MetaCreations Headline Studio - animované bannery všem!

MetaCreations Headline Studio 1.0 je produktem, o kterém donedávna snil nejeden tvůrce webových stránek.
Jiří Chrustawczuk: MetaCreations Headline Studio 1.0 je produktem, o kterém donedávna snil nejeden tvůrce webových stránek. Umí totiž velmi jednoduše vytvářet animované bannery včetně známých efektů: létajících či vlnících textů, průsvitných nebo barevných nápisů, to vše skloubené s grafikou vytvořenou třeba ve Photoshopu.

Uživatelské prostředí
Pro samotnou tvorbu je určená základní obrazovka programu. Není nikterak složitá, obsahuje několik paletek pro nastavování parametrů, tabulku barev, náhledové okno a editační okno. Pochvalu zaslouží prostředí, takové uvidíte opravdu jen u MetaCreations – decentní barvy, nasvícení plochy zdrojem světla – při uchopení některé z paletek se vytvoří prostorový stín, který se mění podle toho, v jaké části obrazovky s paletkou manipulujete. Díky omezenému množství paletek je princip ovládání jednoduchý a zvládne jej i opravdový začátečník. Nástroje jsou tradičně sdruženy v paletce Tools – nepostradatelná lupa, pipeta, ruka, text, obrazce (obdélníky, elipsy) a ikonky pro změny velikosti či rotaci.

Bannery podle přání
První veličinou, kterou zadáváte, je velikost banneru. Standardní velikostí je 486×60 bodů, ale tím nejste rozhodně omezeni – vedle předdefinovaných rozměrů můžete samozřejmě zvolit velikost vlastní. Pak už stačí jen vybrat typ písma a pomocí posuvných jezdců v paletce Properties vytvářet animační kouzla. Pro úplnou kontrolu animace slouží časová osa, kde vidíte vyznačené body (klíčové snímky), ve kterých dochází např. ke změně barvy, rozmazání pohybem, rotaci apod. Potěší možnost vytvářet stínování (jak vnitřní, tak vnější) nebo plynulá změna průhlednosti. Pokud se vám zdá prezentace pouze s textem chudá, není nic jednoduššího, než vložit libovolný grafický symbol či pozadí, podporované formáty pro import jsou GIF, JPEG, TIFF.

Optimalizujeme a ukládáme
Hotové dílko je možně shlédnout přímo v náhledovém okně a následně uložit (GIF, JPEG). Optimalizace je opravdu propracovaná: u GIFu můžete nastavit počet barev, dithering i datový tok pro cílovou distribuci (28,8 kbs, 56 kbs, ISDN, T1, Infinite). Kvalita optimalizace ovlivňuje velikost, to je poměrně důležitý faktor. U běžných bannerů se pohybuje mezi 20–30 kB, proto jsem hotovou animaci ještě „prohnal“ Ulead GIF Animatorem 3.0a, který disponuje velmi kvalitními algoritmy. Velikost byla snížena o pouhý 1 kB, což samo o sobě svědčí o tom, že Headline Studio opravdu umí. Velkým plusem je možnost importu barevných palet přímo z Photoshopu (ACT) či Painteru (PCS), a překvapivě je i exportovat.

S chutí do toho …
S tímto programem je radost pracovat, dělá přesně to, co chcete. I když jde o grafický program, nic v něm nenakreslíte – to ani není jeho účelem. Majitelům počítače Macintosh nabízí jednu velkou funkci navíc – možnost využití zásuvných modulů třeba z Photoshopu, což verze pro Windows neumí. Jestliže vypadají vaše webové stránky poněkud staticky, vězte, že Headline Studio je určitě oživí.

program pro tvorbu webových banerů
Metacreations
Headline Studio 1.0
Zdroj: www.metacreations.com/products/hls
Cena: 169 dolarů (5 800 Kč)
Parametry: tvorba webových bannerů, klasických i jakkoliv modifikovaných, nápisů, animací
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Back Orifice 2000 – od víkendu se bojte i s Windows NT

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,