Meziroční příjmy Microsoftu klesly o 30 procent, očekává se stagnace

Microsoftu v prozatím posledním fiskálním čtvrtletí meziročně klesly příjmy o 29 procent. Ve stejném období v loňském roce firma zaznamenala tržby ve výši 4,36 miliardy amerických dolarů, letos vykázala příjem 3,1 miliardy. Největší výrobce softwaru na světě to oznámil ve finanční zprávě.

„Na náš byznys nadále dopadá klesající poptávka po osobních počítačích a serverech na celosvětovém trhu,“ vysvětlil nepříjemný pokles finanční ředitel Microsoftu Chris Liddell analytikům ve včerejším konferenčním hovoru. Zároveň dodal, že v blízké budoucnosti sice nevidí příliš šancí pro zlepšení, údajně by ale neměl nastat ani další pokles. Ke stabilitě alespoň v této rovině může přispět podzimní uvedení Windows 7 na trh.

Prodej softwaru stagnuje, firmy šetří a nic je k nákupům nenutí

S poklesem zisků se v ekonomické krizi potýká většina softwarových firem. Zákazníci totiž šetří a investice do nových verzí aplikací se pro mnohé z nich jeví jako zbytečná investice, která sice může ulehčit některé činnost, ne však do takové míry, aby to nyní ospravedlnilo nákup licencí.

Mnozí odborníci se domnívají, že se s podobným problémem setkají i Windows 7 a Windows Server 2008 R2. Oba produkty už jsou v RTM fázi a na podzim se dostanou do běžného prodeje. Počítá se však s tím, že firmy nebudou chtít okamžitě nakupovat licence Windows 7 a nahrazovat stávající systém. Důvodem má být opět zmiňovaná „zhýralost“, kdy pro bezproblémové fungování IT není takový upgrade nutný.

TIP: Rok 2010 bude pro Microsoft klíčový

Microsoft každopádně může počítat s tržbami na OEM licencích. Firmy, které kupují nové počítače, často nakupují i OEM licence na operační systém namísto licencí hromadných, stejně tak postupují i koncoví uživatelé při koupi notebooků a desktopů. Redmondská firma mimo jiné s Windows 7 cílí i na nejrychleji expandující trh s netbooky, pro které připravil zajímavou cenovou politiku v rámci Starter Edition.

Vyhlídky nejsou nikterak pesimistické

Akcie Microsoftu na oznámení finančních výsledků nejdříve zareagovaly mírným propadem, hodnota se však později vzpamatovala a křivka opět začala stoupat. Cena akcií se v současné době pohybuje na hranici 25,5 dolaru. Analytici a investoři zůstávají optimističtí, kromě vidiny solidních prodejů OEM licencí Windows 7 spoléhají také na růst vyhledávače Bing, kterému se podařilo v USA ukousnout podíl Yahoo a Googlu, a počítají s prodeji mobilních aplikací na chystané platformě Marketplace Mobile. Obdoba AppStore pro iPhone bude pro telefony s Windows Mobile 6.5 spuštěna příští týden.

Poslední informace mluví o tom, že Microsoft v budoucnu nehodlá propouštět své další zaměstnance, aby se vyhnul dalším poklesům tržeb. Lednové propouštění 5 tisíc lidí by mělo být konečné.

Jeden z největších konkurentů Microsoftu na mnoha frontách, internetový hegemon Google, naopak za poslední fiskální čtvrtletí oznámil meziroční nárůst zisků o 19 procent na 1,48 miliardy dolarů. Představitelé se navíc nechali slyšet, že v blízké budoucnosti počítají se ziskovostí dlouhodobě prodělečného portálu YouTube.

Diskuze (58) Další článek: Fanoušci Battlefield 1943 zabili 43 milionů nepřátel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,