Právo | Hry | Zákon

Mezinárodní regulátoři chtějí omezit loot boxy ve hrách. Jde o hazard, shodují se

Herní svět patří mezi ty obory, které se mění tak rychle, že legislativa a regulace mu nestačí. I z toho důvodu se v posledních letech objevil ve hrách fenomén tzv. loot boxů, které jedni lidé milují a druzí nenávidí. Kritici nejčastěji tvrdí, že jde o prachobyčejný gamgling a z toho důvodu by měl regulovaný jako ostatní formy hazardních her. Toto stanovisko se nyní snaží prosadit skupina mezinárodních regulátorů.

Loot boxy můžou být pro starší generaci, která vyrůstala na hraní Prince z Persie a podobných her, neznámým pojmem. Jde o náhodnou odměnu ve hře, která může a nemusí mít nějakou zpeněžitelnou hodnotu a může a nemusí být zakoupena za reálné peníze. Člověk nikdy neví, co v boxu dostane - odměna může být skvělá i zcela průměrná. Důležité ale je, že obvykle existuje způsob, jak pořídit další boxy.

Otevírání boxů tak zahrnuje určitý adrenalin, člověk mu může zcela propadnout a zároveň přijít o mnoho peněz. Že to zní jako klasický hazard? On to totiž hazard de facto je. Některé vzácné odměny z boxů se dají velice dobře zpeněžit, čímž vzniká trh, který se často pohybuje na hraně ilegality. Loot boxy jsou obvykle k nalezení ve hrách, které fungují na bázi předplatného.

Není to navíc okrajová zábava několika málo jedinců, v celém segmentu loot boxů se točí miliardy dolarů. To vše se děje v téměř neregulovaném prostředí.

Jednotlivé státy dosud k problematice přistupovaly různě. Belgie zasáhla tvrdě a donutila společnost Blizzard ve svých hrách placené loot boxy přestat nabízet. S jiným herním vydavatelstvím, EA, se kvůli tomu soudí. Naopak Německo a Francie se shodly, že praktika se podobá spíše otevírání Kinder vajíček, než hazardu.

Přesto se jednotlivé herní komise z 15 zemí spojily a dohodly se, že se budou problematikou zabývat. Jsou mezi nimi mimo jiné USA, Británie, Francie, Portugalsko nebo Norsko. Studie, kterou si nechaly vypracovat, totiž naznačuje, že otevírání loot boxů má s hazardem mnoho společných rysů.

Jaké řešení by chtěly nabídnout, v tuto chvíli není jisté. Shodují se ale, že bude třeba vytvořit určitou regulaci. Zmiňují při tom děti pod 18 let, které mohou být „skrytým hazardem“ nejvíce ohroženy. Ohroženi jsou ovšem všichni hráči. A také tradičnější formy videoher, které bez loot boxů negenerují takový zisk a tudíž můžou pomalu mizet.

Diskuze (13) Další článek: Týden Živě: Na Facebooku je už skoro celé Česko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,