Microsoft chtěl koupit SAP

Společnosti Hewlett-Packard je zase doporučeno se rozdělit.

Až nyní vycházejí na povrch fakta, která jsou téměř šokující: na konci loňského roku iniciovali představitelé Microsoftu diskuse s vedením společnosti SAP o spojení obou firem; rozhovory však údajně uvázly kvůli složitosti celé transakce a následné integrace společností. I když se používá slovo „spojení“, jednalo by se celkem jasně o pohlcení SAPu Microsoftem, vzhledem k tomu, že softwarová jednička má tržní kapitalizaci cca pětkrát větší, a to samozřejmě rozhoduje o tom, kdo bude po transakci hrát první housle.

Informace o těchto diskusích vyšly najevo v procesu nabídky nepřátelského převzetí společnosti PeopleSoft firmou Oracle, tj. ve sloučení dalších dvou předních hráčů na poli ERP systémů, který se dostal až k soudu. Pro Oracle je samozřejmě výhodné prezentovat plány na sloučení Microsoftu se SAPem, neboť jej může prezentovat jako hrozbu. Soud totiž blokuje jeho spojení s PeopleSoftem, protože se tím zmenší konkurence na trhu, a Oracle může tvrdit: podívejte se, co se na nás chystalo.

Dle dostupných informací (zřejmě více se jich objeví během soudních jednání ve věci Oracle-PeopleSoft) je odmítnutí spojení Microsoft-SAP definitivní. Nicméně nikdy neříkej nikdy – zmíněné pohlcení by pro Microsoft bylo nepochybně velice výhodné a není vyloučeno, že se k němu firma po krůčcích dopracuje. Před několika týdny totiž Microsoft uzavřel se SAPem rozsáhlou dohodu týkající se integraci softwarových technologií obou firem; když se to podaří, je k fúzi opět o něco blíže.

Analytici říkají, že spojení těchto dvou firem by výrazně přetvořilo softwarový trh. Velcí firemní zákazníci, kteří v podstatě definují trh, dnes nakupují stolní aplikace dominantně u Microsoftu a podnikový systém nejčastěji u SAPu (i když SAP nemá zdaleka tak vysoký podíl jako Microsoft). Nemají dnes ani praktickou možnost onoho vysněného one stop shopu, tedy situace, ve které mohou nakoupit všechno od jednoho výrobce. Pokud by se Microsoft dostal do situace, ve které by byl schopen předložit ucelenou nabídku, integrující stolní aplikace i ERP systém, znamenalo by to pro obě strany bonus v soupeření s konkurenty – na straně Microsoftu s Linuxem a vůbec open source aplikacemi, na straně SAPu s Oracle, PeopleSoftem, Siebelem atd. Analytici ovšem zřejmě po pravdě dodávají, že případný návrh na sloučení by byl okamžitě pečlivě zkoumán antimonopolními úřady jak v Americe, tak v Evropě, a že je dosti pravděpodobné - a také logické – že by byl zamítnut.

Z opačného soudku je docela pozoruhodné doporučení významné poradenské a finanční společnosti Merrill Lynch. Její elitní analytik Milunovich říká, že by se firma měla rozdělit, a to jedním z dvěma způsobů: buď umístit do jedné firmy tiskárny a vše, co s nimi souvisí a do druhé zbytek, nebo se rozdělit „horizontálně“, jedna společnost pro konzumentské zákazníky a druhá pro korporace. Milunovich uvádí, že hovoří v zájmu akcionářů – oddělené společnosti, které by i tak byly lídry ve svých oblastech, by dosahovaly lepších hodnot akcií než spojený HP. Za nevýhodu současného uspořádání firmy považuje to, že se nemůže soustředit na boj proti hlavním konkurentům – nemůže současně bojovat proti Dellu (konzumenti) a IBM (podniky, služby). Milunovich navíc doporučuje další zajímavou strategii: rozdělená HP by měla pokračovat v akvizicích, přičemž pro její podnikovou část je nejlogičtější pohltit dnes oslabený Sun Microsystem.

I když je tato rada možná dobrá z teoretického pohledu, praktických překážek k rozdělení je příliš mnoho. Především se firma teprve nedávno sloučila, takže má jeden bolestný proces překopání všech struktur za sebou (a taky to odneslo 20 000 zaměstnanců svou výpovědí). Rozdělení je podobně bolavý proces; pokud se při slučování likvidovaly přebytečné a duplicitní (např. manažerské) struktury, nyní by se musely krátce po likvidaci opět budovat. A někdo musí taky vytisknout všechny ty nové vizitky.

Diskuze (13) Další článek: Nové ovladače ATI Catalyst 4.6

Témata článku: , , , , , , ,