Microsoft | Bezpečnost | Windows 7

Microsoft chvíli před ukončením podpory do Windows 7 přidal podporu Secure bootu

Dnes už je technologie Secure boot všeobecně známá a používaná, Jedenáctky ji dokonce na oko vyžadují, takže bez ní operační systém nenainstalujete. Pokud ovšem opatření ladně nepřeskočíte. Jak se ukázalo, Microsoft podporu zabezpečovací technologie nedávno přidal do Windows 7.

Na čemž by nebylo nic divného, kdyby se Sedmičky nenacházely na konci životnosti. Poslední aktualizace pro ně vyšly 10. ledna 2023. Navíc tímto dnem skončila tříletá rozšířená podpora, kterou si mohly za nemalé peníze od Microsoftu pořídit jen větší podniky. Standardní období podpory Sedmiček skončilo v lednu 2020.

Účelem Secure bootu je zabránit malwaru, aby ovlivnil start počítače, takže je spuštění dovoleno pouze podepsanému zavaděči a dalším komponentám. Správný podpis by měl zaručit, že zaváděné komponenty nejsou upravené škodlivým kódem.

Windows 7 na konci životnosti

Microsoft technologii poprvé implementoval ve Windows 8, tedy před více než 10 roky. Teoreticky ji mohl zpětně přidat také do populárních Sedmiček, ale za celou dobu tak neučinil. Na tom není nic špatného, jen není srozumitelné, proč se Windows 7 podpory Secure bootu dočkaly v říjnu 2022.

Jak upozornil @TheBobPony, tak si téhle skutečnosti zřejmě jako první všiml čínský blog CSDN, který také funkci otestoval. Údajně ji do Sedmiček přidala zářijová servisní aktualizace, Microsoft nicméně o podpoře Secure bootu v přehledu novinek nenapsal ani čárku. Což v posledních letech není úplně neobvyklé.

Aktualizace KB5017361 nicméně podle všeho přinesla Secure boot do Windows 7. Není to jen tak. Počítače s UEFI třetí třídy mají potíže s grafickými ovladači, které Microsoft nezaktualizoval, tudíž se nemusíte dostat přes zaváděcí sekvenci. Řešením může být použití modulu UefiSeven, podle zkušeností komunity můžete také vsadit na instalační soubory z Windows 10.

Zdroje: Bob Pony / Twitter | gHacks Tech News | Microsoft Support

Diskuze (5) Další článek: Čerstvého lososa objednáte i v Suché Lhotě. Košík.cz v regionech výrazně rozšíří nabídku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,