Microsoft | Windows XP | Windows 7

Microsoft aktualizuje stařičké Windows XP a 7. Objevil chybu podobnou WannaCry

Na Window byla aktuálně objevena chyba, která umožňuje napadnout počítač skrze chybu ve vzdáleném přístupu. Ta se týká Windows 7, XP a některých verzí Windows Server. Microsoft tak vydal bezpečnostní záplaty, poměrně nepochopitelně ale i pro stařičké XP, které již nemají podporu. Aktuální Windows 10 a starší 8 nejsou chybou zasaženy.

Chyba se nenachází přímo v rámci Remote Desktop Services, ale ještě v rámci pre-authentication a nevyžaduje žádný krok ze strany uživatele. Škodlivý kód se tak může sám od sebe šířit mezi zranitelnými počítači podobně, jako to dělal například WannaCry.

Aktuální zranitelnost se týká Windows 7, Windows Server 2008 R2 a Windows Server 2008, přičemž všechny tyto systémy mají stále podporu ze strany Microsoftu. Zasaženy jsou ale i Windows Server 2003 a Windows XP, které už na bezpečnostní záplaty nárok nemají. Přesto se ale firma rozhodla pro ně aktualizaci vydat. Tu je nutné stáhnout z Katalogu služeb Windows Update.

Microsoft prozatím nemá žádné důkazy o tom, že by byla chyba aktivně zneužívána, poněvadž ale byly vydány záplaty, je pravděpodobné, že se je útočníci pokusí využít, aby chybu odhalili. Pokud tedy některý z těchto zastaralých systémů používáte, neváhejte s aktualizací.

Nejjistější je používat aktuální systém

Firma tak opět nedodržela konec podpory Windows XP. Ty jsou přitom již 18 let starým systémem a podpora zde vypršela již před neuvěřitelnými pěti lety. Od té doby pravidelně upozorňuje uživatele na hrozící rizika spojená s používáním neaktuálního systému. Podobná situace nás ale zřejmě čeká i nyní u konce podpory Windows 7, která nastane v lednu příštího roku.

Nejjistější pro uživatele je tak přejít na stále podporované systémy, mezi které patří Windows 8 či aktuální Windows 10. Ani jeden z těchto systémů přitom nově objevenou chybou nebyl zasažen.

Windows 7 skončí podpora v lednu roku 2020:

Zdroj: The Verge

Diskuze (27) Další článek: Robotický odminovací tank Abrams může bezpečně prorazit obrannou linii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,