Microsoft | Google | Prohlížeče

Microsoft a Google vylepšují webové formuláře. Novinky mají fungovat v Edge i Chrome

Microsoft a Google společnými silami připravují nové ovládací prvky webových formulářů. Modernizované provedení lze vyzkoušet v testovacích sestaveních prohlížečů Chromium Canary a MS Edge Insider. O novinkách informoval Microsoft na svém blogu.

Když Microsoft oznámil, že jeho prohlížeč Edge nebude používat k vykreslování stránek vlastní jádro, ale přejde na Chromium, vyvolal tím doslova šok. Jednou z výhod tohoto rozhodnutí však je, že z případných vylepšení mohou těžit uživatelé všech browserů se stejným jádrem. V praxi to znamená, že novinky z Google Chrome se promítnou do MS Edge a naopak.

Microsoft a Google spojují síly

Vývojáři obou softwarových firem společně připravili modernizované ovládací prvky pro webové formuláře. Změny se odehrály ve většině používaných elementů – nová jsou zaškrtávací políčka, přepínače, tlačítka či pole pro výběr barvy. Největší inovace však proběhly v prvcích pro výběr data a času.

Kromě občerstvení dnes již poněkud zastaralého vzhledu byla jedním z důvodů ke změnám snaha o přizpůsobení ovládacích prvků pro zařízení s dotykovou obrazovkou, jako jsou mobilní telefony, tablety, konvertibilní notebooky a další.

„Několik posledních měsíců jsme na tomto projektu úzce spolupracovali s týmem Google Chrome a jsme rádi, že můžeme sdílet vylepšené ovládací prvky, které přicházejí do testovacích sestavení Microsoft Edge Insider.“ uvedl vývojář Greg Whitworth.

Snazší ovládání

Další motivací ke změnám bylo zajištění kontinuity designu a uživatelského prostředí s obsahem zobrazovaným prohlížečem. V rámci spolupráce bylo také nutné dosáhnout rovnováhy mezi designovými jazyky obou firem.

Dobrým příkladem provedených změn je formulářové pole pro výběr času. Ve stávající verzi jde o drobný prvek, do kterého se uživatelé dotykových zařízení jen obtížně trefovali prstem. V nové verzi se pod tímto polem rozbalí plovoucí nabídka, ve které lze snadněji zvolit kýžený údaj.

O něco méně radikální změny proběhly v poli pro výběr data, kde došlo ke zvětšení prostoru a tlačítek pro přeskakování mezi měsíci. Zásadně se proměnila nabídka pro výběr barvy, která nyní dovoluje pohodlnější zadání ve formátu RGB. Změny se odehrály i v textových formulářových polích, jež výrazněji indikují, který prvek je momentálně aktivní.

Všechny nové ovládací prvky podporují režim vysokého kontrastu, takže se automaticky přizpůsobí nastavení uživatele bez toho, aby vývojáři webových stránek museli cokoli řešit. Aktualizované ovládací prvky jsou nyní k dispozici v testovacích sestaveních MS Edge Canary a Dev a v blízké budoucnosti se objeví i v dalších prohlížečích postavených na jádře Chromium.

Diskuze (11) Další článek: Další projekt Googlu na odpis: Chytrá minikamera Clips se ukázala jako drahá a docela hloupá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,