Microsoft a softwarová firma? Už desítky let dělá hardware

Microsoft je softwarová firma, která vyvíjí Windows a Office. Chyba lávky, tentýž Microsoft více než třicet let vyvíjí i hardware a to včetně procesorových karet pro Apple.

Když se Microsoft na jaře pochlubil světu, že bude prodávat vlastní tablety Surface, leckdo si pomyslel, že je to docela troufalý nápad u firmy, která má za oceánem přezdívku „Softies“. Počkejte, ten Microsoft, který vyvíjí Windows, Office a serverové systémy, bude dělat tabletové placky? To jako vážně?

Jenže ono je to přece všechno trošku jinak. Jistě, za drtivou většinou toho nejvýdělečnějšího byznysu v Redmondu dnes stojí software, ale tentýž Microsoft už nějaký pátek vyvíjí a prodává také úspěšný Xbox, zkoušel to s neúspěšným kapesním přehrávačem Zune a pak je tu přeci i drobné příslušenství – myši, klávesnice a webkamery.

Divize hardware vznikla kvůli myši a Wordu pro DOS

Letos dokonce firma slaví jedno kulaté výročí – třicet let existence své divize Microsoft Hardware Group. Vznikla v roce 1982 a dostala politický úkol vyvinout jednu z prvních moderních myší pro nově vyvíjený Word. Přestože byl určený pro DOS, ovládání pomocí myši mělo být jedním z jeho největších lákadel.

Multi-Tool Word pro Xenix (licencovaný Unix od Microsoftu) a DOS se na trhu objevil v roce 1983 a světlo světa tehdy poprvé spatřila i redmondská dvoutlačítková myš s kuličkou. Úspěch byl obrovský, jednalo se totiž o první myš pro IBM PC a v letech 1983 až 1986 se jich prodalo stejné množství jako všech softwarových licencí Microsoftu dohromady. Kdybyste tedy tehdejší byznys Microsoftu poměřovali na počty prodaných produktů, byl by to spíše výrobce příslušenství.

microsoft mouse 1983.png
Microsoft Mouse pro DOS a Word – takto vypadala v roce 1983

Paměťové a CPU karty pro Apple i IBM PC

Pokud se ponoříte ještě do hlubší minulosti, zjistíte, že v roce 1980 uvedl Microsoft na trh speciální kartu Softcard pro počítače Apple II. Karta obsahovala procesor Zilog Z80, který mohl zpracovávat programy pro tehdy populární systém CP/M. K dispozici byla ještě další dodatečná paměťová karta RAMCard, která pro tyto programy nabízela externí paměť. Dnes to zní skoro jako sci-fi, protože máme softwarové emulátory a virtualizaci, nicméně tehdy šlo tímto způsobem rozšířit mladičkou jablečnou platformu i o cizí programy a Microsoft s tímto doplňkem zažil úspěch.

microsoft softcard.png
Počítač v počítači – rozšiřující karta Microsoft Softcard s procesorem Z80 pro Apple II

Microsoft později vyvinul i RAMCard pro IBM PC, ten měl ale trošku jiný účel a připomínal spíše současné USB „klíčenky“ a SSD disky. RAMCard sloužil jako rozšíření operační paměti, případně obsahoval software Microsoftu, který se z něho spouštěl pochopitelně mnohem rychleji než z magnetické diskety a dalších pohyblivých úložišť.

microsoft ramcard.png  microsoft ramcard.png
Rozšířující paměťová karta RAMCard pro Softcard

Kratičkou zmínku si zaslouží ještě třetí typ rozšiřující karty a to Microsoft SystemCard opět pro IBM PC. Karta obsahovala až 256 kB rozšiřující paměti RAM, ale také porty pro terminálové připojení a tiskárnu. Tím pádem v počítači mohly zůstat volné sloty pro další použití. V průběhu 80. let pak Microsoft vyvinul ještě několik podobných hardwarových rozšíření i pro počítače Apple. Jednalo o období, kdy si obě firmy vzájemně nekonkurovaly, a Microsoft byl jedním z hlavních dodavatelů Applu.

Jen zopakuji, že stále mluvím o tom stejném Microsoftu, který dnes považujeme za ryze softwarovou firmu.

Myš může mít ergonomický tvar

V roce 1993 Microsoft představil svou první ergonomickou myš Microsoft Mouse 2.0 a jejích tvarů se s nejrůznějšími proměnami i exotičtějšími odbočkami principiálně drží dodnes. Myš tedy získala hlavně zaoblený tvar a mírně zakřivené tělo. O rok později pak na řadu přišla také ergonomická klávesnice, která se vymykala tehdejším standardním pravoúhlým tvarům.

microsoft mouse 2.0.png
Moderní tvar myšáka  z roku 1993 podle Microsoftu. Co se od té doby změnilo? Přibylo rolovací kolečko (nebo dotyková plocha) a oblé rohy.

Jedním z dalších milníků hardwarové divize Microsoftu je rozhodně rok 1999, kdy oddělení představilo první komerčně úspěšnou optickou myš (na technologii Microsoft spolupracoval s HP). O tři roky později se na trh dostaly jeho klávesnice a myši komunikující pomocí Bluetooth a později také webkamery.

microsoft intellimouse.png
Microsoft IntelliMouse with IntelliEye z roku 1999 byla společně s IntelliMouse Explorer první komerčně úspěšnou optickou myší na trhu. První experimenty ale proběhly už v 80. letech.

Microsoft ve spolupráci s Philipsem vyvíjel také vlastní reproduktory Digital Sound System 80, kvalitní webkamery z řady LifeCam, videokonferenční systém RoundTable a samozřejmě Xbox. Jeho první generace byla představena v roce 2001 a nástupce Xbox 360 přišel o čtyři roky později.

Málokdo dnes tuší, že byl Microsoft také výrobcem chytrého bezdrátového domácího telefonu Microsoft Cordless Phone System a domácích Wi-Fi routerů a bezdrátových karet pro notebooky. Série produktů pod označením Microsoft Broadband Networking se na americkém trhu objevila v září roku 2002 a díky jednoduché konfiguraci se Microsoft dokonce krátkodobě stal tržní dvojkou za tehdejším Linksysem.

Až vám tedy bude někdo tvrdit, že je Microsoft ryze softwarová firma, která nemá zkušenosti s průmyslovým designem a skutečným železem, taktně mu připomeňte třeba to, že už v 80. letech firma vyvíjela rozšiřující desky Microsoft Mach, které dokázaly zdvojnásobit výkon tehdejších osobních počítačů.

microsoft mach 20.png
Akcelerační karta Microsoft Mach 20 dokázala zdvojnásobit výkon IBM PC z 80. let

Redmondská společnost má za sebou třicet let hardwarového vývoje, Surface by tedy pro jeho průmyslové designéry neměl být žádný problém. No, a pokud ano, bude to pěkná ostuda.

Infografika: Vývoj periferií od Microsoftu
(a v anglickém znění na webu)

inografika microsoft hardware 30 let.jpg

 

Diskuze (51) Další článek: Chcete aby Windows 8 startovaly do desktopu? Zaplaťte sto korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,