Microangelo 5.0: Opravdu luxusní editor ikon a kurzorů

Poslední verze známého programu přináší nejenom možnost editovat a vytvářet si nové ikony a kurzory, ale je také spolehlivým a velmi variabilním nástrojem pro práci s nimi.
Poslední verze známého programu přináší nejenom možnost editovat a vytvářet si nové ikony a kurzory, ale je také spolehlivým a velmi variabilním nástrojem pro práci s nimi.

Samotný program se skládá z několika částí:

  • Microangelo Studio - zřejmě nejdůležitější část celého programu. Funguje podobně jako kreslení pod Windows a umožňuje tvorbu nových ikon, nebo editaci stávajících.
  • Microangelo Animator - v podstatě totéž jako předchozí, je zde však možnost vytvořit animovanou ikonu nebo kurzor.
  • Microangelo Explorer - klon průzkumníka, tentokrát ale se zvláštním zaměřením – jak jinak než na ikony a kurzory.
  • Microangelo Librarian - doplnění Exploreru - umožňuje pracovat s archivy.
  • Microangelo On Display - novinka, se kterou můžete provádět všechny možné i nemožné změny ikon a kurzorů na vašem počítači. Je možno si ji přikoupit za 20$ zvlášť.

Microangelo Studio

Jak jsem již řekl v úvodu, nejlépe lze Studio přirovnat ke Kreslení, které určitě všichni znáte z Windows. Hlavní část tvoří okno s editační oblastí a nástroji, k němuž můžete dle libosti otevírat a zavírat okna s barevnou paletou, náhledem na výslednou ikonu a speciálními efekty.

Samotná tvorba probíhá do čtvercové sítě. Máte k ruce poměrně dost nástrojů od klasických štětců přes gumy, kapátka a práci s textem. Svoje výtvory pak můžete ukládat v true coloru, 256 či 16 barvách, nebo černobílé. Velikost si můžete určit sami, nebo si vybrat některou se standardních přednastavených velikostí.

Zajímavou funkcí je snímání nové ikony z obrazovky. Pokud zvolíte funkci Screen Capture, změní se váš kurzor na chvíli na čtvereček; jím "vyfotíte" část obrazovky a tu následně vložíte tlačítkem Paste. Pokud jste vyráběli kurzor, měli byste speciální funkcí Set Hot Spot nastavit, který bod kurzoru bude aktivní, tzn. jakýsi pomyslný vrchol klasické šipky.

Microangelo Animator

Microangelo Animator umožňuje využít všechny kreslící funkce Studia, navíc jsou zde přidány položky pro animaci - počet rámů a rychlost jejich promítání. Abyste ale mohli takovouto animovanou ikonku požívat, musíte mít spuštěný Microangelo On Display, bez něj bude ikona pouze statická.

Můj osobní názor je ten, že v praxi tuto funkci příliš nevyužijete. Snad jedině tehdy, když si budete chtít zvýraznit nějaký důležitý projekt, ale při pomyšlení, že by moje pracovní plocha vypadala, jako když právě přijely kolotoče a začala pouť… No nevím, nevím. I když proti gustu žádný dišputát.

Microangelo Explorer a Microangelo Librarian

Oba dva programy podrobím zkoumání raději najednou, protože si při prozkoumávání svého harddisku nevystačíte pouze s jedním. Explorer je, jak jsem již zmínil, klon klasického Průzkumníka, což znamená, že po levé straně máte stromovitou strukturu adresářů a po pravé zase jednotlivé soubory, z nichž se ale zobrazují jen ty, které obsahují nějakou ikonu, tj. soubor .ico, .icl nebo .exe a .dll. O počtu položek v nich obsažených vás informuje sloupec Objects. Dvojklikem na vybraný soubor se otevře Librarian, kde se zobrazí všechny položky v náhledu a ty pak můžete opět dvojklikem začít upravovat ve Studiu.

Nemůžu se ale ubránit dojmu, že tady mohli autoři programu ještě chvíli pracovat a vylepšovat. Zvláště když něco hledáte a nevíte přesně co, budete vystaveni nemilosrdné proceduře neustálého otevírání a zavírání oken Librarianu, což je po delší době více než únavné.

Microangelo On Display

Poslední recenzovaná část najde spíše využití u různých "hračičků", kteří se hodiny a dny zabývají tím, jak vnitřek svého počítače co nejvíce zkrášlit a vyzdobit, než u těch, kteří jsou spíše funkcionalisté. Všechna nastavení jsou přehledně roztříděná do šesti kategorií - v té první, System, můžete nastavovat barevnou hloubku ikon na ploše, jejich horizontální a vertikální vzdálenost, zvolit jejich velikost (malé/velké) a možnost zapnutí nebo vypnutí zobrazení šipky zástupce.

Další položka, Item, je zaměřená pro práci s popiskami ikon. Můžete zde nastavit nejen jeho písmo a velikost, ale také pozadí, jež může být i průhledné.

Části Start menu, Misc a Cursor slouží ke změně ikon ve startovním menu, změně kurzorů atd.

A to je vše. Samozřejmě, že jsem ještě spoustu méně důležitých funkcí zapomněl uvést, ale i tak se můžeme všichni shodnout, že Microangelo je jedničkou ve svém oboru, tj. správě a editaci ikon a kurzorů. Za 60$ hodně muziky.

Download, domácí stránka, shareware (30denní verze), cena plné verze 60 USD.

Váš názor Další článek: Olympus C-700 UZ - Základní technické parametry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,