Merge: Prolínání obrázků bezplatně

Chcete dvě fotografie prolnout do sebe? Potřebujete vytvořit do svého obrázku vodoznak? Nechce se vám platit za náročný grafický editor? Malá utilitka Merge je přesně pro vás.

Merge je program pro tvorbu grafiky, který má velice úzký funkční profil. Jeho hlavním úkolem je spojení, propojení či prolnutí dvou obrázků do sebe. Zvládá to ovšem s velkou precizností a rovněž i variabilitou. Rozhodně od něj nečekejte náročné grafické úpravy, přestože v sobě obsahuje značné množství nastavení, které má za cíl maximální spokojenost uživatele s prolnutými obrázky.

Boj s ovládáním

Cíl aplikace je jednoduchý. Jeho dosažení už tak snadné ale být nemusí. Alespoň zpočátku, než si zvyknete na poněkud méně přehledné ovládání. Jakkoli je na první pohled ovládacích prvků málo, seznam možností nastavení vypadá přehledně a hlavní úkol Merge je všem jasný, záhy zjistíte, že to až taková sranda nebude. Ovládání je prostě opravdu neintuitivní. Uživatele tak na úvod překvapí, že vše funguje kapánek jinak, než by se dalo očekávat.

sshot-1.png 
Úvodní okno příjemně navnadí.

To, co by pomocí několika prvků mohlo být směšně jednoduché a rychlé, je matoucí, nepřesné a zdlouhavé. Samozřejmě je řeč především o prvních krůčcích v programu. Po chvilce zvyku už budete vědět, kam pro co sáhnout. Ovšem takový posun jednoho obrázku v rámci druhého je prostě problematický i po tom okamžiku, kdy rozpoznáte, jakým způsobem se tento pohyb ovládá.

sshot-3.png 
Úpravy obrázku číslo 1.

Co všechno dokáže?

Základní princip je jasný. Zvolíte obrázek č. 1 a obrázek č. 2 a dáte je dohromady. Místo jednoho obrázku můžete nechat prolnout obyčejný text, jehož základní nastavení parametrů vám Merge nabízí. Pokud ale máte na podobu textu vyšší nároky, je lepší si jej vytvořit jinde a nechat jej pak prolnout coby obrázek. Po výběru zdrojů lze ve třech krocích vybírat mezi nastavením pro obrázek 1, pro obrázek 2 a pro společné prolnutí.

sshot-3b.png sshot-4.png
Na pozici číslo dvě můžete mít text, nebo vyberete jiný obrázek.

Určovat budete nejčastěji jejich barevnost, světlost, míru prolnutí a samozřejmě pozici a velikost obou formátů vůči sobě navzájem. Právě umisťování do správné pozice, určení rozměrů a případně také náklonu je z hlediska ovládání nejproblematičtější. Podpora grafických souborů, se kterými můžete pracovat, není sice kdovíjak vysoká, ale ty důležité formáty tu naleznete. Pracovat tak můžete s BMP, JPEG, PNG, TIF, TGA a PCX.

sshot-5.png 
Natáčení může udělat zajímavý efekt.

Zvládá i dávku

Užitečnou funkcí programu je hromadné vytváření kompilací, kdy zadáte základní parametry a pozice, poté vyberete zdrojovou a cílovou složku a zde umístěné grafické soubory budou automaticky pospojovány. Merge je užitečnou pomůckou, kterou zdarma může využít každý, kdo by se nechtěl zaplétat se složitými a drahými editory grafiky. Tato cílová skupina uživatelů by ovšem rozhodně ocenila přehlednější prostředí a více user friendly ovládání.

sshot-6.png 
Hotový výsledek.

stáhnout program Merge 2.2 Licence: freeware, 3,4 MB
Autor: Philip Haydon
Web programu: www.graphicutils.com


fsc.jpg

Diskuze (9) Další článek: Jaké weby jsou nejčastěji falšovány? Vede Paypal

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,