profesionální stanice by zůstaly klasické Windows, potažmo Windows 10. V Redmondu by ale na druhou stranu ztratili jeden z marketingových taháků a nový systém by museli začít uživatelům prodávat naprosto od začátku, což rozhodně není lehká situace.

Aktualizace na pozadí bez vyrušování

V rámci modern OS by také Microsoft měl konečně naplnit svou vizi neustále aktuálního systému. O to se snažil již u Desítek, společně s nejnovější aktualizací May 2019 Update ale ze snahy ustoupil a umožní uživatelům jednotlivé nové verze odložit. Zde ale plánuje aktualizace na pozadí, které by měly být zcela bez vyrušení uživatele, bezchybné a velmi rychle nainstalované.

google-pixelbook1-980x507.jpgSnímek obrazovky (93).jpg 
Inspirací pro systém aktualizací zřejmě bude Chrome OS.

Velmi to tak připomíná systém, který využívá Google u Chrome OS a Androidu, kdy se nová image systému nainstaluje na oddělený oddíl a při restartu se pouze přepne na novou instalaci. Podobně ostatně funguje i prohlížeč Chrome, o jehož aktualizacích na pozadí většina uživatelů nemá ani potuchy.

Vše v cloudu a připravené na hybridy

Microsoft také sází na always connected počítače, u kterých se počítá s podporou Wi-Fi i 5G připojení. Počítače budou také stále připojené a synchronizované, počítá se zde s velkou rolí cloudu. Výpočetní výkon na serveru by pak neměl zasahovat jen do synchronizace, ale i do některých prvků systému jako takového a samozřejmě se počítá s využitím strojového učení a dalších prvků.

IMG_20190527_110705.jpgIMG_20190527_110902.jpgIMG_20190527_123601.jpg 
S podobnými stroji, jako je Asus Zenbook Pro Duo, se v budoucnu budeme setkávat častěji.

Moderní systém má přitom přinést nové rozhraní a být připravený na nové stroje, jejichž první vlnu jsme mohli sledovat na letošním Computexu. Patří mezi ně nejrůznější dvoudisplejové notebooky umějící se různě překlopit a Microsoft také do budoucna počítá s podporou skládacích displejů.

Tomu všemu má napomoci právě Windows Core OS, jehož úprava a implementace novinek pro nová zařízení je snazší, než klasická Windows. A s ohledem na postupné přípravy, většího odhalení bychom se mohli dočkat již příští rok.

Diskuze (38) Další článek: Nejslabší, máte padáka! Uber se chce zbavit cestujících s nejnižším hodnocením

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,