Microsoft blahopřeje Linuxu k narozeninám

Po měsíci je tu další souhrn nejdůležitějších novinek ze světa open source a Linuxu. Ubuntu One je k dispozici na Androidu, Microsoft blahopřeje kulatému Linuxu a další novinky.

Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který vydává aktuální články ze světa Linuxu a svobodného softwaru a snaží se ukázat, že linuxové operační systémy obsahují mnoho kvalitního softwaru pro zábavu i profesionální práci

Možná už jste zaslechli, že Linux letos, konkrétně 17. září, oslaví dvacáté narozeniny. Linux Foundation při této příležitosti vyzvala uživatele, aby pro něj připravili video. A věřte nebo ne, přišlo i minutové video od Microsoftu. To naznačuje krušnou historii vzájemných vztahů, ale nakonec říká, že se jejich vztah vyvinul a dnes už jde spíše o takové pošťuchování než o „válku“. O videu se hojně diskutuje a uživatelé řeší, jak to Microsoft myslel a jestli video obsahuje nějaké „skryté sdělení“.

Ať už se vám to líbí nebo ne, vztah Microsoftu k Linuxu a open source se za poslední roky hodně změnil. Zatímco před deseti lety ho šéf Microsoftu Steve Ballmer přirovnával k rakovině, dnes Microsoft například provozuje server CodePlex pro sdílení kódů open-source projektů nebo byl hlavním partnerem posledního ročníku konference LinuxExpo.

Dvacet let Linuxu z pohledu Microsoftu

 

Mageia bude vycházet jednou za devět měsíců

Mladá distribuce Mageia, která staví na známém Mandriva Linuxu a snaží se ho oprostit od závislosti na komerčním vydavateli, představila plán vydávání. Nová vydání budou vycházet každých devět měsíců, což je podle vývojářů ideální k dosažení kompromisu mezi aktuálností a stabilitou systému. Mageia může zaujmout tím, že každé druhé vydání bude LTS, tedy vydání s dlouhodobou tříletou podporou. Standardní vydání bude podporováno osmnáct měsíců. Finální verze Mageiy 2 je zatím plánována na začátek dubna 2012. Pokud vás Mageia zajímá, můžete sledovat nový portál Mageia.cz a jeho účet na Twitteru.

„Commodore 64“ s Ubuntu

Někteří z našich čtenářů si určitě pamatují slavný počítač Commodore 64. A věřím, že téměř všichni o něm alespoň slyšeli. Server OMGUbuntu.co.uk upozornil na to, že se v nabídce společnosti Commodore USA (nejedná se o původního výrobce) objevila předělávka či napodobenina této legendy. Zvenku je prakticky k nerozeznání, uvnitř už je to samozřejmě úplně jiný stroj. Pod „oldschool“ šasi se skrývá celkem běžný hardware známý z dnešních netbooků a nettopů. Prim hraje platforma nVidia Ion s dvoujádrovým procesorem Intel Atom. Další parametry už se liší podle konkrétních konfigurací – základní verze stojí 595 dolarů (stejně Commodore 64 z roku 1982), nejlepší potom 895 dolarů. Nový Commodore 64 běží na linuxové distribuci Commodore OS, se kterou můžete snadno nakupovat a hrát původní emulované hry. Pokud byste na počítači raději pracovali, můžete spustit předinstalované Ubuntu 10.10.

comodore.png
Nový Commodore 64 je zvenku téměř k nerozeznání od toho třicet let starého

Ksplice byl odkoupen Oraclem

Oracle koupil společnost Ksplice, která produkuje stejnojmenný nástroj pro záplatování linuxového jádra za běhu. Podle H-online.com celá záležitost funguje tak, že Ksplice najde místa, kde může být jádro pozastaveno, přidá tam přesměrování na nový kód a poté jádro zase nechá pokračovat. Asi vás nepřekvapí, že ho Oracle nekoupil proto, aby do něj sypal peníze a ostatním ho dával zadarmo. Ksplice má být jednou z předností jeho korporátní distribuce Unbreakable Linux. Dosud byl Ksplice zdarma dostupný pro Ubuntu a Fedoru a komerčně pro Red Hat Enterprise Linux a další. Další verze už zřejmě budou podporovat právě pouze Unbreakable Linux. Jelikož je Ksplice open-source, možná se ho někdo ujme a bude se o něj starat, jak se v podobných případech často stává.

