Microsoft a Citrix společnými silami proti VMware

Zástupci společností Microsoft a Citrix ve společné zprávě uvedli, že obě firmy patřící mezi největší světové softwarové giganty hodlají navázat úzkou spolupráci v oblasti virtualizace serverových řešení. Vzájemná dohoda byla stvrzena smlouvou a oba giganti si od tohoto kroku slibují především posílení svých pozic v možná nejperspektivnější IT oblasti současnosti a dlouhodobé budoucnosti.

Dohoda o spolupráci je velmi podobná té, kterou minulý týden Microsoft podepsal s Red Hatem (více v naší bleskovce). Nově nastupující projekt Essentials z dílny Citrixu, který se stane novým správním systémem hypervizorů, bude kromě vlastních produktů plně spolupracovat i s Hyper-V od Microsoftu. Redmondská společnost naopak začlení podporu XenServeru do nové verze System Center.

Oba výrobci těmito kroky chtějí více nabourat dominantní postavení konkurenční společnosti VMware. Spolupráce redmondské firmy a Citrixu umožňuje neomezeně nasazovat spřátelené technologie nezávisle na mateřském systému, což značně rozšiřuje pole působnosti obou firem. Microsoft kromě Citrixu spolupracuje i s řešeními na bázi Linuxu, konkrétně podporuje projekty SUSE od partnerského Novellu a nově i již zmiňovaný Red Hat Enterprise Linux. Plně podporován je i VMware ESX Server.

TIP: Virtualizační software profituje na krizi, VMware navyšuje zisk

Spolupráce by se plně měla rozběhnout v dubnu tohoto roku. Citrix s tím připravuje ještě jednu zajímavou novinku. XenServer bude nabízen zcela zdarma a zpoplatněny mají být teprve jeho funkce spojené s náročnějším chodem. Tyto funkce budou zahrnuty právě v nově chystaném řešení Essentials.

Virtualizace serverových řešení je v současné době jedním z nejžhavějších témat v oblasti korporátní informatiky. Firmy a instituce mohou výrazně ušetřit čas, energii, práci a finanční náklady spojené s administrací fyzických serverů, protože je možné je převést do virtuální podoby na jednu hardwarovou platformu a dynamicky přidělovat veškeré nutné prostředky.

TIP: Začíná VMworld Europe 2009 o virtualizaci, sledujte novinky

Celosvětový podíl virtualizovaných serverových řešení v současné době přesahuje zhruba 5 procent, pro firmy nabízející toto řešení se tak otevírají velice lukrativní obchodní příležitosti. Trend nejlépe odhadl VMware, který drží dominantní pozici na trhu, Microsoft pak nedávno zareagoval svým produktem Hyper-V. Právě probíhající konference VMworld Europe 2009 ve francouzském Cannes by měla přinést nejnovější poznatky a technologické novinky z této branže.

Zdroj: Network World

Váš názor Další článek: Inno3D GeForce GTS 260 FreezerX2 s výkonným chladičem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,