Microsoft bude dělat Wi-Fi hardware

Další oblastí, do které se nahrne hardwarová divize Microsoftu, budou zařízení pro bezdrátové síťování na 802.11b.
Microsoft se domnívá, že kategorie hardwarových zařízení pro bezdrátové sítě je v současné době zbytečně komplikovaná a odrazuje obyčejné uživatele od plného využívání této technologie. Proto chce na podzim uvést vlastní hardwarové řešení pro sítě na standardu 802.11b, které by měly posunout laťku uživatelské jednoduchosti na novou úroveň bez kompromisů na úrovni bezpečnosti. Vyjádřil se tak Randy Ringer, generální manažer divize Microsoft Hardware, pro tiskové oddělení Microsoftu.

Pro Microsoft to bude další rozšíření hardwarových produktů o poměrně velkou skupinu nových zařízení. V současnosti jsou králem myši Microsoftu, klávesnice a herní ovladače se také dobře drží. V minulosti tam byly ještě reproduktory, dálkové ovladače a telefony, ty ale dnes už nejsou propagovány. V oblasti Wi-Fi ovšem Microsoft vstupuje na velmi přeplněnou plochu, kde si troufám tvrdit, je již nyní uživatelská vstřícnost na velmi vysoké úrovni. Zařízení stačí připojit a spustit s minimem konfigurování. To je vše, připojení k bezdrátové síti je také rychlé a automatické, není toho moc na zlepšování.

V oblasti bezdrátového síťování lze najít pole pro vylepšení zejména ve snadnosti konfigurace zabezpečení. Zatím uživatelé v euforii rozjedou bezdrátovou síť a k jejímu zabezpečení se dostávají jen zřídka. Právě v této oblasti snadného zabezpečení se budou nyní odehrávat největší změny a jistě je bude dělat nejen Microsoft, ale i současní výrobci bezdrátových komponent.

Microsoft zatím nijak neupřesnil hardwarové parametry svých zařízení, spíše jen řekl, že budou a že nabídnou velmi snadné uživatelské ovládání. Hlavním důvodem k tomuto kroku pro Microsoft ale může být i velmi vysoký plánovaný růst tržeb z této oblasti. Pokud Microsoft nabídne vlastní bezdrátové řešení a prováže jej na softwarové úrovni s možnostmi operačního systému, bude ve velmi silné pozici vůči konkurenci vyrábějící jen hardware a ovladače.

Microsoft opakovaně prokázal, že hardware mu opravdu jde a je vůči němu minimum námitek. Oblast Wi-Fi ale v sobě skrývá jistá úskalí. Hardware mají totiž všichni téměř stejný a na design výrobku se moc nehraje, důležitější jsou poskytované funkce. Uvidíme tedy, s čím nakonec Microsoft přijde, aby se odlišil od současné konkurence. Nová rodina Wi-Fi by neměla být jedinou bezdrátovou oblastí, kde se Microsoft nově realizuje, na podzim by měly přijít nové Bluetooth klávesnice a myši, současné bezdrátové klávesnice a myši se také dobře prodávají.

Diskuze (3) Další článek: Nejmenší mobilní tiskárna k počítači

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,