Microsoft | Android | Mobilní aplikace

Microsoft bojuje o své místo na Androidu: vydává přepracovaný Launcher 6.0 se spoustou novinek

Microsoftu zjevně nestačí jeho dominance na poli desktopových operačních systémů a snaží se uplatnit i v segmentu chytrých telefonů. Jedním z jeho počinů pro Android je Microsoft Launcher – aplikace pro správu domovských obrazovek a nainstalovaných programů.

Nová verze 6.0, kterou Microsoft ohlásil na Windows Blogu, má být jednou z největších aktualizací od roku 2015, kdy došlo k přejmenování z původního Arrow Launcheru. Kromě nového designu se uživatelé mohou těšit na lepší výkon, efektivnější využití paměti i baterie a rychlejší spouštění aplikace. Kód byl údajně napsán úplně od nuly, díky čemuž bylo možné implementovat nové funkce.

Microsoft Launcher 6.0

Jednou z novinek Microsoft Launcheru 6.0 je podpora tmavého režimu, který se aktivuje automaticky s ohledem na aktuální nastavení systému. Launcher se tak přizpůsobí preferencím uživatelů, pro které je tmavé prostředí z nějakého důvodu příjemnější či praktičtější.

Další novinkou je přidání tapet Bing, které se mohou měnit každý den, takže se uživateli neokoukají. Pochopitelně je nadále možné nastavit si jako tapetu domovské obrazovky jakýkoli obrázek nebo fotografii. Přibyla také podpora balíčků, kterými lze změnit vzhled ikon aplikací.

V šesté verzi Microsoft Launcheru přibyl také personalizovaný informační kanál. Uživatelé v něm mohou sledovat aktuální zprávy a informace, které jim budou servírovány s ohledem na jejich zájmy. Jedná se o obdobu Google Discover s novinkami z vybraných médií.

Zatím není pro všechny

Poněkud překvapivě až nyní začal Microsoft Launcher podporovat vertikální i horizontální orientaci zařízení. Je tak trochu s podivem, že tuto možnost nenabízel od úplného prvopočátku. Přeci jen například na tabletech je toto rozvržení zcela obvyklé.

Microsoft Launcher 6.0 je již k dispozici v Obchodě Google Play, avšak je uvolňován pro jednotlivé regiony postupně. V Česku je zatím stále dostupná pouze verze s číslem 5.11. Aplikace je zdarma a po více než deseti milionech stažení ji uživatelé hodnotí 4,6 hvězdičkami z pěti možných.

Vývojáři vyzývají uživatele, aby v případě jakýchkoli problémů odeslali zpětnou vazbu. Tu je možné podat přes nabídku Nastavení-Nápověda a zpětná vazba-Nahlásit chybu nebo prostřednictvím zástupce zpětné vazby na domovské obrazovce.

Diskuze (32) Další článek: Týden mobilně 540 je nabíjecí nirvána. Pro auta, ze slunce, rekordy drátem i bezdrátem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,