IBM uvolní zdrojové kódy balíku Lotus Symphony

Společnost IBM ohlásila, že se chystá uvolnit zdrojové kódy svého kancelářského balíku Lotus Symphony, který vychází z OpenOffice.org. Přesněji řečeno je daruje nadaci Apache, která před nedávnem vzala OpenOffice.org pod svá křídla. Lotus Symphony je relativně hodně využívaný v komerčním sektoru, ale mezi běžnými uživateli není moc známý. Je to škoda, protože má co nabídnout. Zaujme hlavně vlastní rozhraní, které je tak na půl cesty mezi klasickou panelovou nabídkou z OpenOffice.org (nebo třeba Microsoft Office 2003) a milovaným i nenáviděným rozhraním Ribbon z Microsoft Office 2007 a 2010). Pro více informací o Lotus Symphony si přečtěte naši recenzi.

lotus symphony.png
Lotus Symphony (Linuxexpres.cz)

Brazílie bude podporovat svobodné kancelářské balíky

Komise brazilské vlády pro implementaci svobodného softwaru spolu s Document Foundation (LibreOffice) a Apache Foundation (OpenOffice.org) podepsaly text, ve kterém projevují vůli ke spolupráci. Dohoda byla podepsána během akce Free Software Forum, která se konala právě v brazilském Porto Alegre. Brazílie chce tyto kancelářské balíky podporovat především proto, že je hojně využívá ve státní správě. Konkrétně by měly být nasazeny na více než miliónu počítačů. Dále dokument například zmiňuje, že díky svobodnému softwaru je stát v oblasti ITC nezávislý a pro veřejnost je přístup k těmto technologiím snazší. Zprávu přinesl brazilský vládní server SoftwareLivre.gov.br, kde najdete i odkaz na onen dokument.

Gameolith: Nový obchod s hrami pro Linux

V době, kdy čtete tento článek, už je možná v provozu nový obchod s linuxovými hrami Gameolith.com. Tento obchod nechce být sofistikovaným řešením jako třeba distribuční platforma Steam, ale prostě chce linuxové hry posbírat a nabízet je v přívětivé formě balíčků. Hry budou dostupné v DEB (Debian, Ubuntu...) a RPM (Fedora) balíčcích, ale pokud nepoužíváte zmiňované distribuce, půjde stáhnout i archiv nebo instalátor. Hry samozřejmě budou bez jakékoliv omezující ochrany a půjdou nainstalovat na libovolné množství počítačů.

Dosud se hry pro Linux dají koupit asi jen v Centru softwaru Ubuntu, pokud nepočítáme přímý prodej. Nevýhodou Centra softwaru je celkem malá nabídka. Před rokem se spekulovalo i o tom, zda nepřijde Steam klient pro Linux, ale Valve se nakonec vyjádřilo, že to není na pořadu dne. Na druhou stranu se můžeme těšit na klient další distribuční sítě Desura, kde najdete hlavně indie hry.

Novinky ze světa softwaru


Twitter klient Schizobird

Pro Linux vzniká další Twitter klient s názvem Schizobird. Twitter klientů rozhodně není nedostatek, tento si však klade za cíl efektivně spravovat více účtů a přepínat je, tedy nemíchat je dohromady. Jak zmiňuje autor Conscious User, tuto funkci ocení uživatelé spravující osobní a pracovní účet. Dále Schizobird umí takové ty klasické funkce jako nahrávání obrázků na Twitpic nebo našeptávání uživatelských jmen při psaní příspěvků. Jak už jsem se zmínil, projekt je stále ve vývoji, ale pokud vás zaujal a jste odvážní, můžete vyzkoušet vývojové verze.

schizobird.png
Schizobird – podpora více účtů především

Opera 11.50 (pro Linux)

