Mempile TeraDisc: terabajt dat na žlutém kotoučku

Přestože teprve čekáme na pád cen HD-DVD a Blu-ray mechanik, v laboratořích už existují jejich následovníci.

Ve čtvrtek přišel server The Inquirer s fantastickou zprávou, že se brzy v obchodech objeví další generace optických mechanik s kapacitou jeden terabyte na médium. Nebojte se, vyhazovat DVD mechaniky a zatracovat Blu-ray či HD-DVD by bylo předčasné, společnosti Mempile to přece jen nějaký čas ještě potrvá. Ale pěkně popořádku.

U klasických vícevrstvých DVD či HD médií je problém především v principu, na kterém pracují. Každá vrstva totiž musí být polopropustná tak, aby byla schopná odrážet nějaké světlo a přitom pustila laser i do dalších vrstev. S rostoucím počtem vrstev je ale stále obtížnější číst data z větší hloubky přes ostatní vrstvy.

Tomuto problému se chtěli v Mempile vyhnout tím, že vyvinou technologii, která nebude vycházet ze záznamových médií předcházejících generací, ale bude pracovat na jiném principu. Vše začalo už od odlišného materiálu, který se pro média využívá. Po několika letech experimentování se podařilo vyvinout speciální variantu polymeru známého pod označením polymethyl-methakrylát (PMMA), označenou jako ePMMA, která je téměř zcela průhledná pro laser o specifické vlnové délce využívaný pro záznam a čtení. Žlutá barva média tak není záměr, ale výsledek, ke kterému se vědci dopracovali.

mempile-media.jpg

S využitím tohoto materiálu se podařilo vyvinout nepřepisovatelné médium, ve kterém půjde uložit asi 200 virtuálních vrstev (vytváří je až laser, nejsou připravené od výroby tak, jako v případě klasických médií). Každá asi pětimikronová vrstva může pojmout až 5 GB dat.

Bez zrcadla skrz naskrz

I způsob čtení a záznamu dat se liší od toho, nač jsme zvyklí z klasických optických mechanik. Využívá se nelineární optiky a jevu zvaného dvoufotonová absorpce. Molekuly materiálu citlivé na světo (chromofory) jsou schopné přepínat se mezi dvěma stavy v závislosti na povaze světla, které na ně dopadá. Přepínají se jen ty, na které je laser zaostřený, stav ostatních molekul nad a pod místem zápisu laser neovlivní. Při čtení se slabší intenzitou laseru vyzařují chromofory, na které je zaostřeno, světlo, jehož intenzita se liší v závislosti na tom, zda je v daném místě něco zapsáno či nikoliv.

2photon-schematic.jpg 

U současných prototypů se kapacita záznamu pohybuje mezi 600 – 800 GB na médium. V Mempile ale věří, že se kýžené kapacity 1 terabajt na disk o tloušťce 1,2 mm podaří dosáhnout už ve velmi blízké budoucnosti. Podle Mempile lze tuto technologii upravit tak, aby se mohla objevit přepisovatelná média, ale prozatím není poptávka po podobných zařízeních velká.

V současnosti se pro záznam a čtení využívá červeného laseru, který se objeví i u první generace mechanik. Jde o zažitou technologii, u které jsou nižší nároky na kvalitu napájení i paprsku, a přesto je výsledná kapacita médií dostačující. Časem by měl následovat přechod na modrý laser, se kterým by mohla kapacita stoupnout až na 5 TB na jediné médium.

Padesát let minimálně

Simulací a různé laboratorní testy ukazují, že by měla být data zapsaná na tomto médiu čitelná po dobu padesáti let, ale ani dvě stě let po záznamu by údajně nemělo naše potomky překvapit. Toto tvrzení je docela odvážné – on by nemusel být ani tak problém s přirozenou degradací použitého materiálu a díky způsobu zápisu budou média určitě výrazně odolnější proti slunečnímu záření, ale ukazuje se, že u klasických CD a DVD nás nepěkně dokáží potrápit obyčejné plísně.

Komerční produkty společnosti Mempile se mají na trh dostat až počátkem příštího desetiletí. Prototypy optických mechanik od výrobců by měly být k dispozici během osmnácti měsíců a mechaniky a média určená pro uvedení na trh rok poté.

 mempile-reader1.jpg

První mechaniky by měly uspokojit především zákazníky, pro které není rozhodující formát a rozměry mechaniky ani to, jak budou vypadat záznamová média. Cena by se měla pohybovat kolem tří tisíc dolarů (HD-DVD a Blu-ray mechaniky se u nás objevily přibližně za poloviční cenu, prvních CD vypalovačky ale byly mnohem dražší) a něco mezi 30-50 dolary za 600GB disk (že by se tedy přece jen s jedním terabajtem na médium u první generace ještě nepočítalo?) Se zmenšováním mechaniky a rostoucím objemem výroby mechanik by měla drasticky klesnout.

Uvidíme, zda z toho skutečně něco bude a mechaniky založené na technologii společnosti Mempile se dostanou i do našich počítačů, nebo vše půjde zůstane jen jako technologie pro podnikovou sféru podobně, jako je tomu u holografického záznamu společnosti InPhase a Mempile převálcuje moloch v podobě uskupení stojícího za současnými běžně používanými formáty záznamových médií s nějakou technologií, kterou si pro všechny případy nechávají v šuplíku a světlo světa spatří až v okamžiku, kdy k tomu dozraje správný čas.

Zatím se můžeme těšit na zlevňování Blu-ray a HD-DVD, které mají ještě to nejlepší teprve před sebou a TeraDisc společnosti Mempile nechat v poklidu dozrát.

Zdroj: The Future Of Things, Mempile

Diskuze (13) Další článek: První počítače a energie z baterie pro město

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,