Facebook Messenger | Instagram | Evropa

Messenger a Instagram přicházejí v Evropě o funkce. Kvůli nové směrnici o soukromí

V rámci Facebook Messengeru a zpráv na Instagramu přicházejí nepříjemné změny. Facebook totiž ruší některé funkce, které byly dříve dostupné, protože nejsou v souladu s evropským právem.

Od 21. prosince budou aplikace spadat pod novou Směrnici o soukromí a elektronických komunikacích. Facebook na tuto změnu reaguje právě tím, že vypíná některé funkce, které by nemusely být v souladu. Základní funkčnost komunikátorů zůstane samozřejmě zachována, zmizí ale některé interaktivní funkce.

image.png 
Tuto hlášku v následujících dnech zřejmě uvidíte na Messengeru i Instagramu

Možná jste si tak již sami všimli, že vám Messenger či Instagram Direct ukázaly upozornění na odstranění funkcí, aplikace ale nespecifikuje jaké konkrétně. Jedná se například o možnost přiřadit vlastní přezdívky jednotlivým účastníkům chatu na Messengeru, ankety ve skupinových chatech či nálepky na Instagramu. Deaktivována je také možnost zasílání fotografií s AR filtry přímo do zpráv.

Směrnice samozřejmě žádnou z těchto funkcí nezakazuje, Facebook je ale zřejmě implementuje tak, že jsou v rozporu s tím, jak má aplikace nakládat s údaji uživatelů. Facebook se ale pro BBC vyjádřil, že již pracuje na navrácení funkcí.

Funkce jsou vypínány postupně a já je již na telefonu dostupné nemám, v desktopové aplikaci je ale ještě použít můžu. 


Aktualizováno 15:30: V rámci mobilní aplikace nám zmizela i jedna mnohem důležitější funkce – a to přehled zaslaných a přijatých souborů v rámci konverzace. Tento krok je přitom poměrně zvláštní, podobnou funkcí disponují i jiné aplikace.

Diskuze (16) Další článek: Kvalita vzorků asteroidu Ryugu je podle vědců vynikající

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,