Měření DSL.cz v srpnu - krásné rychlosti CDMA jsou minulostí

Měsíc skončil a tak tu je opět statistika měřených rychlostí na serveru DSL.cz. K tradičnímu měření rychlostí ADSL nyní přibývají CDMA a kabelový internet.

Minulý měsíc jsme se poprvé dívali na rychlosti nově spuštěného připoení k internetu Eurotel Data Expres využívající technologii CDMA. Nyní má tato služba za sebou měsíc provozu a můžeme hodnotit rychlosti v delším časovém období.

Související odkazy

Slovník
ADSL
megabit
server

Databáze znalostí
Rychlost internetového
připojení

Výsledky měření na serveru DSL.cz se měří již delší dobu a primárním zaměřením je zjišťování rychlosti ADSL přípojek. I zde je pozorovatelný vývoj, byť zejména v poslední době nejsou změny nějak výrazné a pořadí jednotlivých poskytovatelů se příliš nemění.

Když se podíváme na výsledek měřených rychlostí ve srovnání s minulým měsícem, v nejčastější kategorii rychlosti 512/128 nejsou změny dramatické. Pouze Ipex a Skynet si v průměru své rychlosti zhoršili:

Meziměsíční změny dosahovaných rychlostí ADSL
srpen 2004 / červenec 2004
Poskytovatel 512/128 1024/256
Contactel 5% -
Czech On Line (Volný) 6% 2%
České Radiokomunikace 0% -
Český Bezdrát 5% -17%
Český Telecom (IOL) 8% 14%
GTS 5% -19%
IPEX -15% -
Nextra -9% 5%
SkyNet -14% 8%
Tiscali 7% 11%
Průměr všech měření 4% 5%

Větší změny oběma směry jsou v kategorii připojení 1024/256, kde si GTS pohoršil nejvíce. Nicméně v průměru všech měření rychlost ADSL mírně stoupla. Pochopitelně svou roli na tom bude mít i letní měsíc, kdy nebyly ADSL linky tak zatěžovány.

Rychlosti ADSL

Při pohledu na průměrné denní hodnoty u jednotlivých poskytovatelů také vidíme, že se situace nějak dramaticky nemění. GTS nadále drží černého Petra nejpomalejšího poskytovatele i když Tiscali se několikrát dostala pod úroveň GTS. Na pulsujícím grafu Českého Telecomu (tmavě modrá) je dobře vidět vliv Fair Use Policy s týdenními limity. Nejstabilnější hodnoty ukazuje Contactel, který se od začátku měsíce rychle vyšplhal na solidní rychlosti a dobře ji drží. Nextra z přehledu velmi vybočuje vysokými rychlostmi, je to ale dáno zvýšením skutečné rychlosti přípojky na Megabit. Ve výsledku má tak Nextra i přes vyšší nominální rychlost jen mírně odlišné skutečné rychlosti.

Průměrné denní rychlosti ADSL 512/128 (1:50)
v závorkách jsou naměřené průměrné hodnoty za celý měsíc

Chello vs. Karneval

V kabelovém internetu, jehož výsledky nyní DSL.cz také zveřejňuje, panuje rozhodně větší neklid. Nejsou zde rozlišeny jednotlivé tarifní programy, jedná se o průměrné hodnoty všech měření, u kterých bylo zjištěno, že se jedná o kabelový internet. Ač má Karneval vyšší průměrnou rychlost, není to výrazný rozdíl při pohledu na graf, kde se obě hlavní společnosti střídají ve vedení poměrně často. Pro srovnání je zde uveden i graf ADSL od Nextry, které se v předchozím grafu řadí na špičku. Jak je vidět, kabelový internet má drtivě lepší měřené hodnoty rychlosti, než ADSL.

Průměrné denní rychlosti kabelového internetu
v závorkách jsou naměřené průměrné hodnoty za celý měsíc, srovnáno s ADSL od Nextry

CDMA - pád měsíce

Na počátku, kdy bylo jen málo připojených klientů, byla rychlost Eurotelu Data Expres skvělá, koncem měsíce již to bylo horší, zhruba na úrovních původně uváděných Eurotelem, jako ty, které budou nejčastější. Eurotel uváděl očekávané hodnoty kolem 250 kbit a tyto hodnoty skutečně CDMA koncem měsíce dosáhlo. Nyní by dle našich informací měl Eurotel mírně uvolnit některá omezení na CDMA a rychlost by mohla jít nahoru, dřívější panenskou rychlost však už asi neuvidíme. Jak vidíte ve srovnání s nejpomalejším ADSL od GTS, dosahuje nyní CDMA zhruba rychlostí nejpomalejšího ADSL.

Průměrné denní rychlosti CDMA - Eurotel Data Expres
v závorkách jsou naměřené průměrné hodnoty za celý měsíc, srovnáno s ADSL od GTS

V kolik je špička?

Zatímco předchozí grafy zobrazovaly denní průměry, tento ukazuje průměr hodinový. Ukazuje tedy, kdy je která síť nejvolnější a je na ní dosahováno nejvyšších rychlostí. Největší výkyvy ukazuje kabelový internet, grafy pro CDMA a ADSL jsou v tomto ohledu přece jen klidnější. ve skutečnosti jsou ale procentuální výkyvy velmi podobné. Kabelový internet i ADSL je nejrychlejší kolem 7-8 ráno, noční ptáci ocení čas kolem druhé ráno. CDMA má volno mezi 4 a 6 ráno. Na zátěžových špičkách, je dobře vidět, jak je kabelový internet záležitostí domácího připojení - špička je večer. Oproti tomu nejsou u ostatních připojení tyto špičky tak vidět.

Průměrné hodinové rychlosti ADSL, CDMA a kabelového internetu
Data získaná za celý měsíc zprůměrovaná pro jednotlivé hodiny měření

Zdrojem měřených dat jsou údaje Speedmetru na DSL.cz.

Diskuze (50) Další článek: Český Service Pack 2 pro Windows XP ve výrobě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,