Technologie | Microsoft | Linux

Microsoft chce exFAT přímo v Linuxu. Zveřejnil jeho specifikaci

Souborový systém exFAT představil Microsoft už v roce 2006 a jeho podpora sahá až k Windows XP. Oproti původnímu FAT32 není omezen dnes již nedostatečnou maximální velikostí na jeden soubor – 4 GB, ale limit je 16 exabajtů. A právě tento souborový systém chce Microsoft dostat do Linuxu.

I když je exFat podporovaný v různých systémech skrze ovladače, jedná se o proprietární souborový systém, který má Microsoft patentovaný. Doposud chyběla podrobná specifikace a hlavně dokumentace. Nelze se tak divit tomu, že exFAT se nejvíce používá právě v produktech a zařízeních od Microsoftu.

To chce ale Microsoft změnit a dostat podporu exFAT přímo do linuxového jádra. Díky tomu by z uživatelského ani vývojářského hlediska nebylo nutné instalovat dodatečný software a ovladače. Systém by tak na Linuxu fungoval nativně.

Aby toho dosáhl, Microsoft zveřejnil informace o exFAT jak z pohledu specifikace, tak i dokumentace. Microsoft již dříve prezentoval, že je stále více nakloněn open source technologiím a tento krok to opět dokazuje. Bez této otevřenosti a podpory by například nemohl růst jeho cloudový byznys Azure, kde je operační systém Linux tím nejpoužívanějším.

Diskuze (46) Další článek: Ukrajinci připojili jadernou elektrárnu k internetu a tajně těžili kryptoměny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,