Memristory se blíží, nahradí flash paměti, v budoucnu i DRAM čipy

Již minulý rok jsme vás podrobně informovali o revolučním objevu inženýrů z laboratoří HP, kterým se podařilo v roce 2008 vyrobit pomocí nanotechnologie funkční prototyp memristoru. Memristor byl dlouhou dobu pouze teoreticky prvek doplňující řadu rezistor, kondenzátor a cívku, ale jeho první reálné použití už se velmi rychle blíží a způsobí velkou bouři na poli technologie čipů.

Na konferenci IEF 2011 (International Electronics Forum) společnost HP představila vývoj memristoru a jeho uvedení na trh zatím v podobě paměťových čipů. Jedním z prvních segmentů, který hodlá HP se svým memristorem přebrat jsou paměti pro dlouhodobé ukládání dat. Tento segment v současnosti drží technologie flash, tyto čipy jsou nejen v mobilních zařízeních, ale také v SSD.

HP má v plánu představit revoluční konkurenci flash technologii už v roce 2013, ale to není všechno. Dalším cílem pro roky 2014 a 2015 jsou paměti DRAM, které se nachází v operačních pamětech. Také na tento segment totiž memristory cílí a za pár let tak můžou staré technologie velmi rychle vymizet.

ti_file_139151792_500_5000_100.jpg
Nanostruktura memristoru

V plánu je také umístění těchto pamětí přímo na procesor, což by mělo umožnit výrazně vyšší výkon i snížení spotřeby platformy, skok v pokroku by se mohl rovnat až 20 rokům dle Moorova zákona. Integrrace je vidět napříč všemi segmenty, takže takový univerzální čip kombinující dříve oddělené části (procesor, koprocesor, grafický čip, paměťový čip, řadiče atd.) je pravděpodobným směrem do budoucna.

HP oznámilo, že již v těchto chvílích vyrábí stovky waferů s memristorovými čipy a vývoj jde ještě o trochu rychleji a snadněji, než bylo původně v plánu. Technologie thin film umožňuje vytvořit libovolné množství vrstev, na jednu vrstvu s tloušťkou 5 nm se vejde neuvěřitelných 500 miliard memristorů.

HP chce technologii postupně licencovat i dalším výrobcům, což by mělo ještě dále urychlit vývoj v této oblasti.

Diskuze (35) Další článek: Podnikatelské kouzlo Steva Jobse

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,