Microsoft bere uživatelům Jejich počítač

Microsoft se rozhodl změnit v Longhornu komunikační strategii a nebude už označovat složky určené pro ukládání dokumentů, hudby nebo obrázků předponou "můj". Změna se týká anglických Windows, v české verzi se přivlastňovací zájmena neprosadila. Podle expertů však snaha Microsoftu o vytvoření osobního vztahu uživatele k počítači zcela selhala.

Související odkazy

Slovník
betaverze
linux
server

Nejnovější rozhodnutí Microsoftu zřejmě nevyvolá takovou bouři oslav jako rozloučení s Panem Sponkou, nenáviděným "pomocníkem" v kancelářském balíku Microsoft Office. Snaha opustit konvenci pojmenovávat uživatelské složky slovním spojením, které začíná zájmenem můj, je ale jistě zajímavým krokem, vzrušujícím zejména lingvisty.

Se Svými dokumenty, Svou hudbou i Svým počítačem se uživatelé anglických jazykových verzí Windows rozloučí v nové generaci vyvíjené pod kódovým označením Longhorn. Poslední uvolněné sestavení operačního systému s číselným označením 5048, které Microsoft rozdával na konferenci WinHEC, tuto změnu ještě nereflektuje. Pravděpodobně se s ní ale setkáme v první betaverzi, která bude k dispozici v létě.

Experti se radují

Odborníci na lingvistiku mají z rozhodnutí Microsoftu radost, podle některých z nich bylo používání přivlastňovacích zájmen umělým pokusem o vytvoření osobního vztahu mezi lidmi a jejich počítači - s cílem "získat loajalitu egocentrické populace". Tak o názvosloví používaném ve Windows hovoří profesorka lingvistiky na Americké univerzitě ve Washingtonu Naomi Baron. Zároveň používání slůvka "My" ve Windows označuje za velmi dětinské.

Microsoft v tom není sám, přivlastňovací zájmena používají nejen autoři software pro označování složek pro ukládání souborů, ale také provozovatelé nejrůznějších webových služeb. Máme tak k dispozici Moje Yahoo!, MůjWeb, Google My Search History a řadu dalších služeb a webových serverů, třeba MujMac. Pojmenování uživatelského prostoru na disku s využitím přivlastňovacího zájmena přejaly i některé linuxové distribuce, například Linspire nebo Suse.

Vytvoření osobního vztahu k počítači už není v dnešní době obvyklé díky tomu, že se PC stávají běžnou součástí našeho života - televizní přijímače většinou také vnímáme spíše jako kus nábytku než jako osobního přítele s vlastním jménem. Asi bych už také měl svůj počítač Brouček přejmenovat na PC01 nebo něco podobného, neosobního.

Moje už není naše

Podle viceprezidenta společnosti Microsoft Jima Allchina bylo pojmenování složek s předponou "můj" motivováno snahou nabídnout uživatelům jednoduše identifikovatelné místo pro ukládání dat a jejich třídění. Allchin ale přiznal i snahu o vytvoření osobní vazby uživatele na počítač. Složky s přivlastňovacími zájmeny ale přestaly být výjimečným znakem Windows, v jehož vytvoření Microsoft doufal, i proto dochází ke změně.

Rozhodnutí upustit od pojmenování složek s využitím osobních zájmen se podle profesorky Naomi Baron ale ostatních dodavatelů software či poskytovatelů služeb příliš nedotkne. Podle jejího názoru Microsoft vytvořil určitý standard, který ti, kdož jej převzali, jen tak neopustí. Můj Milášek!

Diskuze (113) Další článek: Který registrátor má nejvíce českých domén?

Témata článku: , , , , , , , , ,