MetaCreations Poser 4

Program pro vytváření a animaci postav MetaCreations Poser se objevuje ve své čtvrté verzi.
Jiří Chrustawczuk: Program pro vytváření a animaci postav MetaCreations Poser se objevuje ve své čtvrté verzi. Design a ovládání zůstalo zachováno, přibylo však vskutku několik pozoruhodných funkcí. Chůze, běh i tanec se stává s Poserem hračkou.

Sketch Designer – automatický skicář
Automatické malování (Sketch Designer) je nová funkce, která potěší nejednoho návrháře či kreslíře. Sketch Designer totiž umí převést vzhled postavy nebo detailu (tváře) do kreslené podoby – skicy, ať už barevné nebo černobílé. Možná namítnete, že funkce by se dala čekat spíše u Painteru nebo jako zásuvný modul (plug-in) od KPT, ale to vůbec nesnižuje kvalitu, s jakou Poser skicu vytváří. Tu ovlivňuje především nasvícení a v neposlední řadě zvolený vykreslovací mód – od Silhouette přes Outline, Wireframe, Flat Shade až po Texture Shaded – celkem 12(!) způsobů. Autoři Poseru připravili 17 nastavení, ta samozřejmě můžete doplnit svými.

Šaty dělají člověka
Co zejména odlišuje čtvrtou verzi od třetí, je oblékání postav. Zatímco v dřívějších verzích se dámy i páni procházeli po obrazovce nedbale neoděni, v lepším případě ve spodkách, nyní je můžete šatit. A nemusí to být jen prosté oblečení. Poser si poradí i s doplňky jako klobouk, boty nebo sluneční brýle. Element, který nenaleznete v databance, můžete importovat z vašeho oblíbeného modelovacího programu a umístit do knihovny doplňků.

Magnet a vlny
Vítaným obohacením jsou dva deformátory – Magnet a Wave. Magnet je určen k deformaci elementů postavy, případně doplňků. S jeho pomocí dokážete zpestřit např. strohý vzhled obličejů, a sice vytažením nosu do neuvěřitelné délky, zvětšením uší do podoby „plácaček“ nebo nafouknutím brady. Wave naopak ovládá vlnění, ať už roviny nebo šatů na postavě. Schopnosti deformátorů lze vhodně kombinovat s morfovacími možnostmi, které Poser nabízí. Přeměna mezi dvěma fázemi – původní a deformovanou – je hračkou.

Editační funkce
Funkce Cut, Copy, Paste jsou sdruženy v nabídce Edit a konečně fungují, jak mají. S jejich pomocí můžete duplikovat libovolný element postavy. Novinkou je seskupování vztažené především k doplňkům (např. připojení šatů k postavě). Hierarchie jednotlivých částí je nyní dostupná v Hierarchy Editor, který pomocí názvů a ikon ukazuje, co k čemu patří.

Animace, knihovny
Bohaté možnosti nastavení parametrů při vytváření animací jsou v Poseru pověstné. Dokonalý Walk Designer umí nejen běžnou chůzi. Posunem několika jezdců vytvoříte chůzi podobnou opuštění baru v nočních hodinách nebo nesmělou chůzi novorozeněte. Knihovny postav, obličejů, gest rukou, pohledů kamery, banka světel – vše je graficky znázorněno, stačí jen klepnout myší. Nový Poser obsahuje přes 60 plně texturovaných postav (muži, ženy, děti, zvířata, roboti), nové účesy, části obličeje, šaty, klobouky a boty. Na druhém cédéčku je spolu s modely, utilitami a příklady dokonce i Painter 3D SE pro vytváření textur. Za zmínku určitě stojí i nové možnosti nastavení neprůhlednosti a odrazivosti textur v definici materiálu. Opět se rozrostly formáty pro import a export.

Proč nová verze?
Ačkoli se ve čtvrté verzi objevuje řada novinek, nejedná se o převratné funkce. Editace je však opět jednoduší. Postavy (nejen lidské) s možností animace, intuitivní ovládání, široká podpora formátů pro export –

to je kvalita, kterou tento program má. Pokud se tedy dostanete do situace, kdy budete potřebovat animovanou nebo pózující postavu, těžko naleznete něco lepšího než právě Poser.

program pro vytváření a animaci lidských postav
Metacreations Poser 4
Zdroj: Quentin, Praha
Telefon: (02) 33 35 55 85
Cena: 5 440 Kč bez DPH
5 712 Kč vč. DPH
Zdroj: Computer
Diskuze (2) Další článek: Změna úvodního loga systému

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,