USA | Evropská unie | Soukromí

Meta může přestat vyhrožovat koncem Facebook a Instagramu v Evropě. USA a EU se shodly na klíčové dohodě

Jsou to zhruba dva měsíce, co Meta uvedla, že možná bude muset se svým Facebookem a Instagramem odejít z Evropy. Důvodem pro tuto výhrůžku byl chybějící rámec pro přenos osobních dat mezi servery Evropské unie a USA, oba kontinenty mezi sebou neměly vyjednanou potřebnou dohodu. V pátek se však povedlo najít shodu, jak nová pravidla budou vypadat.

O dohodě spolu jednali americký prezident Joe Biden a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ku příležitosti návštěvy šéfa Bílého domu na summitu EU. Biden sice přijel řešit primárně krizi na Ukrajině, ale když už v Bruselu byl, zaměřil se i na téma osobních dat.

Potřebná dohoda, známá jako Privacy Shield, chyběla od roku 2020, kdy ji zneplatnil Soudní dvůr EU. Ten ji tehdy označil za nevyhovující, podle názoru soudu nedostatečně chránila data evropských občanů, čímž dal za pravdu rakouskému aktivistovi Maxi Schremsovi, který si na dokument stěžoval. 

Jenže data podle nějakého rámce přenášena být musela, a tak země uchýlily ke staršímu mechanismu, který není pro dnešní dobu zcela vyhovující. Toto právní vakuum ostře kritizovaly přední technologické firmy jako Google či Amazon, až situace zašla tak daleko, že Meta začala vyhrožovat, pokud nevznikne nová dohoda, odejde z Evropy.

Nejde navíc jen o velké hráče. Privacy Shield využívalo zhruba 5000 amerických firem, které se ocitly v nejistotě. Mírný chaos panoval také mezi evropskými úřady, dokonce různé instituce například ve Francii nebo Rakousku postupně začaly zakazovat přenášet data do USA. 

Jak přesně budou data chráněna? Zatím jen samé otazníky

Tomu všemu by nyní měl být konec, respektive EU a USA se domluvily na základních principech, jak by nová dohoda měla vypadat. Finální návrh ještě hotový není, s ním lze počítat až za několik měsíců.

„Mám radost, že jsme našli principiální shodu ohledně nového rámce pro transatlantické toky dat,“ komentovala zprávu von der Leyenová. Podle ní nová dohoda „umožní předvídatelné a důvěryhodné toky mezi EU a USA a zajistí ochranu soukromí a občanských svobod.“ Co však neuvedla, jsou konkrétní detaily, jak přenos dat bude vypadat. 

Schrems podotkl, že jakmile bude mít hotový text v ruce, prozkoumá jej a vyhodnotí, zda jsou nová pravidla pro ochranu osobních dat lepší než stará. Už nyní ale vyjádřil skepticismus k tomu, co von der Leyenová a Biden vyjednali.

Zdroj: Politico

Diskuze (25) Další článek: Gigabyte Brix Extreme je malý navenek, ale velký uvnitř. Počítač slibuje vysoký výkon i dobrou výbavu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,