Další verze norského prohlížeče Opera přináší nejen úpravy rozhraní a další zrychlení, ale hlavně dvě nové zajímavé funkce. Do služby Opera Link se dostala synchronizace hesel. To byla víceméně nutnost, protože konkurenční Google Chrome tuto možnost nabízí už dlouho a nedávno se přidal i Mozilla Firefox. Další novinka už je o poznání originálnější. Dosud byl Speed Dial (rychlý přístup) vlastně jen seznam oblíbených webů, s rozšířeními se jeho možnosti podstatně rozšiřují. V okénkách Speed Dialu nyní můžete mít například aktuální počasí nebo zmínky z Twitteru. Je to podobný princip jako třeba widgety na domovské obrazovce Androidu. Rozšíření Speed Dialu najdete ve vlastní sekci na Addons.Opera.com, zatím je jich tam necelá stovka. Níže se můžete podívat na video, které rozšíření představuje a ukazuje, že jejich tvorba je velmi jednoduchá. Informace o dalších novinkách si můžete přečíst v seznamu změn.

Opera 11.50 – rozšíření pro Speed Dial

 

Mozilla Thunderbird 5

Mozilla vydala novou verzi e-mailového klienta Thunderbird 5. Že jste nezaregistrovali čtvrtou verzi? Ani jste nemohli, ta totiž byla přeskočena, aby Thunderbird srovnal krok se svým bratříčkem, webovým prohlížečem Firefoxem. Thunderbird 5 pohání nová verze enginu Gecko 5 a najdete v něm nového správce rozšíření (ten samý, kterého získal Firefox ve verzi 4). Z uživatelského hlediska možná zaujme možnost přetahovat karty mezi jednotlivými okny. Pár dalších novinek se dozvíte na Mozilla.org.

Navíc si Thunderbird může připsat další úspěch – bude výchozím poštovním klientem v podzimním Ubuntu 11.10, kde nahradí Evolution. O této změně se poměrně dlouho diskutovalo a stále ještě zřejmě není definitivní. Thunderbird se objevil v nedávno vydané druhé alfaverzi, a pokud se nevyskytnou závažnější nedostatky, nejspíš tam i zůstane. Evolution asi představuje zadní vrátka, protože je potřeba dořešit integraci Thunderbirdu do systému.

Ubuntu One už i na Androidu

Pokud používáte Ubuntu, určitě už jste se setkali s Ubuntu One. Jedná se o cloudovou službu, která umí synchronizovat soubory. Dost se podobá oblíbenému Dropboxu. Stejně jako u Dropboxu ve verzi zdarma dostanete 2 GB prostoru a za víc si můžete připlatit. Nově se služba dočkala důležitého vylepšení, a to možnosti přistupovat k úložišti i přes smartphone s Androidem. Pro přístup budete potřebovat aplikaci s názvem Ubuntu One Files, která je dostupná na Android Marketu. Stejně jako desktopová verze i mobilní klient sází na jednoduchost. V čistém rozhraní standardně procházíte adresáře a u každého souboru vidíte název, velikost a datum poslední úpravy. S ohledem na pomalejší mobilní připojení a různé FUP se soubory nesynchronizují automaticky, ale stáhnou se až na vyžádání. Výjimkou jsou čerstvě pořízené fotografie, u kterých můžete povolit automatickou synchronizaci. Také můžete nastavit, aby se synchronizovaly pouze v případě, že jste připojeni přes wifi.

ubuntuone.png
Ubuntu One pro Android

Novinky ze světa distribucí


Pinguy OS Netbook Edition

Pinguy OS je další z řady linuxových distribucí založených na Ubuntu. Nové vydání stavějící na verzi 11.04 vyšlo už před časem, nyní přišla netbooková edice. Co se týče výchozích aplikací, moc z původního Ubuntu nezbylo. V Pinguy OS najdete například dok Docky, zjednodušený správce souborů Nautilus Elementary, hudební přehrávač Clementine (odnož staršího Amaroku), menu z distribuce Linux Mint nebo proprietární Skype a Dropbox. Naopak v něm nenajdete kontroverzní rozhraní Unity, Pinguy OS používá klasický GNOME Panel. O správu spotřeby se postará Jupiter a další přidané ovladače pro wifi zajistí, že jej rozběháte prakticky na každém stroji. Pinguy OS je dostupný pouze ve 32bitové verzi, pro více informací a odkazy ke stažení vizte PinguyOS.com.

pinguy.png
Linuxová distribuce Pinguy OS
Diskuze (36) Další článek: Jednoduchý tablet Boogie Board je v prodeji s větší úhlopříčkou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,