Microsoft | Android | iOS | Antivirus

Microsoft chystá antivir pro iOS, Android a Linux. Systémy bude chránit svým Defenderem

Majitelé zařízení s Androidem a iOS se budou moci brzy chránit i pomocí antivirového softwaru od Microsoftu. Firma chce rozšířit svůj slavný Defender ATP program i na mobilní operační systémy od Applu a Googlu, oznámila na svém blogu. Obě aplikace plánuje Microsoft představit příští týden během bezpečnostní konference RSA, která se koná v San Franciscu.

Příliš detailů není známo, ale je jisté, že aplikace budou značně odlišné od desktopové verze, kterou známe z Windows. Už jen proto, že iOS pracuje zcela odlišně než ostatní mobilní operační systémy a například nedovoluje aplikacím skenovat celé zařízení proti malwaru. V tomto důsledku proto ani příliš velké množství antivirových aplikací na iOS neexistuje. Na Androidu bude mít už větší konkurenci, ale ani tam nemají antiviry takovou volnost, jako na Windows. 

K ochraně proto přistoupí trochu odlišně. Jeden z cílů, který si Microsoft na iOS a Androidu se svým Defenderem vytyčil, je ochrana proti phishingu, tedy chce zamezit tomu, aby zaměstnanci omylem zveřejňovali své přihlašovací údaje a další citlivé informace.

Zaměstnanci proto, že obě aplikace budou součástí bezpečností platformy Microsoftu určené pro firmy. Tudíž je možné, že pro běžné uživatele bez firemního účtu pod správnou Microsoftu nebude novinka vůbec dostupná.  

Nicméně firma na blogu oznámila, že Defender rozšiřuje od tohoto týdne i na Linux. Na macOS je první verze dostupná již rok, kvůli čemuž byl software dokonce přejmenován z Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) na Microsoft Defender Advanced Threat Protection (ATP). Celé je to součástí snahy Microsoftu posílit bezpečnost zařízení i mimo Windows.

Antivir zdarma pro Windows? Je na výběr, podívejte se na video:

Diskuze (27) Další článek: Měl řidič Uberu nevhodné poznámky nebo se nevěnoval řízení? Klienti mohou žalovat z aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,